Samsung Galaxy Note Edge: svět za rohem [recenze]

Tabletofon s displejem na bok prošel naším redakčním testem. Oproti předpokladům se telefon nakonec dostane do prodeje i v ČR.

Samsung Galaxy Note Edge je spíše variantou Galaxy Note 4, nežli samostatně postaveným smartphonem, od čehož se odvíjí i podobné specifikace obou zařízení. Zařízení mají stejný procesor, stejnou RAM i zbývající hardware, Note Edge má však jen nepatrně menší displej a baterii, na druhou stranu disponuje zahnutým displejem na pravé straně telefonu. Protože funkčnost obou modelů je až na Panely Edge stejná, místo detailních popisů jednotlivých společných funkcí poslední iterace řady Galaxy Note vás raději odkážeme na megarecenzi tabletofonu Galaxy Note 4. V recenzi Galaxy Note Edge se tedy zaměříme spíše na odlišnosti, nežli na společné znaky, byť se jim úplně nevyhneme.

Samsung Galaxy Note Edge
rozměry a hmotnost: 151 × 82 × 8,3 mm, 174 g
displej: 5,6", kapacitní Super AMOLED, 1 600 × 2 560, 539 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 805 (4× Krait 450, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Note 4
N910S
rozměry a hmotnost: 154 × 79 × 8,5 mm, 176 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 220 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 805 (4× Krait 450, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Galaxy Note Edge hned po rozbalení z krabice zaujme zahnutým displejem, což je vlastně hlavní rozhodovací faktor při koupi zařízení. Panely procházíte vcelku intuitivně, Samsung pro ně připravil celou sekci ve vlastním aplikačním obchodě i vyhrazenou sekci v Nastavení. Protože je zahnutý displej alfou a omegou celého telefonu, věnovali jsme jeho využití v rámci systému a aplikací detailní samostatný článek.

Hned za začátku si musíme zvykat na přemístění zamykací klávesy, zbytek zařízení je však důvěrně známý z tabletofonu Galaxy Note 4. Podpora dotykového pera S Pen přináší i veškeré softwarové nadstavby a první zkušenosti ukazují, že jej, stejně dobře jako na hlavním displeji, použijete i v rámci bočního zahnutého displeje. Perem navíc můžete přímo ovládat i senzorická tlačítka pod displejem. Zbytek telefonu na první pohled vypadá jako identická kopie Galaxy Note 4.

Po obvodu jen tři hrany

Samsung Galaxy Note Edge (produktové označení SM-N915FY) je smartphone o rozměrech 151 × 82 × 8 mm a s hmotností 174 gramů. Rozměrově tedy padne do univerzálních pouzder, kde se vešel i o něco větší Galaxy Note 4, po stránce materiálového zpracování byl na tři boční hrany použit načerno eloxovaný kov se zbroušenými hranami. Přerušení viditelné proti světlu značí umístění vývodů antén pro GSM a GPS. Telefon padne pohodlně do dlaně, zejména díky zadnímu krytu, který na pohled imituje kůži, po hmatu je však příjemně měký a telefon díky němu nemá tendenci vyklouzávat ani při zpocených dlaních. Chybějící pravá hrana při držení nevadí, prsty levé ruky v úchytu pokračují přes zahnutou plochu, držení v pravé dlani je přirozenější zejména při jednoručním ovládání, kdy palec díky zahnutí displeje obsáhne větší prostor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejvýznamnějším designovým prvkem Galaxy Note Edge je boční zahnutý displej

Chybějící pravá hrana se podepsala na přesunu zamykacího tlačítka na horní hranu, což je pro uživatele smartphonů Samsungu obrat o 180 stupňů. Na horní část rámu byl dále umístěn 3,5mm jack, sekundární mikrofon a infraport k ovládání televize, případně další domácí elektroniky. Levý bok se však již drží zajetých standardů, takže je osazen pouze regulátory hlasitosti. Spodní hrana ve svém středu umožňuje připojit microUSB kabel, který je určen pro nabíjení a datové přenosy. Dále je přítomen i hlavní mikrofon. Záda jsou osazena vystouplým 16Mpix fotoaparátem, který na rovném povrchu způsobuje mírnou nestabilitu zadní části, ovšem alespoň není utlumen hlavní reproduktor umístěný ve spodních partiích. Pod fotoaparátem je umístěn kombinovaný senzor srdečního tepu s přisvětlovací LED diodou. U kontaktu spodní hrany a zadní části je ještě přítomen výkroj pro dotykové pero S Pen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Různé úhly pohledu na zahnutou část displeje. Mimo ní vypadá telefon stejně jako Galaxy Note 4. Hrany jsou tedy kovové, bylo zachováno osazení konektorů i přítomnost pera S Pen

