Samsung Galaxy Pocket: kapesní Android [recenze]

Je malý, nabídne slušný základ a všude se vejde. Nejmenší Android od Samsungu se dočkal redakčního testu. Jak se líbil?
Kapitoly článku

Komunikační rozhraní

Přístupy k telefonnímu seznamu jsou k dispozici z plochy nebo z hlavní nabídky. Do kontaktů se dostanete i přes číselník a jeho poslední záložku. V rámci protokolů můžete filtrovat zobrazení podle typů zpráv a hovorů, k dispozici je počítadlo hovorů. V průběhu hovoru očekávejte kvalitní zvukovou reprodukci, maximální hlasitost reproduktoru mi byla až nepříjemná. Jakmile hovor vytočíte, obrazovka se uzamkne. Aby jste hovor mohli ukončit, nebude stačit odtáhnout jej od ucha, ale musíte na displej dvakrát poklepat (tím jej odemknete) a až pak jej můžete červeným sluchátkem položit. Za tyto nepříjemnosti může absence čidla pro detekci přiblížení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznamu, historie hovorů a zpráv, skupiny a aktivity vašich přátel z komunitních webů

Telefonní seznam zůstává u Androidů Samsungu již delší dobu nezměněn. Aplikace se dělí na seznam kontaktů, skupiny, historii a aktivity. Seznam kontaktů můžete procházet manuálně, nebo v něm vyhledávat podle písmen. Na boku díky malému displeji nenajdete všechny znaky, ale věřte, že posloupnost abecedy funguje. Kontakty s háčky se řadí na konec svého písmena bez diakritiky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dialer, průběh hovoru, displej se při něm automaticky zamyká, hovor jde minimalizovat

Skupiny slouží k hromadné adresaci zpráv nebo e-mailů, můžete do nich ale uložit pouze kontakty z telefonu a ne ty synchronizované z Gmailu. V záložce historie máte jako na talíři hierarchii a za sebou jdoucích zpráv a hovorů. V záložce Aktivity pak vidíte poslední příspěvky vašich komunitních přátel z Facebooku a Twitteru. Na příspěvky jde reagovat komentáři, případně je „lajkovat“, nové příspěvky z tohoto zobrazení přidávat nelze.

Textová komunikace

Centrem textové komunikace je Social Hub. Textové zprávy se standardně zobrazují v konverzacích, kde je příjemce i odesílatel barevně odlišen. Již jsem zmiňoval, že klávesnice má poměrně malé klávesy, takže můžete mít problém s bezchybným psaním. Pokud máte trochu větší prsty, doporučuji přepnout na alfanumerickou klávesnici, budete sice psát pomaleji, ale bez překlepů. V Social Hubu můžete mít přidruženy i účty komunitních webů, jsou to ale jen odkazy na webové stránky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Social Hub, vlákno s textovými zprávami, píšeme novou textovku, ke každému číslu existuje konverzační režim

Do telefonu můžete přidat účet Samsung, Exchange ActiveSync nebo e-mailové účty třetích stran. Gmail je nutný pro samotné používání přístroje, přesto má vyhrazenou aplikaci a v Social Hubu se neobjevuje. Co se týče dalších komunikačních možností, nechybí Google Talk, s vašimi známými si z mobilu ale můžete jen psát, videohovory nebo hlasové hovory nečekejte. K dispozici je navíc i Pokec přes Google+. Sečteno a podtrženo, očekávat tedy můžete stejný komunikační standard jako u jiných smartphonů. Doručené zprávy, e-maily a zmeškané hovory se zobrazují na lockscreenu. Pokud displej odemknete ikonou zmeškané údalosti, hned po odemčení si ji můžete prohlédnout.

Aplikační studnice - Google Play a SamsungApps

Základním zdrojem aplikací pro Android je Google Play, svého času znám jako Android Market. Od Samsungu je přidanou hodnotou portál SamsungApps. Pryč jsou doby, kdy byl pouze prázdnou aplikací bez obsahu, nyní v něm najdeme řadu freewarových i placených titulů. Co se týče výkonu při hraní, vyzkoušeli jsme Angry Birds a Fruit Ninja, s oběma si telefon poradil, snad jen trochu déle trvalo načítání textur. Co se týče výkonu zařízení, podrobili jsme jej několika benchmarkům, výsledky můžete vidět v tabulce níže:

BenchmarkSkóre
Quadrant 2012968
AnTuTu1897
Smartbench 2012370/1441 (Prod./Gaming)
Linpack9,961 MFLOPS
NenaMark 212,7 FPS

