Úřad upřesňuje varování. Mobily Huawei jsou v pořádku, riziko je stejné jako u jiných značek

V dnešních ranních hodinách proběhlo zasedání Bezpečnostní rady státu ve věci bezpečnostního rizika, která má představovat hardware a software značky Huawei. Takové varování v pondělí vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Že bylo minimálně nešťastně formulované, ukazuje i úterní reakce premiéra Babiše, který vykázal mobily čínské značky z Úřadu vlády. Po dnešním jednání řekl, že reagoval na informaci, která se ukázala jako nesmyslná.

NÚKIB své vyjádření korigoval další zprávou. „Varování nemíří primárně na běžného uživatele. Je zejména určeno vybraným subjektům, které provozují informační systémy důležité pro chod státu. U lidí, kteří používají mobilní telefon nebo router zmíněných firem k běžnému použití, lze předpokládat obvyklé riziko spojené s používáním jakýchkoli mobilních či síťových zařízení,“ uvádí se ve zprávě.

Úřad potvrdil, že metodickou podporu pro subjekty spadající pod zákon o kybernetické bezpečnosti poskytne začátkem ledna 2019. Zatím vysvětluje, co znamená varování pro firmy používající síťovou infrastrukturu Huawei, resp. ZTE: „Varování neznamená bezpodmínečný zákaz používání daných technologií. Samotné označení určitých technických a programových prostředků za hrozbu v tomto varování znamená, že je nutné tuto hrozbu brát vážně a rozhodnout o míře rizika, které z používání zmíněných prostředků pro konkrétní prostředí konkrétního subjektu plyne.“

Diskuze (116) Další článek: Znovu Sám doma. Jenže tentokrát má dům rodičů pod palcem Google Assistant

Témata článku: , Bezpečnostní riziko, Bezpečnostní rada státu, Běžné použití, Subjekt, Riziko, Babiš, Národní úřad, Čínská značka, Var, Bezpečnostní rada, Varování, Síťová infrastruktura, Značka, Mobilní telefon, Úřad vlády, MOBI, Používání, Mobilní zařízení, Dnešní jednání, Jak, Kybernetická bezpečnost, Jin, Běžný uživatel, Pór