Recenze Essential PH-1: „Zkouší vystoupit z řady, ale...“

  • Essential Phone od Andyho Rubina jde konečně do prodeje
  • Zahraniční redakce oslovil nejen svým futuristickým vzhledem
  • Špičkovou výbavu přitom nabídne za velmi sympatickou cenu

Aura kolem Andyho Rubina (tak zvaného „otce Androidu“) vzbudila zdání, že jeho smartphone Essential PH-1 bude něco naprosto výjimečného. A pár zajímavých prvků opravdu má, ale první zahraniční recenze ukazují, že buď nejde o revoluci, kterou lidé opravdu chtějí (třeba připínatelná panoramatická kamera), nebo jde spíše o estetiku bez funkčního benefitu (vykrojený displej) a že celkově jde o skvělý, nikoliv však výjimečný superphone. Bohužel se našlo i pár slabších stránek.

PH-1 jde téměř po třech měsících od představení do prodeje, a to za 699 dolarů, tedy asi 19 tisíc korun. Objednat si ho však zatím můžete jen ve Spojených státech amerických. Kromě špičkové výbavy a titanového těla zaujme tenkými rámečky a vyříznutým kusem displeje pro čelní fotoaparát.

 

„Tajemný artefakt z budoucnosti, která ještě neexistuje.“

 

...to jsou slova recenzeta z The Verge, který chválí za futuristický design a dílenské zpracování, zejména titanové tělo a keramická záda, ačkoliv prý jsou magnetem na otisky prstů. Pochvalu si telefon vysloužil i za tenké rámečky, které telefonu dovolí použít 5,7" displej v těle menším než má Google Pixel XL, navíc při netradičním poměr stran 19:10. Kvůli použití LCD technologie namísto AMOLED, prý není nejvhodnější pro virtuální realitu, což potvrzuje i chybějící podpora platformy Google DayDream. Podle Engadetu má displej bledší barvy než špičková konkurence a vyšší by mohl být i maximální jas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekSpecialitou telefonu má být zejména vykrojený displej a piny pro připojení doplňků

Velký humbuk telefon vyvolal kvůli vykrojenému displeji v místě přední kamerky. Podle Engadgetu si s tímto estetickým doplňkem konstruktéři poradili chytře. Rozšířili stavovou lištu, díky čemuž hlavní obsah zůstává nenarušený. U aplikací, které to podporují, navíc lišta zprůhlední, což podtrhne bezrámečkový design telefonu.

 

„Essential PH-1 usiluje o to, být více než jen další telefon s Androidem.“

Telefon nabídne špičkovou výbavu v čele s nejvýkonnějším procesorem Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM a 128 GB vnitřní paměti. Zamrzí jen nižší kapacita baterie: 3 040 mAh. Přesto redaktoři Wired říkají, že telefon bez problému zvládne celý den. Ovšem bez večerního nabití se rána zpravidla nedožije. Za nevýhodu některé redakce považují chybějící 3,5mm jack.

Essential se vydává podobnou cestou modularity jako Lenovo a spoléhá na přídavné doplňky. Ty se připojují dvěma magnetickými piny, které podle slov The Verge slouží pouze k napájení, data tečou bezdrátově. Prozatím je však k dispozici pouze jediný doplněk, a to 360º kamerka. Další by se měly objevit do konce roku.

Server Android Central telefon chválí za použití čistého Androidu 7.1, který se skvěle promítl na rychlosti zařízení. Na druhou stranu však Essential přišel o možnost přidat do systému nějaké vychytávky, které mohl využít jako konkurenční výhodu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Essential Phone spoléhá na Android 7.1. v ryzí podobě, jedinou viditelnou změnou je rozšířená stavová lišta. (obr.: Android Central)

Redakce se ovšem shodly na horší kvalitě fotoaparátu. Má dvakrát 13Mpx s jedním barevným a druhým monochromatickým senzorem pro lepší snímky za horších světelných podmínek a skvělou světelnost f/1,85. Výsledné fotky jsou však podle The Verge vybledlé a kvalitou ze dnešní elitou zaostávají. Citelnou nevýhodou je pomalé ostření a chybějící optická stabilizace. 

Redaktorům z Wired pro změnu vadila velmi jednoduchá aplikace fotoaparátu, kde chybí spousta funkcí jako je manuální mód či automatické HDR. Naopak povedený je tzv. Mono mód, který fotí fantastické černobílé snímky jen pomocí monochromatického snímače. Podle posledních informací se však telefon dočkal aktualizace, která některé problémy napravuje, takže snad „není všem dnům konec“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Navzdory špičkovým parametrům fotoaparát za elitou lehce ztrácí (obr.: Android Central)

V kostce: jde o vydařený telefon, který slouží minimálně jako zpestření dnešní nabídky. Špičková výbava, bezrámečkový design, prémiové materiály a čistý Android jsou věci na které lidi slyší. Přitom cena není přehnaná, a tak má telefon šanci na úspěch.

Essential PH-1
rozměry a hmotnost: 142 × 71 × 8,0 mm, 185 g
displej: 5,7", kapacitní LTPS LCD, 1 312 × 2 560, 505 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 040 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Celé recenze najdete na: The Verge, Engadget, Wired, Android Central

Diskuze (18) Další článek: Původně neznámý smartphone, jejž proslavily ceny EISA: NOA Element H10LE

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Lišta, Vykrojený displej, Manuální mód, The Verge, Engadget, Essential pH, Vnitřní paměť, Tenký rámeček, Poslední informace, Panoramatická kamera, Kapacita baterie, Telefon,