BlackBerry Passport: široký komunikátor odkryl karty

BlackBerry naplno odhaluje svůj vlajkový model. Passport má čtvercový displej, QWERTY klávesnici s překvapením a vysoký výkon.

U BlackBerry se to v posledních dnech hemží novinkami. Po luxusní edici smartphonu Porsche Design P´9983 si kanadská společnost připravila oficiální premiéru zařízení, o kterém se již nějakou dobu docela nadšeně hovoří. BlackBerry Passport je nový komunikátor pro profesionály, který si jen tak s nějakým zařízením nespletete. Vyznačuje se poměrně širokým tělem, velkým čtvercovým displejem a QWERTY klávesnicí smrsknutou do tří řad namísto obvyklejších čtyř.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Firma pojala představení novinky na etapy, poprvé jsme o Passportu slyšeli již v červnu. Víme, že čtvercový dotykový IPS displej s úhlopříčkou 4,5" disponuje jemným rozlišením 1 440 × 1 440 bodů, a tím pádem vysokou jemností 453 ppi. Panel kryje odolné sklo Gorilla Glass 3. Klávesnice, kromě toho že se musí vejít do tří řad, přináší inovaci v podobě vestavěné senzorové vrstvy, díky které plochu můžete při dotyku (ale bez stisknutí tlačítek) používat jako touchpad. To se může hodit například při ovládání internetového prohlížeče nebo pro posouvání virtuálního kurzoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zařízení patří k těm těžším, hmotnost se však podařilo udržet těsně pod hranicí 200 gramů. Problémovější se může pro lidi s menšíma rukama jevit šířka. Přeci jen 90 mm už je hodně a odpovídá to šířce celkově mnohem větším šestipalcovým tabletofonům. Ovládání jednou rukou bude tedy prakticky vyloučeno. Rozměry BlackBerry Passport činí 128 × 90 × 9,3 mm. Potěšující je fakt, že BlackBerry nezanedbalo ani stránku výkonu. Sice osadilo starší čtyřjádro Qualcomm Snapdragon 800, ale ve spojení s grafikou Adreno 330, 3 GB RAM a 32GB vnitřním úložištěm jde o stále velmi výkonnou sestavu.

Klepněte pro větší obrázek

Nový Passport obsahuje 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Podporuje veškerou myslitelnou konektivitu včetně LTE, NFC, Wi-Fi (a/b/g/n), GPS, 3,5mm jacku a Bluetooth 4.0. Vestavěná baterie má nadprůměrnou kapacitu 3 450 mAh. Passport poběží na operačním systému BlackBerry OS 10.3, který přinese některé nové funkce (např. Assistant, Blend, Amazon Appstore). Novinka už je v prodeji v černé barvě ve Spojených státech, kde je nabízena za 599 dolarů. Evropskou cenu odhaluje německý nebo britský e-shop BlackBerry a bude bohužel výrazně vyšší, v přepočtu zhruba 18 tisíc korun.

Diskuze (43) Další článek: Vodafone staví LTE okolo Prahy, používá pásma 800 a 1 800 MHz

Témata článku: Blackberry, , , , Blackberry Passport, Pás, Karta, Komunikátor, Black, Amazon AppStore, Čtvercový displej, Pas