Samsung bude vyrábět procesory Apple A12 pro nové iPhony 7nm technologií

Podle jihokorejského zdroje přišel Samsung v roce 2013 o významnou zakázku, protože valnou většinu čipů pro iPhony začala Applu dodávat společnost TSMC. Ta se díky tomu vyšvihla na pozici výrobce číslo jedna, navýšila své zisky, hodnotu akcí a ze zakladatele společnosti se stal miliardář. TSMC v letošním roce dodává 10nm čipy Apple A11 do nových iPhonů, které budou představeny v září.

Příští rok by se měla karta obrátit. Po červnové návštěvě víceprezidenta Samsung LSI v centrále Applu to vypadá, že Samsung získá zpět hlavní pozici dodavatele čipsetů pro iPhony. Jihokorejci staví výrobní linku pro výrobní technologii EUVL (Extreme Ultra Violet Litography), na které budou vyrábět, zatím energeticky nejefektivnější, 7nm technologií 1. generace. iPhony od Applu by tak v příštím roce měly být osazeny procesory Apple A12 od Samsungu.

Analytici očekávají, že by Samsung v příštím roce mohl z prodeje displejů a čipsetů vytěžit vyšší příjmy, než z prodeje smartphonů a tabletů. Samsung dodává AMOLED displeje pro některé letošní iPhony (v roce 2018 mají být AMOLED displeje dokonce u všech iPhonů) a upsal se i čínskému Xiaomi. V letošním roce vyrábí i Snapdragony 835 pro Qualcomm. A tak ho ani nemusí mrzet, že Qualcomm v příštím roce zřejmě s výrobou Snapdragonů přejde ke konkurenčnímu TSMC.

Apple iPhone 7 vs. Samsung Galaxy S8:

Zdroj Theinvestor, Phonearena

Diskuze (77) Další článek: T-Mobile hlásí odstávku, do neděle nic nenastavíte a nepřikoupíte data

Témata článku: , , , , , , APP, Sam, Nov, EUV, Snapdragonů, Samsun, Čínské xiaomi, Pro +, Procesor, Proces, Víceprezident, Extreme Ultra-Violet, TheInvestor, #Apple, Samsung LSI