Samsung Galaxy Nexus: uživatelské zkušenosti

Nejnovější Google Nexus v lecčems překvapil, najdou se však i takové věci, které nepotěší. Přínášíme postřehy z každodenního používání.

Samsung Galaxy Nexus byl představen v říjnu roku 2011 a my jsme byli u toho. Jedná se o referenční zařízení Androidu 4.0, na němž se z velké míry podílel Samsung. Proto model dostal i označení Galaxy řadící jej k rodině Androidů od Samsungu. Na MobilManii jste si již mohli přečíst opravdu rozsáhlou recenzi, které určitě nechci konkurovat, protože si myslím, že po stránce testování byl text vyčerpávající. V dnešním článku se zaměřím na aspekty kladné i záporné, které mne zaujaly. Jsou to osobní poznatky z používání, které mohu pomoci při případné koupi telefonu.

Samsung i9250 Galaxy Nexus
Klepněte pro větší obrázekSamsung Galaxy Nexus je první telefon s operačním systémem Android ve verzi 4.0 (Ice Cream Sandwich), která nabízí jedotné prostředí pro smartphony i tablety. Velmi úzký Galaxy Nexus má dvoujádrový procesor, HD displej a mezi mobily poprvé barometr.rozměry a hmotnost: 136 × 68 × 8,9 mm, 135 g
displej: 4,65'', Super AMOLED, 720 × 1280, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (pět pásem), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (21,1|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, MHL, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 16 000 MB, 1 024 MB RAM
baterie: 1 750 mAh, procesor: 2× Cortex-A9 1 200 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr, gyroskop
operační systém: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 920 × 1 080), autofocus, diodový blesk
87%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 13 300 Kč

Graf ceny produktu Samsung i9250 Galaxy Nexus poskytuje server Heureka.cz

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Nexus po vybalení z krabice.

Kam s ním?

Galaxy Nexus je zatím největší smartphone (tabletofon Galaxy Note nepočítaje), který se mi dostal do rukou. Velkou měrou za to může 4,65" displej, který je díky absenci hardwarových kláves ještě více protažen, než býváme zvyklí. Zařízení je podle mě dimenzované pro praváky, kamarádi leváci trochu zápasili při držení telefonu se zapojenými sluchátky. Konektor se totiž nachází na spodní hraně a tak konkuruje malíčku, který se ne a ne správně chytit. V mém případě se mi telefon drží velmi dobře, oceňuji i umístění kláves regulace hlasitosti blíže k polovině boční hrany. Palec se tak nemusí daleko natahovat. Zase mi však vadí nelogičnost úpravy hlasitosti v režimu naležato, kdy klávesou vpravo hlasitost snižujete, přestože z logiky věci a zobrazení na displeji vyplývá, že by jste touto klávesou měli hlasitost přidávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Nexus v dlani z různých úhlů pohledu.

Kryt i po několika týdnech drží pevně a nevrže. I přesto, že je telefon vyroben výhradně z plastu, jedná se o kvalitní materiály, telefon rozhodně nepůsobí „plastovým“ dojmem. Spolu s velikostí je ale třeba řešit jeden zapeklitý problém - kam s ním? Za začátku byl s pouzdry problém, teď se již najde pár výrobců, kteří váš telefon oblečou pro každodenní přenášení. Od Samsungu jsou k dispozici pouze univerzální pouzdra nebo váčky, do kterých telefon zasunete. Je škoda, že Samsung nevyrábí pro Galaxy Nexus pouzdra za opasek přímo na míru. Budete se tak muset porozhlédnout u Krusselu nebo Branda.

Zpětná šipka je vlevo

Super AMOLED displej u vlajkové lodi Androidu - to si nechám líbit. Citlivost a kvalita zobrazování je na vysoké úrovni, trochu se mi však nezdá zobrazení šedé a bílé barvy. Viditelné to je při vysunutí horní lišty, kdy šedá není celistvá a jsou v ní nepravidelné světlé a tmavé pruhy. U bílých pozadí máte dojem, že jsou zašuměná, není to ale nic extrémního. Objevuje se to jen při automatickém nastavení jasu displeje, při vyšších hodnotách se šum ztrácí. Galaxy Nexus nemá žádné hardwarové prvky pod displejem, což mě zprvu odrazovalo. Nakonec jsem si ale překvapivě rychle zvykl, kámen úrazu byl spíše v obráceném pořadí kláves. Zpětná šipka je umístěna vlevo, kdežto u ostatních Samsungů s Androidem je umístěna vpravo. Uživatelské rozhraní je laděno do modré, šedé a černé, což na první pohled působí diametrálně odlišně, nežli grafická nadstavba TouchWiz běžně u Andoidů Samsungu používaná, jenž hraje barvami duhy. Prostředí tak na mě působí chladně a funkcionálně, na druhou stranu je procházení nabídkami svižné, dynamické, delší dobu jsem čekal snad jen při otáčení displeje na bok. Na internetu se hovoří o samovolných restartech a občasném sekání v přechodech mezi nabídkami, nic z toho se však u mého testovaného kusu neprojevilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí Androidu Ice Cream Sandwich na Galaxy Nexusu, aplikace Light Flow pro personalizaci informační diody.

