Novou střední třídu nebo dva roky starý vlajkový model? Na trhu je desetina repasovaných smartphonů

Na MobilManii obvykle sledujeme statistiky prodejů nových zařízení, ale za pozornost stojí i segment použitých smartphonů, které se mnohdy jako repasované vracejí zpátky na trh. Spořivější zákazník může získat smartphone levněji nebo ten, kdo toužil po vlajkovém modelu a nechtěl za něj v době jeho uvedení dávat velké peníze, jej o dva roky může mít za zlomek ceny.

Právě na trh použitých smartphonů se zaměřila studie společnosti Counterpoint Research, která uvádí, že telefonů z druhé ruky na trhu v uplynulém roce přibylo meziročně o 13 % na 140 milionů kusů. Repasované smartphony tak loni tvořily zhruba jednu desetinu celého trhu chytrých telefonů, což jistě není zanedbatelné množství.

Nejvíc táhne Apple a Samsung

Tento trend může působit vrásky na čele hlavně výrobcům, kteří se zaměřují spíše na zařízení střední a nižší třídy. Zákazník totiž může dát před jejich novinkou přednost staršímu, ale i z dnešního pohledu lépe vybavenému modelu za podobné peníze. Podle údajů Counterpointu si nejvíce drží hodnotu smartphony Applu a Samsungu, které ovládají celkem 3/4 trhu repasovaných zařízení.

Použitým telefonům se daří samozřejmě hlavně na rozvíjejících se trzích v Africe, Indii a některých zemích jihovýchodní Asie. Prodejci a dokonce i někteří operátoři zde provozují rozsáhlé programy, v rámci kterých vykupují použitá zařízení od prvomajitelů, opraví je, vyčistí, vymění opoužívané komponenty a repasovaný mobil prodají za nižší cenu novému uživateli.

Trh smartphonů v 4Q 2017 poprvé poklesl:

Diskuze (27) Další článek: Mezi instantními aplikacemi pro Android jsou i hry. Bez instalace si můžete zahrát třeba Final Fantasy

Témata článku: , , , , , , , , SMA, Rozvíjející trh, Použitý telefon, Telefon, Zanedbatelné množství, Druhý ruka, Afrika, Třída, Nový uživatel, Uplynulý rok, Nové zařízení, Mode, Asie, Vlajkový model, Vybavený model, Zlomek ceny, Celý trh,