Samsung Galaxy S6 Edge: s čistým štítem [recenze]

Otestovali jsme kovovo-skleněný Samsung s dvakrát zahnutým displejem a osmijádrovým procesorem. Samsung má slušně našlápnuto.

Následující kapitola informuje o specifickém využití bočních zahnutých částí displeje u Galaxy S6 Edge. Pokud vás zajímá základní „flatová“ varianta Galaxy S6, můžete tuto kapitolu přeskočit.

Zahnutý displej pro praváky i leváky

Zahnuté boční displeje u Galaxy S6 Edge vzbuzují asi největší otázky. K čemu tyto zahnuté plochy vůbec slouží? V prvé řadě je to designový prvek a určitá ukázka technologického umu, kdy je displej dvakrát zahnut a ve stejném poloměru je zahnuto i ochranné sklo Gorilla Glass 4. Je to tedy výrazný prvek odlišení, protože na trhu není smartphone, který by vypadal stejně. V běžném pohotovostním režimu na zahnutou část „přetéká“ obraz z hlavní displejové části, přičemž při zadávání textů se softwarová klávesnice zobrazuje pouze na rovné hraně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení okraje obrazovky, nejprve je třeba zvolit aktivní kraj displeje, který může být využit pro zobrazení informačních panelů nebo hodin při vypnutém displeji v zadaném časovém intervalu

Problémy s vyhodnocením stisku tlačítka se někdy objevují pouze u vstupu do Nastavení z horní výsuvné lišty, protože tlačítko je umístěno v pravém rohu displeje, tedy přesně na zahnuté ploše. Jinak problémy nevidíme ani při využívání displeje na šířku, např. při hraní nebo sledování videí. Několik řad pixelů se sice dostane do zahnutých části, ale žádné problémy to při konzumaci obsahu nečiní. A proč jsou zahnutí dvě? Protože si můžete vybrat, která zahnutá plocha bude u vás primárně používána. Samsung tedy myslí na praváky i leváky, kteří mohli být dotčení pravostranným zahnutím v případě tabletofonu Galaxy Note Edge. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr a přeskupení panelů funguje stejně jako u Galaxy Note Edge. Z Galaxy Apps si můžete stáhnout několik dalších, výhledově zcela jistě přibudou další. U RSS panelu lze nastavit interval automatické aktualizace zdrojů

Na vybraném displeji tak bude probíhat vaše veškerá interakce se zahnutými plochami. Hned na úvod je třeba říci, že S6 Edge nemá plnohodnotné panely Edge, na bocích se zobrazuje obsah až tehdy, když je hlavní displej vypnutý a vy po bočním panelu přejedete prstem nahoru a dolů. Jinak je ale zachována stávající funkčnost, kdy mezi panely přecházíte potažením do stran, v Nastavení můžete měnit i jejich uspořádání. Ke třem základním lze doinstalovat šest dalších z portálu Galaxy Apps. Využití se točí zejména okolo informací, zobrazíte si akcie, zprávy z Yahoo v angličtině nebo třeba RSS záznamy z jakéhokoliv webu, které rolují po bočním displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Panely Yahoo! finance a Yahoo! sports

Nechybí ani panel s počasím, s notifikacemi či s populárním hashtagy z Twitteru. Panelů je tedy celkem 9 a bude zajímavé, zda, a vůbec s jakou frekvencí, budou přibývat nové. V Nastavení si můžete zvolit, jak dlouho chcete, aby okraj obrazovky zůstal po aktivaci osvětlen, případně jak často chcete aktualizovat informace o počasí.

Lidé na okraji v centru dění

Samsungem nejvíce prezentovanou funkcí jsou nešťastně pojmenovaní Lidé na okraji, což je vlastně pětice vyvolených kontaktů, kterým přiřadíte jednu z pěti dostupných barev. Pokud je telefon položen displejem dolů a od nastavených kontaktů přijde e-mail, zpráva nebo hovor, rozbliká se panel danou barvou, takže hned vidíte, kdo vám volá. Bohužel se rozbliká pouze vámi nastavený panel, takže telefon budete muset na stůl umístit tak, abyste na zvolený boční panel dobře viděli. Pokud nebudete chtít funkci Lidé na okraji používat, notifikace se budou oznamovat bílou barvou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lidé na okraji a výběr notifikací. K pětici se dostanete potažením prstu z pravého okraje displeje. Zmeškaná „zelená“ notifikace a automaticky odeslaná zpráva při odmítnutí hovoru přes senzor srdečního tepu

Pokud podržíte dvě vteřiny prst na senzoru srdečního tepu, volajícímu se ozve notifikace, že „uživatel hovor nepřijímá“ a je mu automaticky odeslána zpráva o tom, že zavoláte později. Tato „barevná volání“ můžete později procházet opět z plochy, na kraji bočního panelu se vám zobrazí drobné barevné proužky, které otevřou informace o poslední události s daným „barevným“ kontaktem. Dobře vypadající grafická nadstavba ale není až tolik užitečným doplňkem, při testování jsme ji vyzkoušeli, ale od té doby jsme ji snad ani jednou znovu nepoužili. V některých případech se sice funkce může hodit, ale zdvojování notifikací pětice kontaktů je trochu zbytečné.

Boční panel můžete být využit i pro zobrazování hodin a základních stavových informací v zadaném časovém intervalu, typicky v noci při zamknutém displeji. Maximálně mohou být hodiny zobrazeny po dobu dvanácti hodin, v praxi jsme si však v noci všimli, že při zobrazení hodin na boku hlavní displej nepatrné svítí. Nepodařilo se nám to zachytit fotoaparátem, ovšem okem z blízka vidíte na displeji velmi nepatrně prosvětlené mapy, které se neztratí ani při restartování zařízení. Pokud však aktivujeme boční panel samostatně, zbytek displeje je úplně vypnutý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní panel s počasí, baterií a časem, panel s notifikacemi, nejpoužívanějšími hashtagy na Twitteru a RSS panel, do kterého jsme přidali jako zdroj RSS Mobilmánie

Nejedná se tedy o hardwarovou vadu ale o softwarovou chybu, kterou je třeba velmi brzy optimalizovat, zejména kvůli spotřebě baterie. Pokud noční hodiny nepoužíváte, za noc telefon připojený na Wi-Fi s aktivním režimem Nerušit ztratí v pohotovostním režimu 5 procent baterie, s aktivními nočními hodinami je to téměř dvojnásobek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Indikace příchozího hovoru a pohled na displej Galaxy S6 Edge v noci z bočního úhlu

A to je vše. Využití bočních panelů není nikterak výrazné, a to zejména díky tomu, že je na bočních hranách přítomen displej pouze do jejich poloviny. Díky tomu nejdou panely využívat samostatně, což je trochu škoda, na druhou stranu bylo zachováno rozmístění základních ovládacích prvků na bočních hranách. Od bočních displejů jsme čekali trochu více, rozhraní pro nové panely je ale připraveno, takže se do budoucna teoreticky můžeme dočkat většího využití bočních zahnutých displejů. Samsung pro panely zpřístupnil i samostatné API, takže je možné, že situace s dostupnými panely bude již za několik měsíců trochu veselejší.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4,