Samsung Galaxy S4: znovu nejlepší [recenze]

Právě se začal prodávat, není levný, ale zato nabídne univerzální balík funkcí spolu se špičkovou výbavou. Samsung Galaxy S4.

Konektivita: plný balík

Ze strany konektivity byste na Samsungu Galaxy S4 jen stěží hledali způsob nebo možnost spojení, jenž tento telefon nedokáže. Spolehnout se můžete na rychlá data HSPA+ (download 42 Mbit/s, upload 5,76 Mbit/s). Výhodou pro připravené trhy bude LTE specifikace Cat 3 (100/50 Mbit/s). Všechna tato připojení lze sdílet pomocí tetheringu. Lokálně se mobil umí připojit pomocí Wi-Fi, přičemž nechybí podpora DLNA (funkce Samsung Link), Wi-Fi Direct (funkce Group Play) či vytvoření Wi-Fi hotspotu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky rychle dostupným přepínačům ve výsuvné roletě nemusíte pokaždé chodit do nastavení

Samozřejmostí je Bluetooth 4.0. Nechybí ani NFC na bezkontaktní platby a rychlé párování či přenos dat s dalšími zařízeními. Mezi zařízeními od Samsungu poslouží k párování na bázi NFC funkce zvaná S Beam. Neškodí připomenout, že dobíjecí microUSB konektor má vedle MHL také funkci USB on-the-go, takže k telefonu můžete připojit (pomocí dodatečného příslušenství) například USB klíč. Bez problémů funguje vestavěná GPS s asistovaným startem a podporou systému GLONASS. K navigování můžete využít bezplatné Google mapy, které jsou samozřejmou součástí každého telefonu s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google mapy tak, jak je známe

K prohlížení internetu můžete použít hned dvojici předinstalovaných prohlížečů. Bez ohledu na oblíbenost a vzrůstající penetraci Chromu se mi ještě pořád víc zamlouvá vestavěný webkitový prohlížeč. Samsung v něm provedl opět drobné inovace, například už dokáže náhledy několika otevřených panelů zobrazit na jediné kartě, takže při přepínání nemusíte listovat do stran. Konečně už také při odrolování stránky dolů nemizí URL řádek, takže k jeho vyvolání nemusíte zpátky nahoru nebo si pomáhat kontextovou nabídkou. Vykreslování je plynulé a písmo lze přečíst i při nulovém přiblížení, za což vděčíme také velmi jemnému displeji. Možná se bude hodit i upozornění, že jas v prohlížeči můžete nastavit nezávisle na volbě jasu v celkovém prostředí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S4 obsahuje rovnou dva prohlížeče internetu

Multimédia: chybějící FM rádio bolí

Smartphony od Samsungu se již dlouhou dobu chlubí suverénně nejširší podporou audio/video formátů na trhu s mobily. Galaxy S4 k tomu přidává skvělý grafický i zvukový výkon, takže z běžně používaných formátů nenajdete nic, co byste v tomto telefonu nepřehráli. Telefon jsme zkoušeli nachytat na FullHD MKV, DivX i zvukový FLAC, bez skrupulí schroustal všechno. V hudebním přehrávači nechybí ekvalizér s možností nastavení vlastního profilu. Funkce Chytrá hlasitost umí normalizovat písně z jednoho playlistu na stejnou hlasitost, z vyloženě špatné nahrávky ale skvělou nevyrobí. U videa potěší, že telefon korektně zobrazuje i české titulky. Škoda jen, že dříve čistý a jednoduchý videopřehrávač na sebe nabaluje další sekce (stažená videa z marketu, provázanost se Samsung Hub) a jeho rozhraní už není tak přehledné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač zůstává sále samostatnou aplikací, videopřehrávač na sebe ale nabaluje zbytečný balast

Bouřlivá diskuze se ještě před zahájením prodeje strhla ohledně přítomnosti FM rádia. Ačkoli v původních specifikacích se pro verzi I9505 s čipsetem Qualcomm, jenž máme na test, s rádiem počítalo, nakonec jej Samsung neimplementoval (anebo jej nepovolil softwarově). Firma to zdůvodňuje tím, že dnes už je běžné poslouchat streamované rozhlasové vysílání přes internet a funkce pro příjem pozemního signálu není proto potřeba. To ale neplatí pro země, jako je ČR, kde je cena za mobilní internet stále docela vysoko. Na druhou stranu, buďme rádi, že Galaxy S4 projevil aspoň nějakou slabinu, jinak bychom neměli co dát do Hlavních nedostatků :).

Podporované audio formátyMP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AC-3, apt-X
Podporované video formátyMPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, HEVC

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá běžné AVI video s titulky

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Zvukový záznam, Sam, Dodávané usb, Nejnáročnější úkol, GAL, Převaha, Rychlé párování, Slabé místo,