Samsung představil Tizen 4.0. Cílí na jednotný build a na segment IoT zařízení

Jihokorejci v průběhu června společně se svými partnery dokončili vývoj operačního systému Tizen 4.0, který chce splnit dva cíle - posílit vývoj aplikací pomocí zjednodušených přístupů a také umožnit ostatním výrobcům jeho snadnou integraci do zařízení segmentu IoT (Internet of Things neboli „Internetu věcí“).

Pro Tizen je možné již delší dobu programovat ve Visual Studiu (.NET, C#), ovšem daleko zajímavější je změna struktury operačního systému. V Tizenu 3.0 byly jednotlivé vývojové „větve“ určeny pro samostatné skupiny zařízení (smartphony, televize, nositelnosti, IoT). Tizen 4.0 však přichází s jednotným buildem pro všechny platformy, který lze pro konkrétní typy zařízení jen nepatrně upravit.

Samsung toto softwarové řešení nazývá Platform Development Kit, a výrobcům jej začne distribuovat koncem letošního roku. Největší přínos z něj mají mít výrobci IoT zařízení a to i díky modulu Tizen Update Service, který umožní budoucí aktualizace u zařízení segmentu „Internetu věcí“. 

Současná verze systému je označována jako Tizen 4.0 M1 (Milestone 1), v průběhu prosince má být vydána verze M2, která přijde s dalšími vylepšeními a stabilizačními aktualizacemi.

Samsung se vývoji Tizenu věnuje od roku 2012 a to společně s partnery, se kterými založil uskupení Tizen Alliance. Od loňského roku se však skupina smrskla jen na čtyři členy, mimo Samsungu je zde Intel a jihokorejští operátoři SK Telecom a LG U+. U Samsungu se Tizenu nejvíce daří v oblasti chytrých hodinek a náramků.

Zdroj Samsung News

Váš názor Další článek: Po Bitcoinu se Českem šíří Litecoin. Podívejte se, jak se platí appkou v mobilu

Témata článku: Samsung, , , , , , , Build, Segment, Things, Samsun, Průběh prosince, Zjednodušený přístup, Artik, Iot zařízení, Typ zařízení, Softwarové řešení, Pře, Cíl, Průběh června, Zařízení, Zář, Současná verze, Budoucí aktualizace, Sam