Galaxy S10: Displej dostal menší rámečky, díru a čtečku otisků. Těšte se na trojitý foťák

  • Galaxy S10 je vlajkový model Samsungu, tak jej známe z dřívějška
  • Koncept Infinity displeje dostal průstřel a ultrazvukovou čtečku otisků prstů
  • Trojitý fotoaparát na zádech pořídí ultraširoké fotografie či snímky s 2× optickým přiblížením

Zatímco Galaxy S10e je navržen spíše pro konzervativní uživatele a jako přímá reakce na iPhone XR, Galaxy S10 staví na osvědčených základech loňské S9. Koncept Infinity displeje byl obohacen o průstřel pro selfie kamerku a o čtečku otisků zabudovanou do displeje. Na zádech je připraven trojitý fotoaparát s 2× optickým zoomem.

Představení nové řady Galaxy S10 od Samsungu: 

Dynamic AMOLED a Gorilla Glass 6

Galaxy S10 narostl na 150 × 70 × 7,8 mm, váha se zastavila na 157 g. Na šasi Samsung použil Aluminium 7000, skleněné plochy jsou Gorilla Glass 6. Displej je přímo z výroby chráněný fólií, náhradní bude Samsung prodávat samostatně, pro ostatní výrobce zajistí certifikaci. Problematickým místem je poddisplejová čtečka otisků prstů, která s tlustšími fóliemi nemusí fungovat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zatímco Galaxy S10e znamená tak trochu návrat ke kořenům, Galaxy S10 pokračuje ve šlépějích „es devítek“

Čtečka je umístěna na stejné místě, kde např. u Galaxy Note 9 „promačkáváte“ zamykací obrazovku. Již po chvíli nám přišlo její umístění logické a také velmi dobře použitelné, 3D otisky jsou navíc bezpečnější a telefon je zvládá vyhodnocovat velmi rychle. Čtečce nemá dělat problém ani mokrý či špinavý prst, odemknutí v takřka libovolné teplotě okolí následuje povedený efekt rozčeření vodní hladiny.

Podívejte se, jak funguje ultrazvuková čtečka otisků prstů:

Samotný 6,1" Dynamic AMOLED dostal rozlišení QHD+ a maximální jas až 1 200 nitů. Displej tak má svítit o 14 % více, než ten u Galaxy S9. Podle Display Mate nabízí displej Galaxy S10 nejpřesnější barevné podání v mobilu (0,4 JNCD). Pod dynamické mapování odstínů a živé barvy se zase podepsaly certifikace HDR10+ a VDR.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Navíc je pouze průstřel v displeji, který dostal QHD+ rozlišení a označení Dynamic AMOLED
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud si video roztáhnete na celou šířku, průstřel se stane jeho součástí. V základu se však videa přehrávají v menším podání s většími bočními černými rámečky, v nichž průstřel zmizí

Součástí výbavy je i vylepšený filtr modrého světla, který je částečně aktivní i v běžném displejovém režimu. V průstřelu nechybí 10Mpx selfie a podpůrné snímače. Zobrazovací kvalita zřejmě nastaví novou laťku pro rok 2019.

Trojitý fotoaparát poprvé v Galaxy S

Na zádech se v Galaxy S poprvé objevuje trojitý fotoaparát. Základem je 12Mpx širokoúhlý snímač s variabilní clonou (F1,5 - F2,4), který je doplněn 12Mpx teleobjektivem (2× zoom) a 16Mpx ultraširokoúhlým snímačem. Pro přepnutí stačí prstem klepnout na ikonu v hledáčku. Obdobnou konfiguraci objektivů si Samsung vyzkoušel loni ve střední třídě, řada Galaxy S teď přidá špičkovou obrazovou kvalitu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech se můžete těšit na trojitý fotoaparát. Korálově bílá má zajímavé odlesky, potáhne prodeje netradiční zelený odstín?

Foťák nabídne známé uživatelské rozhraní, do něhož vstupuje umělá inteligence. Ta umí automaticky upravit nastavení fotoaparátu pro jednu ze 30 rozpoznaných scénu, foťák přímo v hledáčku poradí se správnou kompozicí. Výrazným přídavkem je i speciální noční režim, který skládá 7 až 17 snímků do jednoho pro nejvyšší kvalitu. AR Emoji zase dokáže nově rozpoznat pohyb jazyku, lépe zachytí výrazy tváře i pohyby celého těla. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zoom, normál a širokoúhlá fotografie. Fotky byly pořízeny uvnitř a dívejte se na ně spíše jako na referenci možného přiblížení a oddálení. Kvalitu fotek budeme posuzovat až po první firmwarové aktualizaci

Galaxy S10 je první smartphone na světě, který natáčí videa v HDR10+ s desetibitovými barvami. Překvapil nás i režim Super Stabilizace, která při zúžení zorného úhlu nabídne stabilizaci podobnou gimbalu. Omezeni jste rozlišením Full HD+, a již první dema z jedoucího autobusu po cestě „s krátery“ vypadají více, než zajímavě. Při deaktivaci funkce je k dispozici klasická optická stabilizace bez omezení úhlu pohledu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kovový rám je kompaktní, šuplíky umožní s hybridním přístupem vložit dvě SIM karty

Napájecí USB-C je umístěn na spodní hraně, stejně jako 3,5mm jack a reproduktor. Napevno vestavěná baterie má kapacitu 3 400 mAh. Pomocí funkce PowerShare se z ní může stát i bezdrátová powerbanka. Např. pro sluchátka Galaxy Buds nebo pro jiné telefony. Kabelové nabíjení a bezdrátové dobíjení dalšího zařízení může probíhat současně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...to abychom se v novinkách vyznali.

Výkon obstará Exynos 9820 s 8GB RAM, smartphone bude k dostání se 128 nebo 512GB pamětí, počítat však můžete i s microSD kartami. Prostředí Androidu 9.0 s One UI reaguje bleskově, o jeho optimalizaci se stará umělá inteligence na míru vašem stylu používání. Vzhled nabídek a jednotlivých aplikací se podobá již aktualizovaným smartphonům Galaxy na Android Pie. Změny jsou kosmetické, např. na systémový tmavý režim telefon přejde sám v zadaném časovém intervalu. Nebude tedy třeba ručního přepínání.

Samsung Galaxy S10 půjde v ČR do prodeje v černé, bílé a zelené. Modrá u nás (alespoň ze začátku) k dostání nebude. 128GB varianta vyjde na 23 499 Kč, půlterová verze bude stát 29 990 Kč. V obou případech dostane telefon 8GB operační paměť. Prodeje budou zahájeny 8. března.

Samsung Galaxy S10 128GB
Beyond1
rozměry a hmotnost: 150 × 70 × 7,8 mm, 157 g
displej: 6,1", kapacitní Dynamic AMOLED, 3 040 × 1 440, 551 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (2000|316 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 8 GB, baterie: 3 400 mAh
procesor: Samsung Exynos 9820 (8× Exynos M4, 3 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
75 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (8) Další článek: Honor má 10 % tuzemského trhu, a proto zlevňuje modely Honor 10 a 10 Lite o 10 %

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,