Mobilní volání v Česku slaví 32 let. Zavzpomínejte, čím se tehdy telefonovalo a kolik to stálo

  • Pro střední Čechy stačil jeden vysílač.
  • První „mobil“ pendloval od zásuvky k zásuvce.
  • Ze začátku si mohli zavolat pouze milionáři.

Přesně 12. září 1991 spustil Eurotel (společný podnik státního SPT Telecomu a amerického konsorcia Atlantic West) v tehdejším Československu první komerčně provozovanou mobilní síť. Šlo o analogovou síť typu NMT, z dnešního pohledu bychom ji mohli označit za 1G (síť první generace). Zpočátku využívala jediné frekvenční pásmo 450 MHz. Mobilní telefonní předvolba byla stanovena na 0601.

V dobách největší slávy bylo do NMT sítě připojeno zhruba 70 tisíc zákazníků. Raketový vzestup mobilní telefonie ale nastal v Česku až s příchodem digitální GSM sítě a druhého operátora Paegas (dnešní T-Mobile), obojí v roce 1996. Zajímavostí je, že Eurotel a nástupnická Telefónica provozoval analogovou NMT síť až do roku 2006, kdy ji Španělé vypnuli a zbylé zákazníky migrovali na 2G a 3G.

Hned od začátku provozu v roce 1991 šlo koupit první mobilní telefon, model Nokia MD59, známý také jako „kufříková Nokia“. Vypadal jako vojenská polní vysílačka, vážil přes čtyři kilogramy a stál více než 60 000 korun. Baterie ustála pouze pár desítek minut hovoru, uživatelé tedy pendlovali od jedné elektrické zásuvky ke druhé.

O deset let později už šlo v NMT síti volat i s telefony „normální“ kapesní velikosti. Oblíbená byla např. Nokia 650, která uměla dokonce posílat SMS zprávy, což bylo technologické maximum služeb této sítě. Mimochodem dnes jen stěží představitelnou kuriozitou je, že v době odesílání SMS (až několik desítek sekund) byl zákazník obsazený pro příchozí hovor.

Aktivační poplatek – osminásobek průměrné mzdy

Také tarifní podmínky nebyly žádná láce. Síť vlastně kromě hlasového volání nic jiného neuměla, a tak se za hovory platily tučné sazby. Minuta hovoru přišla na 20 Kčs (korun československých) a platilo se i za příchozí volání. Později klesla cena minuty volání na 12 korun. Uhradit bylo ale třeba ještě „aktivační poplatek“ ve výši 29 tisíc korun. Průměrná měsíční mzda v tehdejším Československu byla přitom 3800 Kčs. Není proto divu, že zpočátku bylo mobilní telefonování výsadou podnikatelské smetánky.

Nutno dodat, že už v době svého nasazení v Československu byla mobilní síť NMT morálně zastaralá. Byla vyvinuta už na konci 70. let a v západní Evropě se používala hlavně pro komunikaci telefonů instalovaných napevno v automobilech. V době, kdy u nás Eurotel spouštěl NMT, už ve Finsku běžela první síť standardu GSM (2G), používaná dodnes.

První tuzemskou mobilní síť postavila Nokia a dlouhou dobu měla pouze tři vysílače. Díky použití nižší frekvence NMT jednotka umístěná na žižkovském televizním vysílači „osvítila“ téměř celé střední Čechy. Rok 1996 znamenal start GSM sítí také v Česku, tím pádem šlo analogové NMT postupně na vedlejší kolej. K úplnému vypnutí NMT na našem území nicméně došlo až v červenci 2006.

Byly lepší staré mobily, nebo dnešní smartphony?

Diskuze (9) Další článek: Výrobci příslušenství počítají s bezdrátovým nabíjením Qi2. Jenže chybí Android, který by jej podporoval

Témata článku: Nokia, , , , Finsko, Kilogram, NMT, Mobilní telefonování, LTE BTS, Střední Čechy, Nový iPhone, Mobilní volání, Žižkov, MOBI, Mobil, Starý mobil, Evropa, První GSM, Česká republika, Tuzemsko, Československo, GSM, Vysílač, Úplné vypnutí, Čechy