Pohled pod zadní skořápku odhalí 3000mAh akumulátor situovaný do kvádru na výšku, jehož součástí je i NFC čip. Slot pro microSIM se zpřístupní až po vytažení akumulátoru, naproti tomu microSD kartu (až 64 GB) můžete vyměnit i za chodu. V bateriovém prostoru najdeme také řadu konektorů pro připojení doplňkového příslušenství, vidíme zde kontakty pro LED pouzdra i pro kryt bezdrátového nabíjení. Zatím však nevíme, zdali se toto příslušenství vůbec dostane na český trh.

A teď to nejdůležitější - displej

Největší dominantou je rozhodně displej, nikoliv hlavní část, ale jeho zahnutý bok. Ale pěkně postupně, samotný zobrazovač je typu Super AMOLED poslední generace, takže uspokojí i ty nejnáročnější. Má skvělé pozorovací úhly, absolutní černou, syté barevné podání podpořené režimy displeje (detaily najdete v tomto článku) i skvělou čitelnost na přímém slunci, kdy se jas displeje nastaví i nad jinak nedostupné maximum. UHD displej má díky rozlišení 2 560 × 1600 pix skvělou jemnost, samotný pruh 2 560 × 160 pix odpovídá bočnímu zahnutému panelu, který vizuálně tvoří s hlavním displejem jeden celek. Oba displeje mohou být v systému využity k zobrazení stejné věci (obsah z hlavního displeje „přeteče“ na bok), případně může bok zobrazovat navolenéé Panely Edge.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail zahnutí, pohled na bok ze zadní strany a rozsvícený displej při běžném používání tabletofonu

Hodnocení kvality platí i pro boční panel, který dodává telefonu na eleganci a při pohledu z levého boku i opticky zvětšuje displej, který jakoby nekončí a pokračuje za hranu. Dotyková vrstva Wacom, která je určena pro Pero S Pen, pokračuje i na bok, takže perem můžete i rovnou přepínat Panely Edge. Jas displeje je regulován automaticky, čemuž můžete pomoci na jednou či na druhou stranu o pět stupňů. V noci však doporučujeme jas displeje ručně stáhnout z horní výsuvné lišty na minimum, protože na automatiku ještě displej poměrně výrazně svítí. Pokud jste však kontrolovali displej telefonu v noci jen proto, abyste se dozvěděli aktuální čas, stačí v nastavení aktivovat zobrazování nočních hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda jsou vyrobena z plastu, který imituje kůži. Na omak jsou příjemná, telefonu díky nim navíc nemá tendenci vyklouzávat z ruky

Boční panel směřuje v režimu na výšku tak, aby byly texty, když jej otočíte nabok (tj. zahnutý displej je nahoře), čitelné. V takovémuto režimu však není možné v aplikacích přes celý displej stáhnout dolů notifikační lištu dvojitým potažením prstu. Funguje to je tehdy, pokud telefon otočíte naopak. Zachováte si tím přístup k notifikační liště, přičemž v zahnuté spodní části si můžete zobrazovat panely, případně zde uvidíte výrazné zdvojení notifikací. Text se následně otočí o 180 stupňů. Ovládací prvky pod displejem jsou neměnné, rozměrná domovská klávesa se ovládá pohodlně a přesně, navíc je na ní přítomen snímač otisků prstů. Po stranách jsou umístěny podsvětlená senzorická tlačítka s vibrační odezvou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na displej v úplné tmě, boční panel může zobrazovat text tak, abyste je pří sledování displeje na šířku dobře přečetli

V základním balení očekávejte stejnou výbavu jako u Galaxy Note 4, mimo telefonu tedy baterii, adaptér do sítě, USB kabel a sluchátka.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Velká kapacita, Boční hrana, Textová komunikace, Noční stolek