Krasty se domluvil s Alzákem. Testujeme Samsung Galaxy A40 Seznam.cz Edition

  • Samsung na český trh uvedl speciální edici Galaxy A40
  • Na telefonu spolupracovaly hned tři firmy
  • Samsung dodal telefon, Seznam.cz své aplikace a Alza jej zařadila do prodeje

V redakci testujeme netradiční smartphone. Jedná se o speciální variantu Samsung Galaxy A40 Seznam.cz Edition. Telefon vznikl spoluprací hned tří firem na českém trhu. Samsung dodal telefon, Seznam nadstavbu v podobě svých aplikací a Alza zase možnost telefon exkluzivně zakoupit ve své prodejní síti. Výsledkem je „mobil od Seznamu“, což je samo o sobě tak trochu „kočkopes“. Co jiného čekat, když se Jack Russel Krasty domluví na spolupráci s Alzákem? 

Samsung Galaxy A40 (Seznam.cz Edition)
rozměry a hmotnost: 144 × 69 × 7,9 mm, 140 g
displej: 5,9", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 340, 437 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 7904 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
56 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Do akce jde Knox

Jak udělat speciální verzi telefonu, aniž by Samsung musel upravovat firmware? Řešením je platforma Samsung Knox. Při úvodním spuštěním telefonu se do něj musí přes utilitu Knox Configure stáhnout profil Seznam 1.0, jehož součástí jsou tapety i předinstalované systémové aplikace. A zatímco ostatní Samsungy můžete nakonfigurovat i bez připojení k Wi-Fi nebo mobilním datům, u seznamácké edice to nejde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Průběh prvního spuštění telefonu je trochu odlišný, než jsme zvyklí. Bez připojení k Wi-Fi či mobilním datům při úvodním nastavení bude z Galaxy A40 jen nefunkční těžítko. Nemáte jinou volbu než nechat nainstalovat aplikace od Seznamu

Celé řešení vypadá podobně, jako byste do firemního MDM systému přihlašovali své soukromé zařízení (BYOD). Nedílným krokem před prvním spuštěním je i zadání vašeho Seznam účtu, k němuž telefon automaticky přihlásí veškeré aplikace od Seznamu. Aktualizace profilu od Seznamu může probíhat i na pozadí. Pokud aplikace od Seznamu odinstalujete, při dalším updatu profilu se znovu samy nainstalují. Pro stahování aplikací z Google Play však stejně ještě budete potřebovat přihlásit se pod vašim stávajícím Gmail účtem.

Jinak je to běžný Galaxy A40

Speciální edice Galaxy A40 je upravena pouze softwarově, z pohledu hardwaru se jedná o stejný model, jako Galaxy A40 dostupná v běžné prodejní síti. Celek je hodně podobný nedávno testovanému Galaxy A50, jen v trochu menším podání. Smartphone dostal 5,9" Super AMOLED s rozlišením 2 340 × 1 080 pix, výřez do U obsadila 25Mpx selfie.

První pohled na Samsung Galaxy A40 Seznam.cz Edition:

Telefon je příjemně kompaktní, akorát do jedné ruky. Výrobce u něj použil konstrukci „3D Glasstic“, což není nic jiného, než leštěný plast navazující dojem skla. Samsung na trhu nabízí hned několik barevných variant A40tky (speciální edice je pouze v černé), a každá z nich se pyšní velmi netradičními odlesky podle intenzity okolního světla. Konektorová výbava zahrnuje vše podstatné - 3,5mm jack a konektor USB-C, čtečku otisků hledejte na zádech poblíž duálního fotoaparátu (16 + 5 Mpx). 

 

Pro mnohé české uživatele platí Seznam = internet. Uhodil český vyhledávač v případě Galaxy A40 hřebíček na hlavičku?

 

Výkon obstarává osmijádrový čipset Exynos 7885 se 4GB RAM,64GB úložiště ještě rozšíříte microSD kartami. V benchmarku Antutu získal smartphone 107 137 bodů. Nevyměnitelná baterie má kapacitu 3 100mAh, počítá se i s jejím zrychleným dobíjením. Bezdrátové nabíjení chybí, stejně jako notifikační dioda.

Uvnitř je připraven Android 9.0 s nadstavbou One UI, prostředí je tedy identické jako např. u řady Galaxy S10. V případě Seznam.cz Edition jsou navíc pouze aplikace od Seznamu a tapety na zamykací a domovské obrazovce. Seznam.cz Edition je v prodeji pouze u Alzy a to jen v černé, běžnou Galaxy A40 seženete u operátorů nebo na volném trhu navíc v modré, bílé nebo oranžové. Pro obě „á čtyřicítky“ platí jednotná cena 6 499 Kč.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Diskuze (13) Další článek: Nové herní monstrum s nahráváním videí v 8K! Nubia Red Magic 3 zavítá i do Evropy

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A40, Samsung Galaxy A40 (Seznam.cz Edition), Internet, Seznam, Edice, Těžítko, Speciální edice,