Samsung Z3: Tizen, který navštíví Evropu [preview]

Samsung dnes oficiálně představil svůj druhý smartphone s OS Tizen. Podle zákulisních informací by se mohl prodávat i v Evropě.

Samsung vyvíjí „svůj“ operační systém Tizen již několik let, ovšem zpočátku mu jihokorejci nedávali až takovou důvěru, takže jej nejprve uvedli do praxe v rámci svých chytrých hodinek řady Gear. V lednu letošního roku se Samsung osmělil a uvedl na několik asijských trhů model Z1, tedy vůbec první smartphone běžící na operačním systému Tizen. Ve vývoji byl později i Samsung Z2, ovšem nedostal se do fáze komerční výroby protože se od původního Z1 až tolik nelišil. Posledních několik měsíců se pak spekulovalo o Samsungu Z3, který by měl spadat do nižší třídy, ovšem měl být podstatně vybavenější. A právě dnes Samsung novinku s Tizenem oficiálně představil na tiskové konferenci v Indii.

Zrozen v Indii, potenciál v Evropě

Samsung Z3 vyšel z pera vývojového oddělení v Indii,  jedná se o smartphone s 5" Super AMOLED displejem s rozlišením 1 280 × 720 pix, který je vyroben z plastu. Pokud se podíváme jen na čelní stranu, vidíme společné designové prvky s Galaxy Grand Prime, na zádi je zase patrná inspirace modelem Galaxy Note 5. Samsung Z3 má rozměry 142 × 70 × 8 mm a váží 137 gramů. Hlavní ovládací prvky převzal telefon ze starších Androidů, vedle domovského tlačítka najdeme senzorickou zpětnou šipku a kontextové tlačítko. To je u novějších Androidů již nahrazeno klávesou posledních spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Z3 ve zlaté a stříbrné variantě

Na pravém boku se nachází zamykací tlačítko, na boku levém jsou tradičně umístěny regulátory hlasitosti. K nabíjením a datovým přenosům poslouží microUSB (USB 2.0) na spodní hraně, sluchátkový jack bude zase přítomen na hraně horní. Hlavní fotoaparát na zádi má rozlišení 8 Mpix a zvládá automaticky zaostřovat, kamerka pro selfie nad displejem bude pětimegapixelová. Vedle ní je pak umístěn senzor přiblížení k displeji, čidlo regulace jasu displeje ale budete muset oželet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Z3 v černé a pohled na boky zařízení

O výpočetní výkon se bude starat čtyřjádrový procesor zatím neznámého označení (odhadujeme procesor Spreadtrum jako u Z1) o taktu 1,3 GHz, Operační paměť má kapacitu 1 GB, interní úložiště o velikosti 8 GB půjde rozšířit microSD kartami až o 128 GB. Z pohledu konektivity nebude chybět Bluetooth 4.0, GPS ani Wi-Fi, z pohledu mobilní konektivity je asi největším mínusem absence LTE. Telefon je alespoň koncipován jako Dual SIM, baterie má kapacitu 2 600 mAh.

Samsung Z3 běží na operačním systému Tizen 2.3, což sice není nejnovější verze systému, ovšem aktualizace na Tizen 2.4 by měla přijít v horizontu několika měsíců. Součástí softwarové výbavy bude např. Ultra úsporný režim, který omezí výkon telefonu na úkor větší výdrže, nebo také Ultra úsporný datový režim, který při své aktivaci zajistí kompresi příchozích a odchozích dat přes mobilní sítě.

 

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungu Z3

Samsung Z3 se začne v Indii prodávat koncem října a to v černé, zlaté a stříbrné barevné variantě. Cena je stanovena na 8 490 indických rupií, což dělá v přepočtu 3 100 Kč. Pokud telefon zaujme na domovském trhu v Indii, počítá se podle zdroje s tím, že se začne prodávat i na vybraných trzích v Evropě. Samsung však zatím nic oficiálně nepotvrdil.

Via Sammobile

Diskuze (4) Další článek: Vodafone plní podmínky ČTÚ. Jeho LTE pokrývá 96 % populace

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand Prime, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Z1, Samsung Z3, Pře, Sam, Asijský trh, Samsun, Kter