Popoběhnout nebo počkat na další? Tahle appka poradí, jestli stihnete příští metro

Kdy odjíždí nejbližší metro? Má smysl ho dobíhat, nebo radši zvolnit a v klidu počkat na další? Přesně tyhle otázky řeší aplikace Metroji, kterou vyvíjí student práv Ondřej Korol. Stáhnout a používat ji můžete zdarma na platformách Android i iOS a od konce loňského roku také na chytrých hodinkách Apple Watch.

Výhodou aplikace je fungování bez potřeby internetu. Používá jízdní řády, které Dopravní podnik hl. m. Prahy sdílí jako open data, a v týdenních intervalech je aktualizuje. Na druhou stranu aplikace nedokáže reagovat na mimořádné události, protože není připojená na systém řízení dopravy.

Název Metroji vznikl kombinací slov „metro“ a „emoji“ – emotikony jsou nedílnou součástí designu, s časovou osou a odpočtem minut dávají najevo, jak reálné je ještě stihnout nejbližší spoj. U každé stanice se totiž liší délka vestibulů i eskalátorů, a tak někde půlminuta od vstupu do placené zóny stačí k pohodlnému dostihnutí spoje, jinde je potřeba minut několik. Aplikaci v červnu 2020 používalo zhruba 14 tisíc lidí, většina na iOS.

Diskuze (17) Další článek: Výhodnější poslech hudby pro dvojice. Spotify láká na tarif Premium Duo

Témata článku: , , , , , , Aplikace, Pór, Pop, Internet, Spoje, Vestibul,