Testujeme Samsung Galaxy A41. Skvělý AMOLED, výkon obstarává MediaTek

  • Do redakce nám dorazilo třetí letošní áčko od Samsungu
  • AMOLED zůstává, tentokrát se však o výkon dodává MediaTek
  • Největším konkurentem novinky je Galaxy M21 z vlastní stáje

Zatím poslední novinkou modelové řady Galaxy A v Česku je Galaxy A41. Smartphone doplňuje vybavenější Galaxy A51 a Galaxy A71, a jako takový je hodně podobný modelu Galaxy M21. Telefon je o něco kompaktnější, spolu s úhlopříčkou displeje a rozměry samotného těla se zmenšila i kapacita baterie. A dříve používaný Exynos nahradil čipset od MediaTeku. Novinka řady Galaxy A však stojí o 1 600 Kč více, což naznačuje, že to na trhu nebude mít lehké. Čím chce vlastně Galaxy A41 v portfoliu Samsungu primárně zaujmout?

Samsung Galaxy A41 je kompaktní model střední třídy o rozměrech 150 × 70 × 7,9 mm. Celoplastový smartphone váží 152 gramů a v ruce se díky bočnímu zakřivení zad drží pohodlně, byť je záď při dlouhodobějším používání již trochu kluzká. Na zádech Samsung vsadil na čtyři rozdělené segmenty s různými odlesky, ovšem bílá verze v nich vypadá trochu fádně. Mnohem lépe vypadají záda modré či černé barevné varianty, ovšem daní za „krásu“ jsou zase viditelné otisky prstů. U bílé verze si jich ani nevšimnete.

Redakční představení Samsungu Galaxy A41:

Nepatrně vystouplý fotomodul sdružuje tři fotoaparáty s výmluvným popiskem „48 mega pixels“. Ten patří k hlavnímu snímači se světelností 2.0, který je doplněn 8MPx ultraširokoúhlým objektivem (F2.2) a 5MPx snímačem pro rozpoznání hloubky ostrosti (F2.4). U foťáků tedy nečekejte nic nadstandardního, jen základní fotovýbavu modelů střední třídy. Je také škoda, že A41 přišel o podporu 4K videa, což zvládá i levnější Galaxy M21. Optická stabilizace chybí stejně jako ta digitální.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A41 nám do redakce dorazil v bílé, zřejmě v nejméně atraktivní, barevné variantě

Přední straně dominuje 6,1" Super AMOLED displej s protáhlým Full HD+ (2 400 × 1 800 pix), který je opět pastvou pro oči. Na výběr máte dva displejové režimy, o regulaci jasu se vcelku povedeně stará automatika, a nechybí ani filtr modrého světla nebo Always on režim. Optická čtečka otisků je zabudována pod displej, a funguje podobně jako jiné čtečky stejného typu. Občas si vybere slabší chvilku, ale za nás je čtečka v displeji o něco efektivnějším řešením, než čtečka na zádech. Zvláště tehdy, pokud zádovou čtečku nenahmatáte poslepu. V displejovém výřezu do tvaru písmena U je připravena 25MPx slefie bez podpory automatického ostření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - výřez v displeji, softwarové ovladače a optická čtečka otisků, detail fotomodulu, široký boční šuplíček a pohled na spodní hranu

Boční plastové hrany jsou hladké s naomak příjemnými přechody, trochu drsnější nám přijde levá hrana, a to u masivního bočního šuplíčku, do něhož vložíte dvě nanoSIM a microSD kartu. Doplňkové ovladače jsou na pravém boku dostatečně vystouplé, na můj vkus však až příliš hlasitě cvakají. Nemůžeme jim však upřít jisté a přesné ovládání. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon můžete pohodlně držet v jedné ruce, na jednoruční používání to ale úplně není. Budete si muset pomoci jednoručním režimem

Konektorová výbava je standardní, mimo 3,5mm jacku je na spodní hraně připraven USB-C s podporou 15W dobíjení Adaptive Fast Charging. Vedle mřížky reproduktoru je umístěn mikrofon, který má svého dvojníka na horní hraně. Oproti Galaxy M21 se lehce rozrostla výbava základní krabice. Nově v ní najdete pecková sluchátka, dále pak samozřejmě síťový adaptér, USB-C kabel, špendlík a základní uživatelské manuály.

MediaTek jako náhrada za Exynos

I když jsou základní hardwarové parametry překvapivě až moc shodné s Galaxy M21, jeden rozdíl zde přeci jen je. Galaxy A41 je totiž jedním z mála českých Samsungů, který běží na čipsetu od MediaTeku, konkrétně na 12nm osmijádru Helio P65, v němž tepou 2 jádra Cortex A75 na frekvenci 2 GHz a šest 1,7GHz jader Cortex-A55. Oproti, ve střední třídě běžně nabízenému, 10nm Exynosu 9611 však nečekejte žádný velký rozdíl. Čipset je sice o něco méně výkonnější (172 tisíc v Antutu), v praxi to však zřejmě nijak nepoznáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screenshoty uživatelského rozhraní

Operační paměť je 4GB, úložiště zůstává na metě 64 GB, z nichž je po prvním spuštění volných zhruba 50 GB. Konektivita telefonu zahrnuje NFC, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, MirrorLink a samozřejmě LTE. Hodit se může i FM rádio, které však zahraje pouze s připojenými sluchátky. Po spuštění telefonu vás přivítá Android 10 se známou nadstavbou One UI 2.1, ovšem zůstává zde tradiční bolístka levnějších Samsungů - klávesnice ani systémové ovladače postrádají vibrační odezvu. Prostředí po pár dnech běhá vcelku svižně, je však otázkou, co s ním udělá dlouhodobější testování.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy A41 se v Česku prodává za 7 990 Kč v modré, bílé a černé barevné variantě. V redakci se aktuálně pouštíme do testování, takže již brzy můžete očekávat detailní recenzi.

Ukázková videa:

Samsung Galaxy A41
rozměry a hmotnost: 150 × 70 × 7,9 mm, 152 g
displej: 6,1", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 400, 431 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Mediatek Helio P65 (8× Cortex-A75, 2 GHz)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 48MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
55 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (9) Další článek: Xiaomi Mi Note 10 Lite míří do prodeje. Na výběr jsou tři barvy a dvě paměti

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A41, Samsung klávesnice, Hrana, AMOLED, Med, MirrorLink,