Čteme mezi řádky. Proč Apple prodává plastové iPhony a pomalejší disky

V posledních dnech se sešlo několik zpráv kolem Applu, které jsou zajímavé samy o sobě, ale mnohem důležitější je celkový obraz budoucnosti, který vytvářejí. Pro základní úvod do tématu stačí přečíst titulky:

V domovských USA je Apple symbol společenského statusu. Až do té míry, že je mnoha Američanům jedno, na čem to nakousnuté jablíčko nosí – hlavně aby tam bylo. Polovina Američanů neví, jaký model iPhonu má. A tak nosí starší modely („vždyť vypadají skoro stejně“), a když už kupují nový, tak stále častěji berou nejlevnější XR.

Apple je posledních několik kvartálů pranýřován za to, jak jdou prodeje iPhonů ke dnu. Jistě, klesají, ale důležité je, že ke dnu mají ještě hodně daleko. Už jen ti zasvěcení vidí, jak Apple otočil kormidlem směrem ke službám. Hardwaru už je mezi lidmi dost, prodeje bezpečně pokryjí jeho prodlužující se intervaly obnovy, takže Apple hodlá vydělávat stále více peněz na tom, že lidem prodá předplatné na video, časopisy, kvalitní hry adal. S právě vypuštěnou Apple Card se firma ještě hlouběji pouští do finančních služeb (nezapomínejte na Apple Pay).

Tak si to shrňme. Lidem je jedno, jaký mají iPhone, každý druhý prodaný je nejlevnější model XR, rychlost SSD v MacBooku si změří jen pár geeků, běžný uživatel si nevšimne. Takže proč někomu nutit drahý hardware? Applu se v posledních letech dařilo šponovat ceny vrcholných iPhonů a iPadů nahoru, předražený Mac Pro je spíše jen kuriozita určená profesionálům.

Nechci říct, že je téhle snaze konec. Na jedné straně bude Apple stále držet tvář prémiové značky. Na druhé straně budeme svědky nenápadného poklesu cen. Nečekejte, že by Apple vyhlašoval slevy a lákal cenově citlivé zákazníky, ale s novými modely iPhonů přijde trochu mírnější cenová politika. Na jedné straně budeme stále sledovat pompézní keynote s premiérou nových iPhonů plných superlativů. Na druhé straně se bude těžiště prodejů stále více přesouvat k levným modelům a (na rozdíl od minulosti) Applu to nebude tolik vadit, protože si peníze od lidí vezme v následujících letech za služby.

Diskuze (83) Další článek: Nestihli jste novinky od Samsungu? Kuba je přímo v New Yorku shrnul do 4 minut

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Mac Pro, Nejlevnější model, Dno, Disk, Pro +, Outside, Plášť, Řádek, Poma, SSD, Pranýř, Jablíčko, Model, MacBook