Reklamou živený Google zablokoval reklamu blokující browser

Server BBC přinesl začátkem týdne zajímavou zprávu. Jednalo se o to, že Samsung připravuje aktualizaci svého internetového prohlížeče (Samsung Internet 4.0), který je instalován v drtivé většině jeho smartphonů a tabletů s Androidem. Nová verze, určená pro Android Marshmallow, měla přinést jednu překvapivou novinku - rozhraní pro integraci blokátorů reklam a to garantované přímo Samsungem!

Nová verze internetového prohlížeče od Samsungu byla připravena pro integraci populárních „adBlockerů“ Adblock Fast a Crystal. Google na toto jednání zareagoval rychle, ale zřejmě jinak, než byste čekali. Americký gigant stáhl z Google Play blokátor reklam Adblock Fast proto, že porušuje pravidla Google Play tím, že jeho kód zasahuje do jiných aplikací a služeb. Aplikace přitom používá kód přímo od Samsungu a její spolupráce s internetovým prohlížečem byla korejci explicitně posvěcena.

A čekáte správně, identická aplikace Adblock Plus, která používá stejný zdrojový kód, blokována není. Můžete ji vesele používat dál... Google se k odstranění aplikace Adblock Fast oficiálně nevyjádřil, podle některých zahraničních médií mu spíše vadí, jakým způsobem Samsung reklamy blokuje, než to, že je vůbec blokuje.

Na druhou stranu, Samsung vstupuje na tenký led, jakožto největší prodejce smartphonů s Androidem by s větším rozšířením blokátorů reklam mohl pomalu ukrajovat hlavní příjem Googlu z Androidu. A soudě podle nedávno zveřejněných výsledků hospodaření Alphabetu, který sdružuje veškeré projekty Googlu i Google samotný, by mohla nastat cesta mírného poklesu, z aktuální velmi dobré finanční situace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vyzkoušeli jsme blokátor reklam Crystal na Galaxy S6 Edge s Androidem Marshmallow. K dispozici je spousta nastavení, můžete deaktivovat celou řadu reklam ve vybraných jazykových mutacích webových stránek. Poslední dva screeny ukazují porovnání mezi verzí bez reklam a s reklamami, které ale můžete z kontextové nabídky opětovně aktivovat

Otázkou je, jak to bude vypadat s druhou aplikací pro blokaci reklam, s titulem Crystal. V současné době blokace funguje s prohlížečem v Androidu Marshmallow, ovšem Samsung ještě nezahájil hromadné aktualizace na Android 6.0, takže je možné, že tomu Google nyní nepřidává velkou prioritu. Jakmile ale budou aktualizace zahájeny, je pravděpodobné, že aplikaci postihne stejný osud jako Adblock Fast.

Klepněte pro větší obrázek

Via BBC, Rocketshipapps, Endgadget

Diskuze (9) Další článek: Slevomat startuje nový byznys s aplikací Hele

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Zdrojový kód, BBC, Stejný osud, Největší prodejce, Stejný zdroj, Tenký led, Blok, Google +, Browser,