První smartphone slaví 23 let. Některé jeho triky používáme dodnes

  • Uměl neuvěřitelné věci, nebyl drahý, přesto díru do světa neudělal
  • Simon měl některé prvky, které dodnes používají moderní smartphony
  • Začal se prodávat v létě 1994, tedy před 23 lety

Poprvé se představil už koncem roku 1992, ale bylo to až 16. srpna 1994, kdy se začal prodávat: IBM Simon Personal Communicator. Dnes se o něm mluví jako o prvním smartphonu. Patrně jej označíte za černou cihlu, připomíná sluchátko od (v té době oblíbeného) autotelefonu a má velký dotykový displej. Jen je monochromatický, zeleně podsvícený a k ovládání bylo (více než prsty) vhodné dotykové pero.

„Aplikacím“ se tehdy říkalo funkce, byly instalované napevno a nebylo možné přidávat další, ale bylo jich překvapivě hodně. Kromě telefonování uměl Simon faxovat a posílat e-maily, měl kalendář, adresář, poznámky včetně jednoduchých náčrtků, kalkulačku, hodiny s budíkem a úkolovník. Postrádáte internetový prohlížeč? Ten chyběl. Vždyť v té době se browsery teprve rozjížděly na počítačích.

Překvapivé je, že Simon nebyl až tak velký: 20 × 6 × 4 cm a vážil něco málo přes půl kila. Jistě, na dnešní poměry monstrum, ale ve srovnání s přenosnými telefony, které ve stejné době dobývaly Česko, je to hotový kolibřík.

A ani nebyl tak drahý, jak byste od tak průkopnické technologie čekali. Když jste se u operátora BellSouth upsali na dva roky, měli jste jej za 900 dolarů, bez závazku stá 1 100 dolarů. Za první půlrok si jej koupilo 50 tisíc zákazníků. Ale svět už směřoval jinam, cool faktor dal zvítězit sice funkčně jednodušším, ale stále menším a mobilnějším GSM telefonům.

Komunikátor IBM Simon se objevil také v thrilleru Síť:

Via Time.com a Microsoft/Buxton Collection

Diskuze (2) Další článek: V ČR byl zprovozněn hlasový asistent Bixby. Mluvit bude zatím pouze anglicky

Témata článku: , , , , , , Moderní smartphone, Česká republika, Přenosný telefon, Citát, TRI, Neuvěřitelná věc, Půlrok, Nízká výdrž, People, Prediktivní psaní, Komunikátor, SLA, January, Collection, Půl kila, Trik, Fax, SMA, Dnešní smartphone,