Názor z druhé strany: 5G síť v Česku využije hlavně průmysl, pro běžné uživatele nikdy nebude

Prvotní zavádění 5G sítě v ČR bude jen jakousi nadstavbou nad současnou 4G infrastrukturou, čímž se dramaticky omezuje její plný potenciál. I přesto se zvýší přenosová rychlost a zkrátí doba odezvy (latence). První čísla z Jižní Koreje ukazují, že průměrná rychlost stahování byla 111,8 Mbit/s a maximální naměřená 988 Mbit/s. Doba odezvy se pohybovala od 88 do 244 milisekund.

„Plnotučná“ 5G síť bez kompromisů ale nabízí rychlost až 20 Gbit/s a latenci 1 milisekundu. Kvůli technickému omezení ji nebude možné zavést celoplošně. Podle odborníků z inženýrské společnosti DEL může 5G síť v praxi fungovat v průmyslových podnicích a na akademických pracovištích. Optimistická varianta počítá s pokrytím měst. Celoplošné 5G sítě se očekávají mnohem později než prvotní kampusové (privátní sítě) pro průmysl.

Český telekomunikační úřad plánuje v lednu 2020 aukci rádiových kmitočtů, na kterých operátoři mobilní 5G sítě postaví. „Současný počet vysílačů kvůli krátkým milimetrovým vlnám 5G sítě nedokáže překonat překážky, jako je městská zástavba nebo třeba i déšť. Zatímco 4G anténa dokáže dodat silný signál i do místa vzdáleného 16 kilometrů, 5G signál bývá kvalitní do 300 metrů a maximální dosah mívá kolem půl kilometru,“ vysvětluje Petr Jagoš, spolupracovník odborného serveru Technisféra. Celoplošného pokrytí se proto Česká republika hned tak nedočká.

Na 5G sítě se těší mladí, využije je ale hlavně věda a průmysl

Vysokorychlostní 5G internetové sítě jsou tématem, které se v médiích objevuje stále častěji. Mladí lidé se sice těší na hraní graficky náročnějších on-line her na svých přenosných zařízeních, ale 5G sítě nejsou primárně určené pro smartphony a tablety. Pro běžné užívání těchto on-line zařízení již nyní plně dostačuje 4G připojení.

„5G bude důležité hlavně pro aplikování nových technologií v průmyslu. A poté i pro internet věcí, autonomní vozy, složité chirurgické operace prováděné operatérem na dálku nebo pro virtuální a rozšířenou realitu,“ uvádí Jiří Kabelka, ředitel inženýrské společnosti DEL, a dodává: „5G síť přinese průmyslu zcela novou etapu existence. On-line robotické jednotky programovatelné přes internet opět výrazně přiblíží výrobní haly k vizi autonomních továren, kde je přítomnost člověka zredukována na naprosté minimum.

Čekání na velmi krátkou latenci

Současná technologie 4G umožňuje za ideálních podmínek přenosovou rychlost 1 gigabit za sekundu při průměrné latenci kolem 50 milisekund. Ideální 5G připojení by mělo umožňovat rychlost až 20 gigabitů za sekundu a latenci pod jednu milisekundu. Laická veřejnost hodnotí připojení k vysokorychlostní síti hlavně ukazatelem rychlosti.

Pro průmyslové využití, internet věcí a využití v medicíně je ale v současné době mnohem důležitější právě latence. Ta definuje čas nutný k tomu, aby data z jednoho počítače dorazila k druhému a zpět k prvnímu. „Vysoká latence nedovoluje hrát graficky náročné on-line hry a stejně tak je i zcela nevyhovující pro on-line robotiku nebo on-line chirurgické operace,“ dodává Petr Jagoš.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (12) Další článek: Samsung prodal první milion Foldů. Otevře to dalším skládačkám cestu na trh?

Témata článku: , , , , Běžný uživatel, Rychlost, Internet, Kabelka, Plný potenciál, DEL, Jižní Korea, Pro +, Síť, Průmysl, Česká republika, Ostravská univerzita