V telefonu je možno nastavit několik, na sobě navzájem nezávislých, budíků. Kalendář se zobrazuje přes celou obrazovku, dny s událostmi mají modře zaplněný šedý sloupeček. Můžete si navíc nastavit denní, týdenní nebo měsíční náhled. Pro absolutní přehled si můžete nechat vypsat program na následující dny nebo zobrazit agendu na aktuální den. Poznámky jsou ryze textové, můžete jim ale měnit barevná pozadí nebo je odesílat přes Bluetooth, Google+ nebo textovou zprávou. K dispozici je i jednoduchá kalkulačka, která na vyžádání vysune panel s některými matematickými funkcemi. Diktafon nahrává zvuky ve formátu*.3ga. Aplikace Polaris Viewer slouží, jak již název napovídá, pouze k prohlížení dokumentů. Ve stávající verzi vytvářet nové dokumenty není možné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasové vyhledávání, správce souborů, SamsungApps, widget Zprávy a počasí, diktafon, webové prohlížeč, PolarisViewer, psaní poznámky

K internetu se připojíte pomocí EDGE nebo sítí třetí generace. Pro prohlížení webu je k dispozici nativní browser Androidu. Současně můžete mít otevřena až čtyři okna. Při vyhledávání na internetu můžete využit i hlasové povely, hlasové ovládání celého přístroje chybí. Navigování probíhá pomocí Google map, které jsou stahovány z internetu za běhu. Fixace GPS je rychlá, pravidelně se tak děje do deseti vteřin od aktivace GPS (pod otevřeným nebem). Mezi nástroji najdeme i widget Zprávy a Počasí, který vám může sdružovat novinky dle vybraných témat (i uživatelsky nastavených) a počasí ve vybrané lokalitě.

Multimédia a fotoaparát

Pro prohlížení obrázků je připravena Galerie, při prohlížení snímků můžete spustit i automatickou prezentaci, případně snímky otočit či oříznout. Videosoubory vlastní aplikaci na prohlížení nemají a musíte se k nim doklikat přes Správce souborů. Mezi podporovanými soubory najdeme pouze *.3gp a *.mp4 videa, nesmějí však být ve vyšším rozlišení než QVGA, jinak se na telefonu nepřehrají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení galerie, vybraný snímek, YouTube aplikace, FM rádio

Fotoaparát nás moc nezaujal, výsledné snímky jsou poměrně hodně rozpixelované a často přes sebe mají „mlžný opar“. Nezáleží na tom, zdali fotíte venku nebo vevnitř, kvalita snímků není ideální ani v jednom případě. Z uživatelského nastavení jde zvolit vyvážení bílé, efekty nebo kvalitu obrázku, ke snímkům se mohou přidávat i GPS souřadnice.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudební přehrávač je poměrně jednoduchý, v horních záložkách si můžete vytřídit hudbu podle interpretů nebo alb, ve třetí záložce čeká souhrnné zobrazení všech skladeb, v poslední uvidíte vámi vytvořené seznamy skladeb. V průběhu přehrávání se na displeji může zobrazovat obrázek alba, ze kterého skladba pochází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač na pozadí zobrazuje obrázek alba, k dispozici je i několik nastavení ekvalizéru.

Ohledně zvukového výstupu se musíte spolehnout na vlastní sluchátka, v základu žádné nenajdete. My jsme pro testovací účely použili sluchátka Steelsound 3H a byli jsme spokojeni. Na Android nižší třídy byla reprodukce až nadmíru kvalitní, ještě je k tomu třeba připočítat několik představených ekvalizérů včetně režimů Externalizace a Zvýraznění basů. Hudební přehrávač samozřejmě může hrát na pozadí, v horní liště se pak objeví jeho malý modul, ve kterém jdou přepínat skladby. FM rádio potřebuje ke své funkčnosti připojená sluchátka.

Závěr

Samsung Galaxy Pocket ukázal, jaké je minimum pro ještě dobrou ovladatelnost zařízení s operačním systémem Android. Když se na něj podívám kolem a kolem, nabídne řadu pokročilých funkcí, slot pro paměťové karty, rychlý internet, GPS a kompaktní rozměry. Ty nám občas dělaly problém, hlavně při psaní na QWERTY klávesnici, která je skutečně titěrná. Vše stojí a padá s displejem, který má QVGA rozlišení, takže od něj nečekejte žádné zázraky. Cenově se zařízení drží poměrně nízko, ale určitě bychom si jeho cenu dokázali představit ještě o pětistovku níže. Na případný pád ceny si budeme muset počkat asi poměrně dlouho.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Pocket, Vlhký prst, Komunikační rozhraní, Placený titul, Doručený e-mail, Pocket, Základní trojice, Fruit Ninja, Komunikační modul, #Android, Případný pád, Malý modul, Hlavní zobrazovač, Samsun, Běžné využívání, Sam, Vroubkovaný plast, Zaoblený telefon, Hybný motor,