O2 využilo přeskupená pásma po refarmingu a zrychlilo mobilní internet v Praze

O2, pro které měl refarming bloků v pásmu 1 800 MHz ze všech tří operátorů asi největší přínos, už využilo přeskupení pásem k navýšení rychlosti mobilního internetu na území Prahy. Díky většímu souvislému bloku kmitočtů tak může nabídnout vyšší kapacitu a rychlost v síti. Rychlost přenosů narostla podle vlastního měření O2 proti začátku letošního roku o třetinu.

Klepněte pro větší obrázek

O2 se také vyjádřilo, jak využije nedávno vydražený blok 40 MHz v pásmu 3,7 GHz. „Vydražené spektrum chceme využít především pro budování sítí páté generace a pro další rozvoj bezdrátového vysokorychlostního internetu pro domácnosti. Díky technologii WTTx budeme schopni přinést rychlejší internet i do domácností připojených pomocí bezdrátové technologie Internet Air,“ uvedl ředitel Komerční divize O2 Jindřich Fremuth.

4G síť pro mobilní služby O2 tvoří v Česku 5 329 vysílačů. Z toho 635 jich je v Praze a 220 v Brně. V obou městech O2 využívá také spojení více pásem, tzv. 2CC a 3CC, díky kterému je možné dosáhnout vyšších rychlostí připojení a vyšší kapacity sítě. 4G síť mimo území Prahy a Brna sdílí O2 s operátorem T-Mobile. Infrastrukturu pro O2 spravuje jeho sestřiná firma CETIN.

LTE už nabízejí také virtuální operátoři:

Diskuze (19) Další článek: Možná poslední šance. Harmonogram výskytu „legendárek“ v Pokémon Go

Témata článku: , , , , , , , Komerční divize, Bezdrátová technologie, Jindřich Fremuth, Pas, Rychlý internet, MHz, Operátor, Pásmo, Pátá generace, Letošní rok, Vysoká rychlost, Rychlost, Česká republika, Brno, Síť, Internet Air, Spektrum, Cetina