Samsung Galaxy View: Obr hledá smysl života [recenze]

Z běžných parametrů vystupuje mamutí úhlopříčka displeje 18,4" a zaujme i nezvyklá konstrukce. Má „přenosný displej“ budoucnost?
Kapitoly článku

Historie tabletu Galaxy View se začala psát již na veletrhu IFA 2015 v Berlíně. Samsung na své tiskové konferenci mimo chytrých hodinek Gear S2 (recenze zde) v krátkosti ukázal i připravované zařízení „tabletového“ typu. O zařízení jsme se měli dozvědět do konce roku, a tak se také stalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy View - čelní strana, zadní strana a dvě možnosti podepření

Galaxy View však boří veškeré dřívější standardy. Výrobce jej označuje jako „přenosný displej“, je vybavený stojánkem, dvojicí 4W reproduktorů a ovládací prvky jsou přítomny ve spodní liště. V recenzi si ukážeme, co zařízení umí, mimoto si ale budeme chtít odpovědět na otázku - k čemu je tento model určen a jaká je vlastně jeho cílová skupina?

Samsung Galaxy View
rozměry a hmotnost: 452 × 276 × 11,9 mm
displej: 18,4", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 120 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 5 700 mAh
procesor: Samsung Exynos 7580 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 2MPx, video
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme vám shrnuli v samostatném článku. Galaxy View je osmnáctipalcový obr, který do redakce dorazil ve dvojnásobně velké krabici, než u běžné prodávaných 15" notebooků. A je to i logické, protože testované „monstrum“ má 18,4" TFT LCD displej s Full HD rozlišením.

To se může zprvu zdát nedostatečné, ovšem běžná pozorovací vzdálenost je u tohoto modelu větší, než při používání smartphonů nebo jiných menších tabletů, takže nám hrubší matice až tak nevadí. Jsou to spíše větší rozměry a s nimi spojená horší přenositelnost a neodnímatelný stojánek, které nás přivádějí na otázku, jaká asi bude cílová skupina tohoto přenosného zařízení. Bude skutečně tím, co si Samsung představuje, tedy multimediální zařízení do domácnosti? A nezastane jeho funkci třeba i běžný levnější tablet?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jen tak pro představu, jak to vlastně ve skutečnosti vypadá s velikostí Samsungu Galaxy View. Nejprve ve srovnání s Galaxy S6 Edge+ a Tab S2 8.0, poté s Gear VR a notebookem

Pozn. red.: Samsung tituluje model Galaxy View jako přenosný displej. Pro účely článku jej budeme zkráceně nazývat jako tablet.

Obr se stojanem...

Samsung Galaxy View je tablet s rozměry 452 × 276 × 12 mm a s hmotností 2,65 kg! Už při pohledu na předešlou větu je vám asi jasné, že s přenositelností tohoto tabletu to nebude až tak horké. Jako vstřícný krok vidíme přidání ucha pro přenášení do horní části zadního stojánku, je však určeno spíše na přenášení mezi místnostmi, než, že byste za něj vzali tablet ven, podobně jako tašku s notebookem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy View rozhodně není žádný střízlík...

Displejová část je nerozlučitelně spojena se zadním překlopitelným stojánkem. Mezi zády a opěrkou jsou ze zadní strany umístěny dva 4W stereo reproduktory, jejichž výduch směřuje do stojánku, od kterého se zvuk odráží směrem k vám. I proto je zvuková složka dostatečně hlasitá. Samotný stojánek má dvě pozice. První můžeme nazvat jako „aktivní“, sklon od rovného povrchu je malý, takže na tabletu můžete psát i delší texty, nebo jej třeba jen běžně používat a procházet webové stránky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stojan je, nejen součástí balení, ale také neoddělitelnou součástí samotné displejové části. Mezi ním a tabletem najdete reproduktory, na horní části pak má i  samostatné „držadlo“

Druhá pozice tabletu je o poznání strmější, můžeme ji nazvat jako „pasivní“. Tablet si takto podepřete, když budete sledovat filmy, videa či hrát na dálku hry. Překlopení tabletu z jedné pozice do druhé následuje zvuk „plast na plast“, možná by neškodilo přidat gumové dorazy. Na druhou stranu netestujeme finální model s finálním balením, takže to je možná jedna z věcí, která se objeví až u komerčně prodávaných kusů.

...je jako malá televize

Tím stěžejním je v případě Galaxy View logicky displej. Jedná se o 18,4" TFT LCD panel vyrobený Samsungem, který má výborné pozorovací úhly. Displej je sice lesklý a odráží se v něm některé objekty, pokud na něm však budete spouštět slideshow fotografií, budou z toho něco mít i ti, kteří sedí doslova „u rohového praporku“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - ovladače na horní hraně, konektorové trio na boku a pogumované plošky na spodní hraně displejové části

Na úhlopříčce 18,4" je přítomno „jen“ Full HD rozlišení, což znamená jemnost obrazu pouze 120 ppi. Protože však tablet není používán z absolutní blízky jako smartphone, nižší jemnost až tak nevadí. Běžná pracovní vzdálenost tabletu od očí je cca 50 cm, buď jej máte před sebou na stole, nebo trochu dále na svých stehnech.

V případě sledování videí jsme však trochu rozpolcení, na jednu stranu chcete mít tablet dále (podobně jako při sledování TV), na druhou stranu, pro přepnutí videí musíte k tabletu dojít. Naštěstí existuje alternativa v podobě aplikace Galaxy View Remote, o které si povíme ve druhé kapitole.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled z profilu a na držadlo, které je efektním způsobem přenášení mezi místnostmi. Ven bychom jej ale takto určitě nevzali

Systémové ovládací prvky jsou tentokrát netradičně přítomny pouze v dotykové formě ve spodní liště displeje. K úpravě hlasitosti a zamknutí zařízení se dostanete na horní hraně, konektory pak naleznete na pravém boku. Mimo 3,5mm jacku se zde nachází microUSB (tablet se přes něj nenabíjí) a samostatný nabíjecí konektor. Úplné dobití 5 700mAh akumulátoru, pokud s tabletem nic neděláte, trvá cca 4 a půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Různé úhly pohledu na tablet Galaxy View

Otázka výdrže závisí zejména na tom, co s tabletem děláte. Hodina hraní přes Bluetooth spolkne zhruba 15 procent baterie, zhlédnutí celovečerního filmu (1h 45 min) z baterie ukrojí rovných 20 procent. Pokud vše rozpočteme na celou baterii, zvládne Galaxy View přehrávat videa necelých 9 hodin, což se může rovnat až sedmihodinovému hraní.,

Výdrž přenosného displeje tedy není nijak ohromující, na druhou stranu je to zařízení do domácnosti, u kterého se počítá s možností (častého) připojení do elektrické sítě.

Aby tablet na stole neklouzal, je jeho spodní hrana vybavena pogumovaným vyztužením. Poslední informaci máme k zádům tabletu, ve kterých se ukrývá šuplíček pro microSD kartu. Ta rozšiřuje interní 32GB paměť, ve které je při prvním spuštění volných „jen“ 24 GB. 

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy View, QWERTZ, Celovečerní film, Prodávaný tablet, RPG, Trigger, Spodní řádek, Podpůrná aplikace,