Samsung Galaxy S10+ jedním z nejlepších fotomobilů a jednoznačný král selfie

Náskok smartphonů Huawei s trojitým fotoaparátem Leica ve známém fototestu DxOMark byl smazán. Nejnovější Samsung Galaxy S10+ získal v hodnocení hlavního (zadního) fotoaparátu 109 bodů a vyrovnal tak skóre Huawei Mate 20 Pro a P20 Pro. V hodnocení přední kamery je potom lídrem žebříčku s 96 body před druhým Google Pixel 3 a třetím Samsungem Galaxy Note 9.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zde můžete srovnat výkon fotoaparátu Galaxy S10+ s oběma Huawei v jednotlivých disciplínách. Výsledky jsou velmi podobné a je otázkou, zda DxOMark u těchto špičkových fotomobilů už nenaráží na strop své současné hodnoticí metodiky

Hlavní fotoaparát Galaxy S10+ sestává ze tří čoček a senzorů. Primární 12Mpx senzor s velikostí pixelů 1,4 mikronu má čočku s variabilní clonou f1.5/f2.4, ohnisko 26 mm a optickou stabilizaci obrazu (OIS). Druhý objektiv s čočkou f2.4 a ohniskem 13 mm slouží jako ultraširokoúhlý, data zachytává 16Mpx senzor s pixely 1 mikron. Třetí objektiv slouží s ohniskem 52 mm pro 2× optický zoom, má světelnost f2.4 a je opticky stabilizován (OIS). Senzor je 12Mpx s body o velikosti 1 mikron. Kamera natáčí až 4K video s frekvencí 60 fps. DxOMark dodává, že širokoúhlý objektiv do hodnocení fotoaparátu nijak nevstupuje.

Klepněte pro větší obrázek
Rozestavění fotoaparátů u modelů rodiny Galaxy S10 prodávaných v ČR

Z testu vychází S10+ jako skvělý fotomobil s dobrým vyvážením bílé a příjemným podáním barev. Vyzdvihuje nízký podíl šumu na snímcích s dobrým i horším osvětlením a velmi široký dynamický rozsah. Povedl se i realistický bokeh efekt. Slabinou je ztráta jemných detailů a ostrosti, zejména při použití zoomu a občasné artefakty v bokeh módu. Ve videu umí kamera rychle a přesně ostřit, stabilizace obrazu je účinná. Mohou se ale objevit problémy s expozicí na ostrém světle a naopak vyblednutí barev v horším osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky přední selfie kamery pro Galaxy S10+

Přední selfie kamera je u S10+ duální. Primární 10Mpx senzor s 1,22µm pixely a čočkou s ohniskem 25 mm a světelností f1.9 doplňuje sekundární 8Mpx senzor 1,12µm body a clonou f2.2 pro určení hloubky ostrosti. Fotoaparát poskytuje snímkům přirozenou barvu pleti, správnou expozici i automatické doostření a hlavně přirozeně vypadající bokeh efekt. Při skupinových snímcích a tedy malé hloubce snímku může dojít ke ztrátě detailů. Při zhoršeném osvětlení dochází k vyblednutí barev a opět ztrátě detailů.

DxOMark

Uznávaný průmyslový standard pro měření a hodnocení kvality snímků pořizovaných fotoaparáty, objektivy a chytrými telefony. Na základě přísně vědeckých postupů a s využitím profesionálních laboratorních nástrojů provádí testy DxOMark Selfie a DxOMark Mobile. Výsledné skóre shrnuje hodnocení techniků DxOMark týkající se kvality fotografií a videa a poskytuje zákazníkům neutrální a spolehlivé údaje o výsledcích testů a výkonnostních parametrech hodnocených fotoaparátů chytrých telefonů. DxOMark stanovuje jednotlivá dílčí skóre pro kvalitu fotografií a videa a následně z nich zpracovává jedno celkové skóre. Čím vyšší je skóre, tím vyšší je kvalita obrazu.

Diskuze (16) Další článek: Microsoft má skvělý nápad. Bude vám házet věci z dronů střešním okýnkem do auta. Za jízdy!

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10+, F +, Objektiv, Sam, Česká republika, Čočka, Model rodiny, Samsun, DxOMark mobil, Senzor, Hodnocení kvality, DxOMark selfie, Mikron, Jednoznačný král