T-Mobile spustí 5G v listopadu. Připojit se bude možné s desítkou smartphonů

T-Mobile oznámil jako třetí český mobilní operátor datum komerčního spuštění 5G sítě. Stane se tak 1. listopadu 2020. Jako první pokryje tuzemská operátorská jednička část měst Praha a Brno. Přístup k síti nové generace T-Mobilu má mít čtvrtina tamní populace. K tomu ještě operátor podobně jako konkurenční Vodafone přidá 5G pokrytí části pražského metra.

V rámci Prahy a Brna má být pokryto území širšího centra obou metropolí. Na začátku listopadu se o provoz 5G sítě postará 180 vysílačů. Jejich počet vzroste do konce roku na 335 základnových stanic. Zákazníci budou moci 5G připojení využívat od 1. listopadu také v sedmi stanicích pražského metra na lince C: Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání. Do konce roku se 5G rozšíří do všech 35 mobilním signálem pokrytých stanic a přilehlých tunelů metra z celkových 63.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle budou do konce roku pokryty 5G signálem T-Mobilu metropole Praha a Brno

Výhodou v počáteční fázi zavádění 5G sítě T-Mobilu je relativně bohatá nabídka 5G smartphonů, které se sítí budou kompatibilní. Vedle všech čtyř nových iPhonů 12 se budete moci připojit s vybranými modely Samsungu, Xiaomi a Huawei. Celkem půjde do konce roku o 11 ověřených zařízení. Teoreticky bude možné použít i další 5G mobily, jejich správnou funkčnost ale T-Mobile negarantuje. 5G síť bude dostupná všem zákazníkům s paušálem i předplacenkou, parametry tarifu (objem dat FUP, rychlost stahování) se při využití v 5G nijak měnit nebudou.

Zařízení s podporou 5G

V nabídce T-Mobilu

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Již v nabídce

Huawei P40 Pro

Již v nabídce

Samsung Galaxy Note20 5G

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Již v nabídce, 5G podpora v polovině listopadu

Apple iPhone 12

Apple iPhone 12 Pro

Od 23. října 2020

Xiaomi MI 10T

Xiaomi MI 10T Pro

Od 1.listopadu.2020

Apple iPhone 12 mini

Apple iPhone 12 Pro Max

Od 13. listopadu 2020

Samsung Galaxy A42 5G

Do konce roku 2020

K připojení do 5G sítě bude stačit současná SIM karta s podporou LTE. To je možné díky tomu, že T-Mobile spouští tzv. NSA (Non Stand Alone) verzi 5G sítě na frekvencích využívaných v současnosti pro 3G a LTE. Se staršími generacemi může pomocí dynamického sdílení spektra běžet současně na stejné frekvenci, konkrétně 2 100 MHz se šířkou pásma 15 MHz a 1 800 MHz se šířkou pásma 20 MHz. Zde je možné za stávajícího stavu dosáhnout teoretické rychlosti stahování až 500 Mbit/s. Přenosová rychlost závisí na konfiguraci konkrétního vysílače, síle a kvalitě signálu a podpoře koncového mobilního zařízení.

Hlavním přínosem 5G není jen samotná přenosová rychlost, ale především mnohem vyšší kapacita a stabilita sítě. Pátá generace přináší ještě vyšší rychlosti, kratší odezvu a umožní využít větší kapacitu mobilní sítě obsloužením více připojených zařízení. Technologie 5G se vyznačují nízkou latencí, tedy malým zpožděním v rychlosti přenosu dat. Tato vlastnost má význam zejména pro aplikování technologií budoucnosti v průmyslových odvětvích, dopravě nebo zdravotnictví.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (10) Další článek: Absolutní rekord těsně unikl, ale Realme 7 Pro má nejrychlejší nabíjení ve střední třídě

Témata článku: , , , , , , , , , Vysílač, Stabilita, Chodov, Funkčnost, NSA, Háj, SPU, Roztyly, Listopad, Non Stand Alon, T Mobil, Praha, Pankrác, Brno, Kačerov, SMA