Myslíme si, že Nokia 3310 nebude váš příští telefon. Podívejte se proč

  • Vzbudila nadšení, ale zpátky na zem, tohle je koncepčně starý mobil.
  • Má internet, hudební přehrávač i foťák, ale...
  • Opravdu dobře umí jen volat a psát SMS.

Hysterie, která nastala kolem Nokie 3310, ve vás mohla zanechat dojem, že je to naprosto úžasný, přelomový telefon, ale vězte, že není. Pořád je to jen několik let stará Nokia 222, která jen dostala nový plastový kryt a pár změn v menu.

Nechci tvrdit, že je Nokia 3310 špatný telefon, jenom chci velmi důrazně říct, že to není přístroj, který by mohl nahradit smartphone. Na Nokii 3310 jako jednoduchý mobil s dlouhou výdrží a nízkou cenou se už za pár dní podíváme v klasické redakční recenzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nokia 3310.
Má i hezčí barevné verze, ale tahle odkazuje na původní model z roku 2000.

Co se smartphonem děláte? Vytipoval jsem tři zásadní oblasti: hudební přehrávač, fotoaparát a internetové funkce. Jak je zvládá Nokia 3310?

Hudební přehrávač

Konektor má přehozené kontakty, takže sluchátka s ovládáním na kabelu, která fungují s iPhonem nebo Samsungem, tady fungovat nebudou. Musíte použít redukci, nebo kabel bez ovládání. S kvalitními sluchátky jsem ke kvalitě zvuku neměl zásadní výhrady. Zato dodávané pecky jsou vyloženě špatné.

Slabý je i samotný přehrávač. Na paměťovou kartu jsem nakopíroval tři alba do tří složek a co s nimi udělala Nokia 3310?  Žádné třídění podle interpreta nebo alb,  jen souvislý seznam všech uložených písniček.

Nokia 3310 (2017)
rozměry a hmotnost: 116 × 51 × 12,8 mm
displej: 2,4", nedotykový TFT LCD, 240 × 320, 167 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth 3
paměť: 16 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 200 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Nokia Series 30 žádná
fotoaparát: 2MPx, video, blesk
15 %
vybavenost
cena: 1 290 Kč

Fotoaparát

Nokia je levný telefon a podle toho také fotí. Pár ukázek teď vidíte níže. Současné fotoaparáty v mobilech jsou už o světelné roky dále. Tady to připomíná spíše omalovánky. Ale pokud to budete na Facebooku vydávat za nějaký vychytaný umělecký filtr, možná pár lajků nasbíráte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pár dalších ukázek najdete v galerii

Internetové funkce

Pomiňme, že v menu telefonu budou typickému majiteli spíše překážet  a odčerpávat peníze při náhodné aktivaci. Stranou nechme i další fakt, že abyste se dostali na internet, budete muset přes SIM kartu a operátora, protože chybí Wi-Fi. Máte k dispozici pouze sítě 2G, takže internet bude pomalý.

Začněme aplikací Počasí, která má vlastní položku v menu. Tedy ne počasí, ale Weather. Celé je to anglicky, což by někomu mohlo vadit.  Počasí ale nakonec funguje a dostanete i přehlednou hodinovou předpověď, takže proč ne.

prohlížení internetu je tady stará dobrá Opera Mini. Kromě toho, že je všechno neuvěřitelně pomalé, mě vlastně docela příjemně překvapilo, že všechno ještě funguje. Jen pochopitelně musíte uzpůsobit své požadavky, nemůžete počítat s tím že by tady běhaly moderní webové prezentace, ale spíše jenom statické informační stránky a mobilní verze webů.

Na videu uvidíte také Facebook. Samozřejmě je hodně zjednodušený, lehce nepřehledný, ale s trochou sebezapření se s tím žít dá. Tedy spíše pasivně, protože sdílení fotky je takové malé dobrodružství, kdy soubory hledáte v adresářové struktuře.

Také je tady obchod s aplikacemi! Tedy, něco jako obchod s aplikacemi. Opravdu si můžete doinstalovat jednoduché hry, ale opět nečekejte tu zkušenost, jakou znáte ze smartphonu.

Sága o nerozbitnosti

Tolik tedy 3310 v roli smartphonu, kterým rozáhodně není. Tohle je mobil opravdu jen na telefonování a psaní SMS. Jakmile po něm budete chtít něco navíc, pravděpodobně vás zklame.

Závěrem ještě jeden postřeh. Nechtěně už jsem  provedl crash test, když mi telefon spadl na zem. Tady 3310 obstála tak suverénně, jako její předloha z roku 2000. Tam, kde by smartphonu už praskla jeho skleněná  ochrana displeje, jsem tohle jenom zvedl ze země a pokračoval dál.

Diskuze (49) Další článek: „Cloak & Dagger“ je nově objevená díra v zabezpečení Androidu

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3310, Nokia 3310 (2017), Pro +, Vaš, Pár dní, Sága, Jednoduchý mobil, Interpret, Stará nokia, Podivnost, Telefon, Příští telefon, Lajk, Mobilní verze, Třídění, Špatný telefon, Plastový kryt, Stará dobrá, Původní model