Síť pro internet věcí Sigfox pokryla celou republiku. Stačilo na to 320 vysílačů

Francouzská společnost Sigfox dokončila v Česku výstavbu svojí sítě pro zařízení internetu věcí (IoT). Stavba trvala zhruba dva roky a pro firmu představovala investici ve výši několika desítek milionů korun. Nyní je sítí pro komunikaci M2M (Machine to Machine) v tuzemsku pokryto zhruba 96 % populace a 94 % území.

Klepněte pro větší obrázek
Pokrytí českého území sítí Sigfox

Technologickým partnerem Sigfoxu je operátor T-Mobile, který Francouzům poskytuje infrastrukturu a také se stará o její servis. K pokrytí území úzkopásmovou sítí vystačilo pouze 320 vysílačů. Pro srovnání vysílačů pro pokrytí běžné mobilní sítě je potřeba zhruba 10× víc. Signál se šíří na frekvenci 868 MHz. Za jeden měsíc proteče sítí Sigfox v Česku okolo 25 milionů příkazů a zpráv.

Síť v současnosti využívají soukromé subjekty, firmy i státní správa. Probíhají na ní nejrůznější automatizované úkony, jako např. odečty energií, monitoring parkování, zabezpečení objektů, logistické operace, měření meteorologických údajů a mnoho dalších. Podobnou síť v Česku provozuje ještě Vodafone (NB-IoT) a České Radiokomunikace (LoRa).

Diskuze (5) Další článek: Huawei Watch GT2 budou ještě elegantnější a mají běžet na Harmony OS

Témata článku: , , , , , Česká republika, Česká radiokomunikace, České radiokomunikace, Vysílač, Síť, Machine, Území, Celá republika, Pro +