Také Huawei odsouvá svoji skládačku. Mate X přijde na trh až v září

Smartphony s ohebným displejem zatím rozhodně nemají na růžích ustláno. Od února, kdy Samsung a Huawei představili svůj skládací telefon, zatím ani jeden z nich jej nedokázal dostat do komerčního prodeje. Samsung má chybu v konstrukci a její odstranění mu zabere čas nejméně do půlky prázdnin (více zde), Huawei řeší problém spíše politický a nyní zčásti i díky zdržení Samsungu volí taktiku vyčkávání.

Klepněte pro větší obrázek

Podle informací, které mluvčí Huawei sdělil americké televizní stanici NBC, se uvedení modelu Huawei Mate X odsouvá z původního červnového termínu na září. Firma tak jednak vyčká na to, jak se vyvine jednání mezi politickými špičkami USA a Číny, které proběhne právě na konci června, a také se ujistí dalšími testy, že v konstrukci Mate X je opravdu všechno v pořádku, aby telefon nestihl stejný osud jako problémový Samsung Galaxy Fold.

Postup Huawei je v této situaci celkem pochopitelný. Pokud by se čínská strana s americkou vládou nedokázala dohodnout na zrušení sankcí, byl by prodej zařízení v hodnotě 60 tisíc korun na globálních trzích problematický (ačkoli Mate X stihl získat licenci na Android před uvalením embarga) a výrobce by ho nakonec možná uvedl jen doma. Komplikace s uvedením ohebných telefonů zároveň ukazují, jak byla jejich únorová premiéra ze strany Samsungu i Huawei uspěchaná a jak se technologické předhánění nemusí za každou cenu vyplatit.

Huawei Mate X
rozměry a hmotnost: 161 × 146 × 11,0 mm, 295 g
displej: 8,0", kapacitní OLED, 2 200 × 2 480, 414 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1400|600 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 512 GB, NM Card (256 GB), RAM: 8 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 980 (8× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 40MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
65 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Váš názor Další článek: Samsung k modelům řady Galaxy S10 nově zdarma přibalí sluchátka AKG Y500

Témata článku: Huawei, Samsung, , , , , , , Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold, Telefon, Huawei Mást X, Uvedení, NBC, Konstrukce, Skládačka, Sklad, Samsung i Huawei, Zdržení,