Pozor na falešnou aplikaci FaceApp! Do mobilu vám nasadí nevyžádanou reklamu

Na vlně současné popularity aplikace FaceApp se snaží svézt i kyberzločinci, kteří vytvářejí nejrůznější klony známé aplikace na úpravu fotek a snaží se je „propašovat“ do vašich mobilů. Přes oficiální markety se jim to naštěstí nedaří, ale nebezpečí číhá při instalování z neoficiálních zdrojů.

Odborníci z Kaspersky identifikovali falešnou aplikaci, která se na první pohled tváří jako certifikovaná verze FaceApp, má stejný název a podobnou grafiku, ale ve skutečnosti je vyvinuta s jediným cílem – infikovat zařízení uživatelů adwarovým modulem označovaným jako MobiDash.

Po stažení této aplikace a jejím nainstalování se zobrazí falešné hlášení o chybě. Aplikace se následně na oko odstraní. Škodlivý modul obsažený v aplikaci nicméně na zařízení zůstává schovaný a zobrazuje reklamy. Podle dat Kaspersky se s tímto problémem za poslední dva dny setkalo okolo 500 unikátních uživatelů. K první detekci tohoto škodlivého programu došlo ve středu 17. července. Prozatím bylo objeveno bezmála 800 různých modifikací tohoto modulu.

„Kyberzločinci stojící za vývojem MobiDash často ukrývají svůj adware v programech, které se na první pohled tváří jako oblíbené aplikace nebo služby. Vzhledem k tomu, že falešná verze FaceApp měla během pár dnů stovky obětí, můžeme bohužel ještě očekávat jejich strmý nárůst. Chceme proto uživatele nabádat k tomu, aby si nestahovali aplikace z neoficiálních zdrojů a chránili svá zařízení bezpečnostními programy,“ komentuje Igor Golovin, odborník na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Kaspersky.

Diskuze (8) Další článek: Jak by vypadal Apple iPhone, kdyby vznikl v dobách původního Macintoshe

Témata článku: , , , , , , , MOBI, FaceApp, Neoficiální zdroj, Modul, Uživatelé, Odborník, Aplikace, Mobil, Igor, F +