Jiná statistika, jiné výsledky. Podle Gartneru je Huawei až na druhém místě a pandemie měla ještě horší dopad

V první polovině srpna zaujala agentura IDC, která označila Huawei za světovou jedničku v počtu prodaných telefonů. Také šlo o první zprávu, která kvantifikovala dopad koronavirové krize na odvětví. Ve čtvrtletí duben-červen mělo meziročně dojít k poklesu o 16 %.

Teď se zprávou přichází agentura Gartner a závěry jsou rozdílné. Čísla od IDC a Gartneru se liší vždy, ale turbulentní podmínky pandemického období je zvětšily. Navíc IDC pracuje s velkoobchodním prodejem, v případě Gartneru jde o prodej koncovým zákazníkům.

Celosvětový prodej chytrých telefonů koncovým uživatelům podle Gartneru se ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 20 % na 295 milionů přístrojů. Jiné je i pořadí značek, první místo i nadále udržel Samsung, Huawei těsně následuje.

Samsung vykázal meziroční pokles prodeje chytrých telefonů o 27 % na 54,76 milionu kusů, zatímco prodej Huawei klesl pouze o 7 % na 54,13 milionu kusů. Tržní podíl Samsungu klesl z 20,3 na18,6 %, v případě Huawei je to růst z 15,7 na 18,4 %. Také Gartner potvrzuje, že za úspěchem čínského výrobce stojí domácí trh, kde Huawei 42,6% podíl.

Třetí Apple podle Gartneru klesl o pouhé čtyři desetiny procenta (na 38,39 milionu přístrojů) a drží 13 % globálního trhu. Apple měl také těžit z úspěchů na čínském trhu a pomohl také nový iPhone SE.

Diskuze (2) Další článek: Honor na veletrhu IFA představí outdoorové hodinky a nový notebook

Témata článku: Huawei, Samsung, , , , , , Prodej, Dopad, Pandemie, Pokles prodeje, Jin