Pochválit musím i přítomnost informační diody, která se dokáže rozblikat nebo rozsvítit několika barvami. Defaultně se k ní systém nechová moc přívětivě, při zmeškaných příchozích hovorech mi navíc nic nesignalizovala, takže jsem musel najít aplikaci, u které mohu přesně nastavit barevné notifikace u zvolených událostí. Osvědčila se aplikace Light Flow, u které si můžete přehledně natavit a vyzkoušet barevná upozornění. Můžete si u ní i vypnout vícenásobné upozorňování na události, kdy telefon opakoval melodii upozornění po určitém intervalu. Neobjevilo se nic nového, jen opakoval, že existuje zmeškaná událost. Pro někoho to může být plus, pro mě to byl spíš zápor, naštěstí jde toto chování deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nabídka nastavení, výběr velikosti písma, největší písmo, režimy připojení USB.

Nabídka aplikací je poměrně slušná, spolehnout se však nemůžete na aplikační portál SamsungApps, což je podle mě škoda, protože nabízí prémiový a certifikovaný obsah pro telefony Samsung. S kompatibilitou aplikací s nejnovější verzí Andoridu jsem jinak problém neměl. Pokud byly nějaké chyby u některých aplikací, vývojáři je většinou již vyřešili. U Nexusu musím pochválit přítomnost počítadla přenášených dat s upozorněním a nastavením limitu. To se hodí zvláště u nás, kdy jsou limity FUP pro internet nastaveny velmi nízko a s rychlým připojení k internetu ve velkých městech by jste byli na minimální rychlosti za velmi krátkou dobu. Je tedy dobré vědět, jak si s přenesenými daty stojíte. Oceňuji možnost změny písma napříč systémem a systémovými aplikacemi. S přečtením SMSek už by tak neměl být žádný problém ani pro ty, kteří hůře vidí nebo by snad potřebovali brýle. Samsung do telefonu integroval i rychlé screenování displeje, stačí dlouze současně podržet klávesu pro snížení hlasitosti a zamykací tlačítko.

Slušná výdrž na baterii, slot na kartu chybí

Galaxy Nexus nemá klasický Mass Storage, avšak nahrazuje jej protokolem MTP (Media Transfer Protocol). Nevím v tom žádný zádrhel, rychlost přenosů na interní kartu se pohybovala okolo 5 MB/s. Trochu mi vadí, že Samsung do telefonu nedal slot pro externí SD kartu. Interní paměť 16 GB nemusí každému stačit, ale onen problém spíše vidím při přechodu z jiného telefonu. U starého Androidu zálohujete a máte na kartě velké množství dat, zálohy a soubory, které chcete zachovat. Celou kartu tak musíte přenést do počítače a z něj zase zkopírovat do telefonu. Ztráta času je obrovská, místo však můžete najít na cloudových prostorech, takže se žádná velka krize nekoná. Jde jen o to, zdali chcete mít případně své soukromé soubory umístěné na webových úložištích třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Využití baterie v procentech i dlouhodobém grafu, vestavěný internetový prohlížeč.

Při běžném používání jsem telefon nabíjel zhruba co druhý den, pokud budete na noc vypínat mobilní data, synchronizaci a běžící aplikace na pozadí, podaří se vám i tři dny výdrže. V případě časově delšího používání multimédií a internetového prohlížeče jde ale baterie rychle dolů. Nejobjektivnějším porovnáním se zde jeví Battery test GSMareny, ve kterém se Galaxy Nexus umístil ve slušném středu až na browser test, ve kterém jednoznačně zklamal. Bílá pozadí webových stránek jsou pro AMOLED displeje energeticky nejnáročnější, není divu, že Nexus skončil na chvostu bitevního pole. Pro slušnou výdrž je ideální nastavení automatické regulace jasu a vypínání služeb, které nepotřebujete. Bohužel u Nexusu nenajdeme v nastavení položku pro zapnutí úsporného režimu, která by se jistě hodila. Vše si tak budete muset ohlídat manuálně.

