Po Uberu přichází do Brna i Bolt. Cestujícím chce nabídnout nižší ceny, řidičům vyšší výdělky

Estonská přepravní společnost Bolt (dříve Taxify) své služby po Praze, Kladně a Ostravě spouští také v Brně. V oblasti tzv. alternativní taxislužby objednávané přes mobilní aplikaci doplní v jihomoravské metropoli již působící americký Uber a české Liftago. Mimo to Bolt provozuje v některých městech také elektrická kola a koloběžky nebo rozváží jídlo, v Brně ale zatím odstartuje pouze taxislužbu.

Bolt se rozhodl do Brna vstoupit na základě poptávky ze strany cestujících, ale i partnerských řidičů, kteří svými vozy přepravu zajišťují. Rozšíření do Brna umožnila firmě nová legislativa, která vstoupila v platnost na začátku letošního července a kterou ke znovuobnovení provozu využil také Uber. Ten v Brně už krátce působil v roce 2017, poté jeho činnost zastavilo předběžné opatření soudu.

Podle prvních propočtů vychází přepravní služby Boltu cenově podobně, nebo dokonce ještě o něco levněji než Uber. Zhruba pětikilometrová cesta v širším centru města mimo špičku vychází v základním tarifu Bolt na 115 Kč, u konkurenčního Uberu na 120 Kč. Bolt navíc provozuje i vyšší třídu automobilů v kategorii Comfort, kde jízda vychází na 155 Kč. Liftago za stejnou modelovou trasu odhaduje cenu v rozmezí 180 až 260 Kč.

Rozšiřování služeb Bolt do dalších měst

“Na spuštění naší aplikace v Brně jsme pracovali několik měsíců. Věříme, že místní lidé si naši službu rychle oblíbí a budou ji pravidelně využívat. Oslovit bychom je chtěli zejména vyšší kvalitou a dostupnějšími cenami. Partnerským řidičům jsme díky technologickým inovacím schopni nabídnout vyšší výdělky, než na které byli doposud zvyklí,” prohlašuje ke spuštění Jakub Dvořák, manažer Boltu pro Českou republiku.

Objednávka přepravní služby Bolt probíhá pomocí mobilní aplikace. Tu je možné zdarma stáhnout a nainstalovat pro smartphony s operačními systémy Android (pro modely Huawei/Honor bez Google služeb v AppGallery) a iOS. V aplikaci si můžete objednat jízdu s řidičem Boltu, který cestujícího vyzvedne na předem určeném místě. Platba za jízdu probíhá platební kartou, jejíž údaje jsou uloženy v aplikaci, ale možná je i hotovost. Po skončení jízdy může cestující ohodnotit úroveň služby poskytnuté řidičem pomocí hvězdiček.

Bolt v současné době vedle přepravy auty provozuje také sdílené elektrické koloběžky v Olomouci, Boskovicích a Pardubicích a sdílená elektrická kola v Praze. Hotové jídlo z restaurací si s pomocí aplikace Bolt Food mohou objednat lidé v Praze. Firma plánuje využít investici ve výši 300 milionů korun na expanzi všech služeb, které aktuálně nabízí, do dalších českých a moravských měst.

Diskuze (8) Další článek: Poslední velký update. Samsungy Galaxy S9 a Galaxy Note 9 dostanou One UI 2.5

Témata článku: , , , , , , , , Ostrava, Praha, Olomouc, Brno, Ubrat, Kladno, Řidič, Boskovice, Výdělek, Pardubice, Nízká cena, Aplikace, Jakub Dvořák, Taxify, Česká republika,