Sítě českých operátorů zvládají nárůst provozu dobře, konstatuje ČTÚ

Zavedená opatření proti koronavirové pandemii spojená s omezením pohybu osob zvýšila provoz v operátorských mobilních sítích prakticky v celé Evropské unii. Sítě tuzemských operátorů se s větším náporem vypořádávají dobře, konstatuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v aktuální monitorovací zprávě za měsíc duben.

Evropští operátoři mohou v souladu s prohlášením Evropské komise a evropského regulátora elektronických komunikací BEREC přijmout tzv. mimořádná opatření řízení provozu, v rámci kterých mohou omezit parametry některých služeb tak, aby zabránili přetížení sítě. Typicky jde například o snížení rozlišení streamovaného videa.

Sledovat tato krátkodobá omezení mají za úkol jednotliví národní regulátoři, u nás tedy ČTÚ. Ten uvádí, že po zhruba týdenním monitoringu je možné konstatovat, že tuzemské sítě i přes zvýšený objem datového provozu zatím zvládají nárůst bez větších obtíží a žádné vážnější přetížení sítí nebylo zaznamenáno.

Pro účely sledování oprávněnosti užití případných mimořádných opatření byl ve spolupráci s regulačními orgány členských států ustanoven monitorovací mechanismus, jehož prostřednictvím je každodenně sledován objem datového provozu, případné problémy související se zvýšením provozu a možná opatření přijatá poskytovateli.

Diskuze (16) Další článek: T-Mobile zahájil prodej nového iPhonu SE. Na výběr jsou tři barvy a tři paměti

Témata článku: , , , , , , , Nárůst, Přetížení sítí, Provoz, Datový provoz, Operátor, Český operátor, Síť, Pro +, Opatření, Přetížení, Telekomunikační úřad