Multimediální vyžití

Pětimegapixelový fotoaparát na zadní straně dokáže pořizovat při venkovním světle poměrně kvalitní a ostré snímky. To samé platí i detailních snímcích, LED dioda přisvětluje pouze objekty vzdálené cca do jednoho metru. Pokud však buete fotit uvnitř, tedy při horším osvětlení, dočkáte se nevalné kvality snímků. To je bohužel vlastnost téměř všech fotomobilů na trhu. K fotoaparátu můžete mít nastaven rychlý přístup přímo při odemknutí telefonu, snímač podporuje kontinuální autofocus, takže vám stačí jen mačkat spoušť. Pokud však chcete přeostřit na vybraný objekt, stačí nad ním dlouze podržet prst. Videosekvence můžete natáčet až v rozlišení 1920 x 1080 s 24 fps, zdály se mi poměrně kvalitní, hodil by se však určitě stabilizátor obrazu. Při natáčení doporučuji stát na místě, při natáčení za chůze čekejte roztřepaný a občas nezaostřený obraz. Zvuk spouště fotoaparátu nelze změnit ani vypnout, pro jeho ztišení pomůže až manuální snížení hlasitosti na minimum.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Z hudební reprodukce jsem byl překvapen, troufám si tvrdit, že Galaxy Nexus hraje ve sluchátkách ještě o chlup lépe než Galaxy S II. Svůj podíl na tom jistě má propracovaný ekvalizér, u kterého nastavujete mj. i podíl 3D efektu a basovou složku. Dodávné špunty mě ani nepřekvapily ani nezklamaly, hrají asi tak, jak bych čekal. Po připojení sluchátek Steelsound 3H je hudební výstup daleko prokreslenější a basy jsou více znatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a nastavení ekvalizéru.

Při zamknutém displeji se ovládací prvky hudebního přehrávače zobrazují přes celou polovinu displeje, takže je lze pohodlně ovládat. Video přehrávač v nabídce telefonu překvapivě chybí, naštěstí již existují plnohodnotné náhrady třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek
VPlayer přehraje AVI videa i s českými titulky.

Oblíbil jsem si přehrávač VPlayer, poradí si s videi MP4 i AVI a pokud u titulků nastavíte kódování UTF-8, budou se vám zobrazovat bez paznaků s otazníky. Kvalita hlasového výstupu z reproduktoru je i při nejvyšší hlasitosti výborná, rozhodně si můžete být jisti, že vyzvánění telefonu uslyšíte i v hlučnějším prostředí.

Závěrem

Galaxy Nexus do portfolia Samsungu moc nezapadá, protože byl primárně vyráběn pro Google a od něj také pramenily informace o tom, co si Google v telefonu přeje mít a co zase nikoliv. Telefon je vlajkovým modelem Androidu 4.0 a jako takový dostává updaty systému jako první. Nexus bezesporu disponuje velkým výpočetním výkonem, na baterii při běžném používání vydrží obdobně jako jeho konkurence. Na rychlost a plynulost ovládání si nemůžu stěžovat. Pokud budete vybírat high-end Android u Samsungu, máte na výběr Galaxy S II a dnes zmiňovaný Galaxy Nexus. Telefony si však přímo nekonkurují, Nexus si oblíbí příznivci nejnovějších technologií, kteří chtějí aktuální systém, silný hardware, HD displej a ničím neupravený Android. Po Galaxy S II zase sáhnou ti, kteří prahnou po rozhraní TouchWiz, kompaktnějších rozměrech a menším (přesto pořád velkém a kvalitnějším) Super AMOLED Plus displeji. Sám jsem delší dobu používal oba modely, pokud bych měl mezi nimi vybrat toho pravého, mohl bych s klidným svědomím vybrat každého z nich.

Diskuze (64) Další článek: Potvrzeno: Samsung Galaxy S III neuvidíme v Barceloně

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Vybraný objekt, Andoid, GAL, NEX, Silný hardware, Zmeškaná událost, Minimální rychlost, Sam, Zkušenost, In Kartu, Samsun, Titanium Silver, Obrácené pořadí, Media trans, Zapeklitý problém,