TCL bude v Česku prodávat své telefony! Prvotina TCL Plex má průstřel a noční foťák

Společnost TCL, která je ve světe známá spíše v oblasti televizí, se pustila i do mobilů. O tom, že TCL představí telefony pod svou značkou, se spekulovalo již delší dobu, čínský výrobce totiž již delší dobu vlastní značku Alcatel, která do světa chrlí novinky nižší a nižší střední třídy, a také businessově orientovanou značku BlackBerry. Nové smartphony s brandingem TCL mají být výkonově podstaveny nad Alcately, o čemž svědčí i koncová cena. Specifikace první novinky, TCL Plex, však vůbec nevypadají špatně.

TCL Plex
rozměry a hmotnost: 162 × 77 × 8,0 mm, 192 g
displej: 6,5", kapacitní TFT LCD, 2 340 × 1 080, 396 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 820 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 675 (8× Krait 460, 2 GHz, 11nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 48MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
54 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Smartphone na čelní straně nabídne 6,53" protažený displej s poměrem stran 19,5:9 a s rozlišením 2 340 × 1 080 pix. Zobrazovací panel bude vyplňovat 90 % čelní strany, samotný výrobce jej nazývá LCD Dotch (zkratka slov „dot“ a „notch“), což znamená, že se do jeho levého horního rohu dostal průstřel pro 24 MPx selfie kamerku. Průstřel jsme přitom dosud mohli vídat zejména u AMOLED panelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
TCL Plex se do prodeje dostane v bílé a v černé, všimněte si průstřelu pro selfie poblíž levého horního rohu displeje

O živé podání barev se u LCD displeje postará technologie TCL NXTVISION, kterou výrobce používá u svých televizí. Počítat tak můžeme s vylepšeným barevným podáním, s vyhlazením hran zobrazovaných objektů a s automatickým převodem zobrazovaných scén do HDR. Displej nabídne tři samostatné režimy - adaptivní, komfortní (odbourá 66 % modrého světla) a režim pro čtení.

Na zadní straně telefonu je připraven trojitý fotoaparát, jemuž vévodí 48MPx snímač (F1.8) od Sony doplněný 16MPx širokoúhlým snímačem (F2.4) a 2MPx kamerkou pro rozmazání pozadí (F1.8). Umělá inteligence se při focení postará o automatickou úpravu jasu scény, odstranění šumu a také zapne HDR. K dispozici bude i speciální Supernoční režim, který v noci z okolí „vytáhne“ co nejvíce světla a co nejvíce utlumí šum. Fotoaparát zvládne natáčet 4K videa, příp. superzpomalená HD videa v 960 FPS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plex živě. Mléčné sklo na zádech hází krásné duhové efekty. Černá varianta je o poznání střízlivější. Další snímky najdete v galerii.

Výkon dodává osmijádrový Snapdragon 675 se 6GB RAM. Rychlé 128GB úložiště (UFS 2.1), v němž je po prvním spuštění volných 109 GB, rozšíříte microSD kartami až o dalších 256 GB. Telefon se na trh bude dodávat jako Single SIM i jako Dual SIM, v rámci konektivity nechybí LTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS ani FM rádio. Sluchátka zapojíte do 3,5mm jacku. Nevyměnitelnou baterii o kapacitě 3 820 mAh umístěnou pod skleněnými zády dobijete zrychle přes konektor USB-C přes Quick Charge 3.0. Na 50% kapacitu baterie se dostanete za 32 minut. Uvnitř smartphonu poběží Android 9.0 Pie.

TCL Plex se objeví na českém trhu v listopadu, kdy bude známa i jeho přesná česká cena. Ta evropská je stanovena na 329 EUR, tj. v přepočtu zhruba  8 500 Kč. Smartphone bude k dostání v černé (Obsidian Black) a v bílé (Opal White). TCL na závěr své tiskové konference dodalo, že Plex je první letošní novinkou z mnoha. Ještě v průběhu roku chce TCL uvést na trh 5G produkty a zařízení se skládacím displejem.

Diskuze (9) Další článek: Další novinky od TCL: dva levné Alcately a jako bonus hodinky děti a seniory

Témata článku: TCL, , , , , , , , , , , , , , , , , , , TCL Plex, Česká republika, Supernoční režim, F +, AMOLED panel, Obsidian,