Project Treble se do stávajících telefonů nedostane, dočkáme se jej až příští rok

V souvislosti s Androidem 8.0 se do Androidu dostal i tzv. Project Treble. Jedná se o oddělení frameworku (dodávám Googlem) a implementace systémové ROM (upravována výrobcem) do dvou samostatných částí s tím, že každou z nich bude možné aktualizovat nezávisle na té druhé. Jinými slovy, aktualizace se na telefony v ideálním případě dostanou daleko rychleji, protože nebudou muset čekat na to, až výrobci pro daný firmware upraví a otestují vzhled „svého“ prostředí.

„Černé na bílém“ to na webu Androidu  vypadá téměř dokonale, ovšem praxe zatím výrazně pokulhává. Proč se s rostoucím počtem smartphonů updatovaných na Android Oreo vůbec nehovoří o Project Treble? Podle zástupce společnost OnePlus je pro implementaci Treble potřeba, aby mělo zařízení v paměti vyhrazenou partition pro zachování souborů od výrobce a jejich oddělení od souborů Android frameworku. A vytvoření této partiton v rámci OTA aktualizacei může v krajním případě znemožnit samotné spuštění telefonu.

A co se týká ostatních výrobců, záleží na tom, zda mají již od výroby předpřipravenou zmiňovanou partition, a pokud ne, je velmi nepravděpodobné, že by spolu s updatem na Oreo z jejich strany přišla podpora Project Treble. Pro výrobce je dodatečná tvorba partition „na dálku“ natolik velkým rizikem s ohledem na funkčnost systému, že se jednoduše nevyplatí.

V současné době tak Project Treble podporuje jen hrstka smartphonů na Oreu, konkrétně Pixel, Pixel XL, Essential Phone a Huawei Mate 9. Ostatní výrobci připravují updaty na Oreo bez ohledu na Project Treble, což potvrdila např. Nokia (viz výše) nebo poslední betaverze Androidu Oreo na Samsungu Galaxy S8. Project Treble však má velkou šanci objevit se u telefonů s Androidem Oreo, které se na trh dostanou příští rok. Ovšem musí mu jít naproti i samotní výrobci...

Produktové video Androidu Oreo:

Zdroj Phoenarena

Diskuze (16) Další článek: Víme, které chytré hodinky dostanou aktualizaci na Android Wear Oreo

Témata článku: Google, , , , , , , Google Pixel, Google Pixel XL, Huawei Mate 9, Příští rok, Velká šance, Ostatní výrobci, Krajní případ, Vendor, Výrobce, Pro +, Poslední betaverze, Project, Telefon, Android Framework, Standalone, Treble, Soubor, Velké riziko,