Nejlevnější Samsung: základní Galaxy A10 potěší přibalenou 32GB microSD

  • Samsung na český trh uvedl letošní nejlevnější áčko
  • Galaxy A10 stlačil výbavu oproti Galaxy A20e ještě o něco níže
  • Potěšitelným přídavkem je 32GB microSD karta v základním balení, a ani koncová cena nevypadá nijak špatně

Samsung na český trh uvedl další, v pořadí již šestý, model řady Galaxy A. Tentokrát se jedná o tu nejlevnější, nebo chcete-li, o nejořezanější letošní novinku střední třídy. Pozici, kterou jsme původně přisuzovali Galaxy A20e, tak nově zaujímá základní model Galaxy A10. Ten bude v prodeji pouze u mobilních operátorů, v základní krabici však dostanete zajímavý bonus – 32GB microSD kartu!

Samsung Galaxy A10
rozměry a hmotnost: 156 × 76 × 7,9 mm, 168 g
displej: 6,2", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 520, 271 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 400 mAh
procesor: Samsung Exynos 7884 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
41 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Smartphone o rozměrech 156 × 76 × 7,9 mm jako takový ze zajeté koncepce letošních áček nijak nevybočuje, ba naopak. Telefon opět nabídne celoplastovou lesklou konstrukci, do které je vsazen 6,2" Infinity-V displej typu IPS LCD s rozlišením 1 520 × 720 pix. Do véčkového výřezu se vměstnala 5MPx selfie kamerka (f/2.0), škoda však poměrně výrazné brady pod displejem. 

Redakční představení Samsungu Galaxy A10:

Záda se snaží nabudit dojem, že telefon používá duální fotoaparát, při bližším ohledání ale zjistíte, že je zde pouze jeden 13MPx snímač (f/1.9), který je doplněn přisvětlovací diodou. Na čtečku otisků prstů se místo nenašlo, v telefonu je alespoň připraveno rozpoznávání obličeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A10 nám k testování dorazil v černé barevné variantě, která ve skutečnosti odpovídá spíše tmavě šedé

Pod nevyměnitelným zadním krytem je připravena 3 400mAh baterie, kterou nabijete přes starší microUSB na spodní hraně. Poměrně nečekanou změnou je přesunutí hlavního reproduktoru ze spodní hrany do spodní části zad. Vyzvánění telefonu položeného na stole tak bude poměrně dost utlumeno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
6,2" LCD displej nabídne lištu s dotykovými ovladači a zvládá i automatickou regulaci jasu podle okolních podmínek

Příjemně zaoblené boky dále nabídnou dobře vystouplé regulátory hlasitosti se zamykací klávesou a také šuplík, do něhož vložíte hned dvě SIM karty ve velikosti nano a do samostatného slotu pak microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - slot pro dvě nanoSIM a microSD, microUSB, 3,5mm jack, boční ovladače, duální fotoaparát a netradiční umístění hlavního reproduktoru

Přímo v základní krabici vám Samsung nadělí 32GB microSDHC kartu od Sandisku, a pokud nás paměť neklame, je to vůbec poprvé, co kdy Samsung k telefonu na našem trhu ke smartphonu přibalil paměťovku. Mimo ní a telefonu samotného najdete v základním balení i microUSB kabel, pecková sluchátka, obyčejný síťový adaptér, špendlík a rychlou uživatelskou příručku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsungu Galaxy A10. Největším překvapením je vložená 32GB microSD karta od Sandisku

I přes větší rozměry telefon díky zaobleným krajům padne velmi dobře do ruky a nemá tendenci vyklouzávat. Musíte však počítat s větší mírou otisků prstů na zadním krytu. Ten je, buď černý, nebo modrý, přední skleněná strana je u obou barevných variant vždy černá.

Známý čipset Exynos a prostředí s One UI

Výkon telefonu dodává čipset Exynos 7884, který nabídne dvě 1,56GHz jádra Cortex-A73 a šest 1,35GHz jader Cortex-A53. Operační paměť je pouze 2GB, po spuštění telefonu je v RAM volných zhruba 660 MB. Úložiště telefonu je 32GB (po započtení systémové ROM je volných cca 22,5 GB), ovšem s přiloženou 32GB microSD se o úložný prostor vůbec nemusíte starat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, zástupci v horní liště, aplikace od O2 a od Samsungu

Konektivita telefonu je poměrně bohatá, k internetu se připojíte přes Wi-Fi nebo LTE, GPS zajistí navigaci, NFC zase mobilní platby. Ve správci SIM karet si můžete nastavit preferovanou kartu pro volání, psaní zpráv a mobilní internet. Uvnitř telefonu je připraven Android 9.0 s nadstavbou One UI. Její součástí je např. Noční režim, který místo bílé na pozadí použije černou. Schématy však můžete vzhled rozhraní kompletně přeměnit. Zajímavými přídavky je i Zabezpečená složka, Filtr modrého světla, režim Dolby Atmos do sluchátek či FM rádio, které potřebuje sluchátka jako nutnou anténu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce zařízení, Digitální pohoda, FM rádio a pokus o aktualizaci firmwaru

Samsung Galaxy A10 se na českém trhu prodává za 3 999 Kč, a to u Vodafonu (v černé) a u O2 (v černé a modré). Do redakce nám dorazil model od operátora O2, kterými má vlastní uvítací obrazovku a v hlavní nabídce složku s aplikacemi od O2 - Moje O2, O2 Knihovna, O2 Výhody, O2 TV a Tapito.

Diskuze (15) Další článek: Smolný top model se nakonec do prodeje přece jen dostane. Honor 20 Pro obrazem

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A10, Dolby Atmos, Zak, Mic, Digitální pohoda, Karta MicroSD, SanDisk, Áčko, Zabezpečená složka,