Samsung Galaxy S4: znovu nejlepší [recenze]

Právě se začal prodávat, není levný, ale zato nabídne univerzální balík funkcí spolu se špičkovou výbavou. Samsung Galaxy S4.

Zprávy a klávesnice: 5 řad je moc

Zprávy se zobrazují běžným konverzačním způsobem. Textový editor nabízí při tvorbě zpráv široké možnosti. Kromě obvyklých nastavení jako maximální počet zpráv na konverzaci či obdržení doručenky si můžete vybrat i z řady grafických nastavení. Mezi ně patří například použití tlačítka hlasitosti pro změnu velikosti písma zpráv. Na výběr je z pěti různých stylů bublin, jak pro příjemce, tak pro odesílatele zpráv, odlišených tvarem i barvou. Změnit lze rovněž pozadí, buď na jedno z nabídky telefonu, nebo na vlastní, kde můžete použít vlastní obrázek nebo fotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice s pátou řadou číslic • nastavení grafické podoby bublinových konverzací

Vzpomínáte si ještě, když se v dobách QWERTY komunikátorů zpravidla chválila každá klávesnice, která měla pět řad? Znamenalo to, že ani při psaní číslic nebude třeba používat otravných shiftů nebo jiných přepínačů. Samsung se v tomto nechal inspirovat u své virtuální klávesnice. Bohužel jde poznat, že pátá numerická řada se přidávala dodatečně. Čísla jsou na výšku více zploštělá než ostatní tlačítka, nejspíš proto, aby zbylo více místa pro zobrazení již napsaného textu. Občas se tak stane, že číslo nechtěně zmáčknete i při výběru písmene z vrchní řady. Samsungu se nedá upřít snaha o inovaci, ale tento krok není úplně šťastný. Jinak se na klávesnici píše pohodlně, a to dokonce i na výšku, protože displej je dostatečně prostorný. Na tlačítka po stranách mezerníku si dokonce můžete nastavit nejčastěji používaná interpunkční znaménka, takže i k tečce a čárce už se dostanete z první klávesnicové obrazovky. Pro zkušené nechybí možnost psaní tahem, tedy Swype.

Kancelář: zapněte číslování týdnů

E-mailový klient podporuje simultánní využívání několika účtů, pro každý z nich lze pak samostatně vytvořit nastavení. Synchronizace e-mailových účtů v pravidelných intervalech i v případě, že samotný poskytovatel nepodporuje push e-mail, je již dlouho jednou z velkých výhod poštovní aplikace Samsungu. Galaxy S4 zvládá nastavit automaticky i méně známé české freemailové schránky. Nevyžaduje nic jiného, než vaši e-mailovou adresu a přístupové heslo. V grafice e-mailové aplikace došlo k příjemné inovaci, kdy pro přepnutí složky už nemusíme chodit do kontextové nabídky, ale stačí klepnout na symbol tří čar v levém rohu. Z boku se vysune nabídka ne nepodobná té v BlackBerry Hubu, složku tak přepnete na pouhá dvě klepnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient s novým přepínáním složek

Kalendář neboli S plánovač se podle našeho názoru stal už od verze TouchWiz nad Androidem 4.1 poněkud méně přehledným. Zmizelo černé pozadí a na jeho místo nastoupila tapeta typu „zažloutlý papír“, která možná pasuje do grafického konceptu Galaxy Notů, ale ke smartphonům bez stylusu už se tolik nehodí. Téměř celou plochu displeje nyní zabírá mřížka měsíčního náhledu a prostor pod ní, určený pro náhled událostí, je tak zbytečně malý. Při vyšším počtu denních událostí se musíte spokojit s rolováním mezi jednotlivými položkami. Úplný název schůzky nebo událost se ale do okýnka měsíčního náhledu obvykle stejně nevejde, vidíte tak pouze například polovinu slova a pár teček. Ocenil bych, kdyby se Samsung vrátil k provedení přehledného černého kalendáře z doby Galaxy S II. A ještě jeden postřeh: pro číslování týdnů je nutné vstoupit do nastavení S plánovače a zapnout ho tam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář už dříve Samsung převzal z Notů, číslování týdnů v měsíčním náhledu je nutné zapnout v nastavení aplikace

Aplikace: S Health, Group Play a další

Kromě kalkulačky, diktafonu, budíku, poznámek a dalších drobností, které bychom mohli zařadit do předchozí kapitoly, a nikdo jistě nepochybuje, že je Galaxy S4 umí, se v telefonu objevilo nově několik opravdu premiérových aplikací. V následujícím krátkém přehledu si objasníme, k čemu každá z nich slouží a do jaké míry je v praxi využitelná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradiční aplikace jako kalkulačka, záznamník, poznámky

S Health – asi nejzajímavější ze všech nových aplikací. Její plné využití ale oceníme až v okamžiku, kdy na trhu bude dostupné i doplňkové příslušenství. Aplikace díky senzorům v telefonu a provázání s příslušenstvím pohlídá váš příjem a výdej kalorií, změří vaše sportovní výkony nebo vás zváží a zapíše údaje do databáze. V současné podobě bez příslušenství (osobní váha, tepový náramek, hrudní pás) je aplikace využitelná jen z poloviny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Health

S překladač – aplikace, která dokáže přeložit textově nebo hlasem zadanou větu do cizího jazyka. V praktickém použití má dvě překážky, zaprvé ke svému fungování potřebuje data, za druhé mezi podporovanými jazyky chybí čeština. V tomto stavu je pro nás stále jedničkou Google Translator.

Klepněte pro větší obrázek
S překladač

Group Play – máte s někým stejný hudební vkus? Proč ne. Vlastní tento člověk stejně jako vy Galaxy S4? Může být. A chcete s ním poslouchat stejnou písničku nahlas z obou telefonů? Nechápu, ale dobře. Tak přesně k tomu slouží funkce Group Play. Dva až šest telefonů Galaxy S4 se dokáže lokálně spojit na bázi Wi-Fi Direct a diskotéka v dámské šatně na aerobiku může začít. Group Play lze podobně využít i na sdílení fotek nebo hraní her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Group Play

WatchOn – sdružená aplikace, která spojuje sledování streamovaných TV kanálů přes internet a slouží zároveň díky přítomnosti infraportu jako dálkový ovladač domácích spotřebičů. Ze seznamu značek stačí vybrat model vašeho televizoru a nechat aplikaci, aby s ním navázala komunikaci. Počítejte s tím, že u starších modelů nemusí ovládání pracovat správně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
WatchOn

Fotopříběh – aplikace navázaná na galerii fotografií, umožňuje vytvářet chronologická fotoalba. Fotografie jsou na přístroji automaticky organizovány do alba podle času, místa či konkrétní události. Tato alba lze potom v některých zemích objednat a dodat vytištěná díky partnerství se službou Blurb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotopříběh

Optická čtečka – vlastní čtečka Samsungu na QR kódy. Nepřečte ale čárové kódy, takže praktičtější v tomto ohledu stále zůstává bezplatná aplikace Barcode Scanner.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Sam, Nejnáročnější úkol, Pohodlné držení, Nejúspěšnější smartphone, Uživatelská nadstavba, Optická čtečka, Udávaná kapacita, Současná špička,