Selfie je out. Sociální sítě ovládl nový trend – plandid

Bylo to slovo roku 2013 – selfie. Fotografie, s jejímž pořízením experimentoval alespoň jednou každý majitel chytrého mobilu. Nyní přichází éra takzvané plandid. Je to spojení anglických slov planned a candid – fotky plánované a současně přirozené. Na selfie je vždy vidět, že se člověk snažil, plandid jsou rafinovanější, cílem je fotka, která vypadá jako perfektní momentka.

Na plandid fotce člověk vypadá, jako kdyby ho vyfotil profesionální fotograf bez jeho vědomí. Na rozdíl od selfie se pohled do objektivu nedoporučuje, ba přímo není vítán.

Podařené plandid fotce jsou lidé ochotni věnovat spoustu času a příprav. Nejdřív je třeba vybrat prostředí. Pláž, luxusní kavárnu, bazén, posilovnu… Potom je nutné počkat na optimální počasí. K čemu je fotka na pláži, když je pod mrakem? Pak vymyslet dokonalou pozici a fotit nové a nové snímky tak dlouho, než člověk vypadá, jak by si představoval. Vlasy rozevláté větrem, iluze pohybu a podobná doplnění také nejsou od věci.

Oblibu si plandid získává i proto, že nemá pevná pravidla. Každý tak může skrýt své nedostatky a vyfotit se pod úhlem, který mu vyhovuje. Ve výsledku dá tato „náhodně pořízená“ momentka mnohem více práce než obyčejné natažení ruky a vyfocení proti zdi.

Diskuze (13) Další článek: OnePlus 5T: „Pětka“ se zbavuje rámečků a drží lákavou cenu

Témata článku: , , , Trend, Profesionální fotograf, Vyfocení, Pláž, Nový snímek, Anglické slovo, PLA, Social, Sociální síť, Chytrý mobil, Momentka, Sít, Nový trend, Fotka, Nov, Soči