Samsung nechce dopadnout jako kdysi Nokia. Chystá reformu celé firmy

Samsung Electronics je současnou mobilní jedničkou na světě. Jihokorejská firma ale v posledních dvou letech moc dobře pociťuje narůstající konkurenci a tlak ze strany čínských výrobců, a to nejen v nejlukrativnějším segmentu smartphonů, ale také u ostatních typů elektroniky. Firma se proto rozhodla, že výrazně reformuje vnitřní strukturu, aby vzniklo efektivnější a tvořivější prostředí se soustředěním na inovace namísto klasické korporátní byrokracie. Pokud se iniciativu podaří dotáhnout do konce, měl by Samsung fungovat podobně jako start-upové firmy, oznámila agentura AP.

Klepněte pro větší obrázek

Pod heslem „Startup Samsung“ podepsali nejvyšší zástupci v centrále firmy v jihokorejském Suwonu memorandum, podle kterého manažeři mají opustit zkostnatělé hierarchické procesy, nemá se zbytečně schůzovat a zaměstnanci nemají vykonávat neefektivní přesčasy. V praxi to má znamenat snížení počtu řídících úrovní. Mezi managementem a zaměstnanci mají probíhat elektronické debaty, kde budou moci komunikovat se šéfy i řadoví zaměstnanci. Ve firmě má vzniknout inspirující pracovní prostředí, které má podporovat dialog a inovace.

Jak uvedli někteří analytici pro agenturu Reuters, Samsung stojí před velkou výzvou. Společnost Samsung Electronics totiž celkem zaměstnává více než 300 tisíc lidí a řídit takové množství zaměstnanců startupovým způsobem může být kontraproduktivní. Samsung by se nemusel do vytyčeného modelu dopracovat a zároveň by ztratil schopnost rychlé a rázné exekuce příkazů z centrály, což je model, na kterém firma dosud fungovala. Na podobný způsob řízení doplatila v minulosti finská Nokia, která nedokázala přes schvalovací procesy na mnoha úrovních dostatečně rychle zareagovat na prudce se rozvíjející trh dotykových smartphonů a do několika let ze světa mobilů zmizela.

Diskuze (18) Další článek: Prodeje Samsungů Galaxy S7 a S7 Edge překonaly očekávání

Témata článku: Nokia, Samsung, Memorandum, Finská Nokia, Dopad, F +, NEC, Sam, Jihokorejská firma, Jak, Suwonu, Schvalovací proces, Pracovní prostředí, Přesčasy, Samsung Ne, Samsun, Suwon, Podobný způsob, Exekuce