Mobilem odemknete a nastartujete auto. Budoucnost je blíže, než si myslíte

Ztráta klíčů od auta vypadá reálněji, než ztráta smartphonu. Máme jej neustále u sebe a často jej během používání nedáme z ruky. A právě pro smartphony představilo uskupení CCC (Car Connectivity Consorcium) nový standard Digital Key. Pomocí smartphonu s NFC budou moci uživatelé odemknout nejnovější vozidla či je rovnou nastartovat. Klíče k autu vůbec nebudete potřebovat.

V současné době byla vyladěna a vydána specifikace Digital Key 1.0, která umožňuje do smartphonu bezpečně přenést informaci o autoklíči, který následně může použít pro odemknutí podporovaného vozidla. Technologie využívá NFC, které je dostatečně bezpečné už jen díky tomu, že signál putuje pouze na krátkou vzdálenost. Nehrozí tedy žádná možnost jeho „odposlechu“. CCC navíc slibuje silné zabezpečení dat uložených na smartphonu, které má zabránit případnému zneužití dat při odcizení smartphonu.

CCC však již nyní připravuje specifikace revize 2.0, která má být představena v prvním čtvrtletí příštího roku. Nová verze má umožnit chytrým autům a dalším zařízením z kategorie „Smart Devices“ pracovat spolu a poskytnout řešení, které umožní snížit náklady na zavedení technologie. Spolu s novou verzí CCC očekává i větší vliv na automobilový průmysl, u něhož se má Digital Key stát v horizontu několika let zcela běžným standardem.

Digital Key již u svých některých stávajících modelů používá německá Audi, brzy by se měla přidat i mateřská firma Volkswagen. Mezi členy asociace CCC spjatými s mobilním průmyslem najdeme Apple, LG a Samsung, které zastřešuje výrobce čipsetů Snapdragon, americký Qualcomm.

Zdroj Businesswire Via Phonearena

Diskuze (12) Další článek: Propadli jste seriálu Westworld? Teď můžete řídit vlastní park s „výtvory“ v mobilní hře

Témata článku: Apple, LG, Samsung, , , , , , , , , , , Device, Krátká vzdálenost, MOBI, CCC, SMART Devices, Audi, Chytré auto T-Mobilu, Nový standard, Silné zabezpečení, Příští rok, Car Connect, Člen asociace,