Galaxy S5 Neo: Pětka skládá reparát [recenze]

Otestovali jsme model, který staví na jménu Galaxy S5. V rámci výbavy čekejte několik drobných změn, jiný čipset a FM rádio.
Kapitoly článku

Samsung Galaxy S5 již krátce po loňském představení začal plnit novinové titulky po celém světě. Mezi nejčastěji vtípky patřilo přirovnání zadní části telefonu k běžné náplasti. V recenzi se podíváme na lehce upravenou verzi S5 Neo, která se právě té „náplasti“ zbavila, přišla také o čtečku otisků prstů, infraport a široký microUSB 3.0, naopak přibylo FM rádio, selfie kamerka má vyšší rozlišení, LTE je, Bluetooth v novější verzi a celé to stojí na čipsetu Exynos. Vylepší Neo renomé Galaxy S5?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galax yS5 Neo v černé a stříbrné barevné variantě

Samsung Galaxy S5 Neo
SM-G903
rozměry a hmotnost: 142 × 73 × 8,1 mm, 145 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 432 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 800 mAh
procesor: Samsung Exynos 7580 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme vám shrnuli v tomto samostném článku. Telefon na první pohled vypadá jako S5, na první pohled však působí trochu „dospěleji“. Záda mají jemnou strukturu, boky vypadají trochu lépe a konektor již není chráněn krytkou, která při častém používání microUSB začala vadit. A ulomit jste ji nemohli, jinak byste narušili hlavní mechanismus pro zvýšenou odolnost. Ten si novinka sice stále zachovává, ovšem microUSB, stejně jako 3,5mm jack, mají vnitřní nepropustnou membránu.

Z pohledu funkcí je však telefon nepatrně ořezaný, snímač otisků prstů nám sice moc nechybí, efektivitou se totiž nevyrovná snímači v Galaxy S6, ovšem chybějící infraport by již někomu vadit mohl. Displej je stále dostatečně kvalitní, na sluníčku je velmi dobře čitelný. Systémově je telefon postaven na úroveň Galaxy S6, tedy použitá grafická nadstavba TouchWiz vypadá úplně stejně jako v těch nejvybavenějších smartphonech od Samsungu. Na první pohled vypadá S5 Neo jako solidní model, který by mohl, po přihlédnutí k nedostatkům, odvést kus práce.

Eliminace výrazných doplňků

Samsung Galaxy S5 Neo si zachoval rozměry z první generace „espětky“, takže v tomto směru nás nečeká nic překvapivého. Telefon je vyroben z plastu, z boků ale zmizely zbytečné proužky, které byly nahrazeny střídmějším designem. I záď zůstává plastová, stále drží na plastových zobáčcích, ovšem zbavila se vzhledu „náplasti“, za který byl dřívější model již krátce po svém představení kritizován. V šasi zůstal stejný výřez na konektor, díky čemuž jsou kryty z původní Galaxy S5 kompatibilní i s testovanou novinkou, na druhou stranu novinka přišla o široký microUSB, na jehož místě je vycentrován pouze základní microUSB (USB 2.0). Na první pohled to nevypadá moc lákavě, musíme ocenit absenci krytky konektoru, které často překážela. Konektor navíc zachovává voděodolnost svou vnitřní membránou.

O tom, že je telefon odolný, napoví až sundání tenké zadní spořápky, na jejíž vnitřní straně je umístěna voděodolná membrána. I díky ní můžete telefon, dle normy IP67, ponořit až jeden metr pod vodní hladinu po dobu 30 minut, ochranné membrány má mimo dvou mikrofonů na horní a spodní hraně i hlavní reproduktor na zádi a sluchátkový konektor. Galaxy S5 Neo můžeme označit za telefon se zvýšenou odolností, který přestojí vlhkost a občasné nešetrné zacházení, pád displejem na zem však pro něj může být zkázou, stejně jako pro mnoho jiných modelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S5 Neo a pohled z čelní strany a profilu. Na dálku byste telefon mohli označit i jako Galaxy S5. Vizuálních rozdílů je pramálo

Tedy, v našem případě to platí pro krycí sklíčko, na kterém se při nechtěném pádu z 1 metru na beton vytvořil „pavouk“, i přesto však jde telefon bez problémů dále ovládat. Do vody bychom si jej však již ponořit nedovolili. V případě, že máte telefon bez šrámů a hrozí potenciální riziko jeho navlhnutí, je třeba důsledně dotlačit zámečky zadního krytu, jak ostatně telefon sám upozorňuje po každém svém spuštění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - oblast nad displejem, zamykací tlačítko na pravém boku a regulátory hlasitosti na boku levém

A když už jsme nakousli vodu, regulátory hlasitosti na levém boku displeje je třeba pod vodní hladinou využít jako spouště focení a natáčení videa. Je-li displej v kontaktu s vodou, na dotyky nereaguje. Pravý bok je standardně vyhrazen pouze pro zamykací tlačítko, kterým telefon zamykáte, případně jej můžete restartovat nebo rychle nastavit některé režimy. Hlavní ovladače pod displejem mají stále stejnou funkčnost, dvojici senzorických modře podsvětlených tlačítek doplňuje klávesa Home s poměrně tuhým ale jistým stiskem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovské tlačítko, microUSB a 3,5mm jack

Displej je stejný jako u první generace, jedná se o 5,1" Super AMOLED s Full HD rozlišením a pro potřeby telefonu jednoznačně stačí. Displej je velmi dobře čitelný na přímém slunci při automatickém jasu, zejména proto, že automatika nastaví jas displeje na jinak nedostupné maximum. Na výběr jsou stále čtyři režimy na úpravu barev, takže můžete použíit i nastavení, které otupí jinak syté odstíny poměrně výrazným posunem došeda. V noci pak displej tolik neoslňuje, na minimum sotva svítí, takže si z postele můžete třeba překontrolovat e-maily, aniž byste svícením displeje vzbudili vedle spící manželku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech již není přítomen vzor „náplasti“, ale pouze jemné vroubkování. Pod fotoaparátem je modul blesku se snímačem srdečního tepu, datovým a nabíjecím konektorem je základní microUSB

S výdrží baterie je na tom telefon trochu lépe, než základní „espětka“. Při průměrném využívání čekejte výdrž okolo dvou dní na jedno nabití, pokud budete telefonu dávat zabrat, můžete jej po ranním odpojení od zásuvky večer zase připojovat do nabíječky. Náročný pracovní den tedy bez problémů zvládne, ovšem to platí o většině chytrých přístrojů na trhu. A pokud jej nebudete chtít využívat naplno, Ultra úsporný režim, který omezí dostupné funkce a obarví prostředí došeda, poskytne výdrž o několik jednotek až desítek hodin vyšší. V tomto režimu ale s plnohodnotnou prací nepočítejte, např. e-mailový klient pro účty třetích stran v tomto módu již několik let stále chybí.

Klepněte pro větší obrázek
2 800mAh baterie a sloty pro microSIM a microSD karty

Základní balení neskrývá nic překvapivého. Mimo telefonu a 2 800mAh baterie v základní krabičce najdete ještě USB kabel, adaptér do sítě, základní sluchátka a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S3 Neo, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 Neo, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Krycí sklíčko, Samsung Galaxy s, Galaxy s, Zavolání, Rychlé zavolání, Svícen, Reparát, Zajímavý poměr,