Samsung Galaxy Y Pro: mladická psavost [recenze]

Kvalitní QWERTY klávesnice, displej na šířku a Android v zádech, to jsou hlavní přednosti Galaxy Y Pro. Jen displej mohl být lepší.
Kapitoly článku

Galaxy Y Pro byl představen koncem srpna spolu s dalšími modely, které poprvé prezentovaly nové schéma značení smartphonů Samsung. Podle označení tedy můžeme hravě odhadnout, na jakou cílovou skupinu je testovaný model namířen. Dle výrobce je cílen na mladé lidi (Y - Youth), přídomek Pro značí přítomnost QWERTY klávesnice pro notorické pisálky. Tento koncept není u Samsungu novinkou, v redakci jsme již otestovali model Galaxy Pro, u kterého jsme přičichli k britskému stylu. Tento model se k nám totiž oficiální cestou nedostal. Vše mění až Galaxy Y Pro, který svým kompaktním zpracováním a vzhledem zaujme i starší a možná i náročnější publikum. Klávesnice je výborná, displej už ale průměrný.

Klíčové vlastnosti:

  • kompaktní design, dobře se drží v ruce
  • kvalitní QWERTY klávesnice, rozměrné hlavní ovládací prvky
  • optický trackpad
  • operační systém Android 2.3.5
  • slušný zvukový výstup
  • microSD karta v základním balení

Hlavní nedostatky:

  • málo kvalitní displej, slušelo by mu i větší rozlišení
  • v základním balení chybí sluchátka
  • hardwarové ovládací klávesy nejsou podsvětleny
  • nemožnost použití pinch-zoomu, zvětšovat musíte vyhrazenými tlačítky

Samsung B5510 Galaxy Y Pro
Klepněte pro větší obrázekAndroidový smartphone s QWERTY klávesnicí a na šířku položeným dotykovým QVGA displejem. Pohon telefonu zajišťuje procesor taktovaný na frekvenci 832 MHz. Mobil má GPS modul, podporuje HSDPA do rychlosti 7,2 Mb/s a dělá třímegapixelové fotky.rozměry a hmotnost: 111 × 64 × 11,5 mm, 109 g
displej: 2,6'', TFT LCD, 320 × 240, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (7,2|? Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 160 MB, microSDHC
baterie: 1 200 mAh
hardware: GPS, digitální kompas
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
60%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: 3 900 Kč

 

 

Samsung Galaxy Y se může pyšnit rozměry 111 × 64 × 11,5 mm, díky kterým se snadno vejde do kapsy u kalhot nebo košile. Na tom, že se telefon velmi dobře drží v ruce, mají lví podíl zaoblené rohy přístroje a také použité materiály. Zadní kryt je vyroben ze zdrsněného plastu, takže telefon ani ve zpocených dlaních neklouže. Čelní strana je pak vyrobena v kombinaci lesklého a matného plastu, lesklé plochy čekejte u rámečku displeje, matné zase mezi klávesami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Již na první pohled je patrné, že máme tu čest s poměrně méně často se objevující konstrukcí, totiž se smartphonem s displejem na šířku a QWERTY klávesnicí pod ním.

Displej je bohužel velkou slabinou, při úhlopříčce 2,6" nabídne pouze QVGA rozlišení a to je velká škoda. Je vyroben technologií TFT LCD, tedy papírově stejnou, jako např. u Galaxy W, ale výsledný dojem je neporovnatelný. Zvláště na černých plochách se vám v displeji odrážejí okolní objekty, boční pohledy barvy displeje degradují. I písmo bych si dokázal představit ostřejší, ale za vše může hrubší rastr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Je škoda, že chybí čidlo regulace podsvětlení, jas displeje tak musíte nastavovat manuálně.

Základní ovládací prvky jsou vyrovnány v jedné řadě a díky své velikosti poskytují poměrně komfortní ovládání. Mezi čtvercovými klávesami najdeme klasické ovládací prvky Androidu, tedy kontextovou klávesu, klávesu Home, zpětnou šipku a, u Samsungu málokdy vídané, tlačítko pro integrované hledání. Uprostřed je pak umístěn dotykový trackpad, kterému můžete nastavit citlivost na vyhodnocování pohybu. Osvědčila se mi vyšší hodnota nastavení, kdy jemnými pohyby procházíte celé menu. Je třeba si ale na citlivost zvyknout, čidlo značně zpohodlňuje celé ovládání přístroje. Jeho stiskem navíc můžete potvrzovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejdůležitějším hardwarovým prvkem je zcela určitě integrovaná QWERTY klávesnice.

