Potvrzeno: Google Pixel 4 přišel o neomezené úložiště fotek v originální kvalitě. iPhony jej paradoxně získaly

Google Pixel 4 vzbudil v posledních dnech rozruch tím, že přišel o jeden z největších benefitů řady Pixel: neomezené úložiště v Google Fotkách v originální kvalitě. S novými Pixely 4 tak můžete pořízené snímky ukládat stejně jako u jiných telefonů pouze ve „Vysoké kvalitě”, která prochází kompresí, aby Googlu ušetřila místo na serverech. V případě originální kvality už budete omezeni kapacitou zaplacenou na Google Disku.

O to zajímavější je zjištění serveru 9To5Mac, že neomezené úložiště v originální kvalitě na Google Fotkách získají majitelé iPhonu 7 a všech novějších. Tyto telefony totiž nabízí možnost pořizovat fotografie v efektivním formátu HEIC, který je při vysoké kvalitě obrazu mnohem paměťově úspornější. Aktivujete jej v sekci Nastavení -> Fotoaparát -> Formáty -> Vysoká efektivita.

Jak se ukázalo, HEIC v plné kvalitě zabírá méně místa, než klasické JPG fotografie zkomprimované Googlem. Pokud tedy do Google Fotek nahrajete snímek z iPhonu ve formátu HEIC, aplikace ji dále nekomprimuje a uloží ji v originále, i když v appce máte nastavenou „Vysokou kvalitu”. Google si tak díky Applu ušetří zbytečnou práci s komprimací i místo na serveru. Tento trik jsme vyzkoušeli s pozitivním výsledkem:

Klepněte pro větší obrázek
Pro ověření jsme zkusili nahrát fotku na Google Photos a poté ji znovu stáhnout. Z pokusu můžeme potvrdit, že fotka je velikostí naprosto shodná s originálem, takže Google ji opravdu nijak nekomprimuje.

Situace by se však brzy mohla změnit i pro ostatní zařízení. S Androidem 10 totiž nativní podporu HEIC získají všechny telefony. Nyní už jen bude záležet, který z výrobců v něm umožní fotky také pořizovat. Je ale možné, že s rozmachem tohoto formátu upraví Google i své algoritmy a začne tyto fotky znovu dále komprimovat.

Aktualizováno: Google se nyní pro server Android Police vyjádřil, že se bohužel jedná pouze o chybu, které jsou si vědomi a již pracují na její nápravě. I fotografie z iPhonů se tedy znovu dočkají komprimace, otázka je zda si Google pohraje se samotným HEIC formátem nebo je jednoduše převede na jejich JPG verzi, navzdory vyšší velikosti.

Zdroj: Reddit, Via 9To5Mac

Diskuze (10) Další článek: CAT S52 má být nejelegantnější outdoorový smartphone. Výrobce ho představí za pár dní

Témata článku: Google, , , , , , , , Google Pixel 4, Google Disk, Neo +, Originál, Formát, Efektivita, F +, Google Fotka, Telefon, Úložiště, Vysoká kvalita, Ori and The Blind Forest,