Nordic Telecom a Nokia spouští LTE v pásmu 430 MHz. Běžný uživatel se k němu ale nepřipojí

V České republice vzniká nová LTE síť v netypickém pásmu 410 až 430 MHz. Toto spektrum dosud pro LTE nebylo využíváno ani v rámci světa, v Česku v něm staví operátor Nordic Telecom na vybavení finské společnosti Nokia. Nová LTE síť ovšem nebude sloužit ke komerčnímu užití koncovými zákazníky. Využívat ho bude veřejná správa, policie, složky záchranného systému a služby kritické komunikace.

Taková síť je potřebná například pro zajištění ochrany veřejnosti a odstraňování následků živelních pohrom (BB-PPDR), pro poskytování kritických širokopásmových datových služeb, nebo pro oblast kritického IoT a M2M. Budovanou LTE síť bude možné v Česku využít pro mobilní komunikaci složek integrovaného záchranného systému nebo pro komunikaci v kritických průmyslových odvětvích.

Řešení i pro vysílačky

Nové frekvenční pásmo 410-430 MHz je založeno na globálně standardizované technologii LTE, které je vhodné pro účely kritické komunikace nebo využívání mobilních širokopásmových aplikací. Vyznačuje se totiž vysokým stupněm zabezpečení, vysokou rychlostí přenosu dat, nízkou latencí a díky nízkému frekvenčnímu pásmu také schopností pokrýt signálem velké oblasti území.

Společnost Nokia dodala pro budovanou síť Nordic Telecom řešení rádiové LTE sítě, technologii IP sítí a technologii DWDM (Dense Wavelength Division Multiplex). Bylo implementováno také řešení pro kritické Push to Talk (MCPPT), tedy pro účely řízené skupinové komunikace.

Diskuze (5) Další článek: Lenovo už má také svůj vlajkový smartphone. Z6 Pro se ale do Evropy nepodívá

Témata článku: Nokia, , , , Česká republika, Pas, Push ten Talk, Komunikace, Pásmo, Frekvenční pásmo, Nord, Vybavení, Policie, PPDR, LTE-V, Běžný uživatel, Lte síť, MHz