Jednotlivá tlačítka jsou vyrobena z tvrdého plastu. Při psaní tak vždy víte, kterou klávesu jste stiskli. Už jsem testoval několik podobných přístrojů stejné koncepce, např. Galaxy Pro nebo Chat 335 a musím dát za pravdu mnoha komentářům na zahraničních fórech, na Galaxy Y Pro se píše jedním slovem výborně. Samsung do layoutu klávesnice zabudoval dvě tlačítka, kterým můžete namapovat vlastní zkratku, za sebe bych ale spíše tlačítka ignoroval a místo nich prodloužil mezerník, který je podle mě, na frekvenci jak často jej budete mačkat, poměrně malý. K číslicím a alternativním znakům se dostanete stiskem klávesy Alt, mezi symboly najdeme i předpřipravené smajlíky. České znaky s diakritikou zobrazíte delším podržením vybraného znaku, pak musíte ekvivalent ručně vybrat. Nechybí tedy nic, co by notorický pisálek mohl postrádat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky přístroje nabídnou jen potřebné ovládací prvky, povrch zadního krytu je zdrsněný

Na pravém boku to je zapínací a zamykací tlačítko v jednom, na boku levém je to dvojklávesa sloužící k regulaci různých typů hlasitostí. Konektory si to rozdělily na půl, na spodní hraně je umístěn nabíjecí a datový konektor microUSB, na horní se pak nachází 3,5mm konektor Jack. Zadní hrana pak disponuje 3,2Mpix snímačem a reproduktorem. Dílenskému zpracování není co vytknout.

Android v poloze ležmo

Galaxy Y Pro je poháněn 832MHz procesorem, v kontextu vybavenějších modelů se může zdát, že je to nedostačující takt, opak je však pravdou. Telefon samozřejmě nemá grafické predispozice na nejnovější 3D hry, ale základní funkčnost a běžné aplikace zvládá bez problémů. Zařízení má systémově 290 MB RAM, uživatelsky je po najetí dostupných cca 120 MB. Interní paměť má kapacitu 1,86 GB, o zbývající prostor se postarají paměťové karty microSD. V balení najdeme hned 2GB kartu i s redukcí na plnohodnotnou SD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hned po spuštění nás uvítá systém Android ve verzi 2.3.5 Gingerbread s firmwarem B5510XXKI7 a s grafickou nadstavbou TouchWiz.

Pokud již máte zkušenosti z jiných Androidů od Samsungu, budete zde jako doma. Díky displeji umístěném na šířku se občas stane, že v jednom zobrazení nevidíte všechen obsah ale musíte zbývající část displeje odrolovat. Nezapomnělo se ani na automatické otáčení displeje, které můžete zapnout až v případě, kdy něco potřebujete zobrazit na výšku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vysunutá informační lišta, aplikace Telefon a klasická nabídka nastavení

V pohotovostním režimu můžete mít až sedm podploch, které mohou být přímo nabité k prasknutí dostupnými widgety, zástupci aplikací nebo složkami. Čtveřice ikon pro hlavní funkce telefonu se přesunula na pravý bok, horní virtuální tlačítko vás vezme do hlavní nabídky. Telefon bohužel nepodporuje pinch-zoom a tedy si nic dvojicí prstů nepřiblížíte, budete muset používat vyhrazené zvětšovací prvky. Horní lišta před našimi zraky skrývá rychlé zástupce pro zapnutí a deaktivaci Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuku a automatické rotace displeje. Podržením vypínacího tlačítka můžete mimo vypnutí telefonu i rychle zapnout tichý režim nebo zapnout režim letadlo, díky kterému jsou odpojeny veškeré bezdrátové komunikace.

Telefonní seznam a hlasová komunikace

Aplikace telefonního seznamu se dělí na samotné položky s kontaktními údaji, skupiny, historii a aktivity. Mezi aktivitami najdete poslední příspěvky vašich kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, historie pak ukazuje, s kým jste z telefonního seznamu naposledy komunikovali. Mezi skupinami najdeme několik předpřipravených, samozřejmě můžete vytvořit i sobě vlastní. Účel skupin je prostý, můžete kontaktům v nich uvedených hromadně adresovat textové zprávy nebo e-maily. Pro vyhledávání poslouží lišta na pravé straně displeje, vyhledávat postupným psaním můžete až po stisknutí klávesy pro integrované hledání. Kontakty s háčky se však ukládají k těm, které diakritiku postrádají, osoba s příjmením Šural se tak bude nacházet pod písmenem S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Procházíme telefonním seznamem, zobrazujeme protokoly volání a předpřipravené skupiny

Kontakty můžete řadit podle jména nebo příjmení, můžete mít zobrazen, jak seznam ze SIM karty, tak i interní v telefonu nebo oba zároveň. Při vytváření nového kontaktu máte na výběr řadu, více či méně podstatných, detailů v čele s několika telefonními čísly, adresami, narozeninami nebo fotografií. Jejich počet je omezen je dostupnou sdílenou pamětí. Hodit se bude i import/export kontaktů ve spolupráci s paměťovou kartou. Kvalita hovoru byla dobrá, maximální hlasitost pro mě byla dostačující.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy W, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Samsung Galaxy Y Pro, Samsung Galaxy Y Pro Duos, Klasická nabídka, Nastavit trvání, Hlasová komunikace, Samsun, Hlavní funkce, Datový konektor, Herní nabídka, Grafický prvek, Podstatný detail, Boční klávesa, Pro +, Vždy na displeji, Jemný pohyb, GAL,