Samsung Galaxy S5 Mini: zmenšená kopie [recenze]

Jak to dopadne, když se funkčnost a vzhled Galaxy S5 dostane do menšího těla? Stále je to S5, čekejte však o něco horší hardware.

Menší než Galaxy S5, ale vybaven většinou funkcí z velkého modelu, i tak by dal parafrázovat Samsung Galaxy S5 Mini. Navazuje na dobře prodávaný loňský model Galaxy S4 Mini, vzhledem k vlajkové lodi je však letošní novinka po funkční stránce o něco lépe vybavena. Pokud očekáváte identický hardware jako v plnohodnotné Galaxy S5, musíme vás zklamat, funkčně ale telefon nezklamal. Je vhodnou alternativou pro ty, pro něž je Galaxy S5 až moc velký, přitom nabídne téměř všechny funkce z většího modelu, kterému se podobá i vzhledově. Co si pro nás Samsung v případě Galaxy S5 Mini přichystal?

Samsung Galaxy S5 mini
rozměry a hmotnost: 131 × 65 × 9,1 mm, 120 g
displej: 4,5", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 3470 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme již shrnuli v samostatném článku. Galaxy S5 Mini působí kompaktním dojmem, dobře padne do ruky a díky provedení zadnímho krytu nemá tendenci vyklouzávat. Boční ovládací prvky mají jistý stisk, na senzorických klávesách však postrádáme vibrační odezvu.

Snímač otisků na domovském tlačítku zatím funguje bez problémů, stejně jako senzor srdečního tepu na zádi. Líbí se nám barevné podání Super AMOLED panelu, u kterého na první pohled nevadí ani nižší rozlišení 1 280 × 720 pix. Při pobytu na sluníčku vidíme obdobné chování jako u tabletu Galaxy Tab S 10.5 (recenze zde), displej v režimu na automatiku zvýší svůj jas na maximum, při kterém můžete vcelku pohodlně číst texty bez toho, abyste si displej instinktivně zakrývali dlaní. Pokud jste viděli nebo používali Galaxy S5, budete po softwarové stránce jako doma. Nabídne ale S5 Mini mimo zmenšených rozměrů i něco navíc?

Stejný, jen o něco menší

Galaxy S5 Mini je zcela jednoznačně zmenšenou kopií plnohodnotné Galaxy S5. Zachovány zůstaly všechny vizuální prvky, jen se patřičně zmenšily, stejně jako poměry mezi nimi. Rozměry samotného zařízení činí 131 × 65 × 9 mm, takže se telefon snáze vejde do kapsy u kalhot nebo u košile. I hmotnost je vzhledem k rozměrům tak akorát, 120 gramů nijak zbytečně netíží a to ani při delším držení u ucha při dlouhých hovorech.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S5 Mini je trochu tlustší než Galaxy S5, a to zejména díky zadní skořápce. Telefon se ale jinak dobře drží v ruce. Pokud je pro vás S5 velká, může být S5 Mini tak akorát

Čelní strana je osazena 4,5" Super AMOLED displejem, který má velmi dobré pozorovací úhly i syté, někdy možná až trochu přesaturované, barvy. Hlavní výhodou použitého displeje je absolutní černá rovnající se vypnutému pixelu, v tyrkysově zbarveném uživatelském prostředí je ale tato výhoda nevyužita. Černá nesvítí a neoslňuje, takže se můžete na filmy a seriály dívat bez problémů i v noci bez jakéhokoliv přisvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jas displeje doporučujeme ponechat na automatiku, na přímém slunci se jas zvýší natolik, že bez větších problémů přečtete zobrazený obsah na displeji

Jas displeje doporučujeme nechat na automatiku, může ji navíc jedním či druhým směrem ještě trochu vylepšit. Hlavní devizou je však čitelnost na slunci, kdy automatika na přímém sluníčku navýší maximální úroveň jasu. Tím sice trpí obrazová kvalita (pozor při focení, barvy na displeji nekorespondují se skutečným snímkem), barevné spektrum je lehce posunuto mimo standard, texty ale přečtete bez větších problémů. Barvy displeje v běžném režimu si můžete doladit v nastavení, přizpůsobení displeje aplikacím funguje pouze u několika předinstalovaných titulů. 

Oproti standardu má dynamický režim větší dynamický rozsah, profesionální fotografie zase barvy nepatrně zjemní. Režim Kino má barvy laděny trochu domodra, v případě delšího sledování videa uvolní unaveným očím. Jemnost displeje 326 ppi je velmi blízko rozlišovacího spektra oka, takže se nám zdá rozlišení 1 280 × 720 pixelů plně dostačující. Velmi dobré je i vyhodnocování dotyků, byť citlivost displeje můžete v nastavení ještě o něco zvýšit, aby se dal telefon ovládat v zimních měsících i v rukavicích.

Kam se poděla vibrační odezva?

Hlavní ovladačem pod displejem je trochu vystouplé domovské tlačítko, které se mačká velmi jistě a patrné je i jeho cvaknutí. Stejně jako u velké S5 byl do klávesy Home integrován snímač otisků prstů. Bočním senzorickým ovladačům nepochopitelně chybí vibrační odezva, vibrace v systému jsou samozřejmě povoleny u vyzvánění a notifikací, u ovladačů ani u klávesnice však s jemnou vibrací nepočítejte. Pokud to má být symbol podřazenosti vůči vlajkovému modelu, byl zvolen velmi nevhodně. Boční regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko z těla několik milimetrů vystupují, takže s jejich ovládáním problém nenastal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - senzorické ovladače bez vibrační odezvy, domovské tlačítko s integrovaným snímačem otisků prstů, fotoaparát, senzor srdečního tepu a microUSB konektor

Nad displejem je mimo reproduktoru a fotoaparátu pro selfie přítomno i čidlo regulace jasu, přiblížení k displeji i notifikační LED dioda. Ta informuje o zmeškaných událostech modrým blikáním, svití červeně při nabíjení a napojit se na ní mohou i doinstalované aplikace, např. klient ICQ. Horní hrana je osazena 3,5mm konektorem jack a nechybí ani infraport pro dálkové ovládání domácí televize spolu s podpůrnou aplikací Smart Remote. Mikrofon na horní hraně redukuje šum, vedle primárního konektoru na spodní hraně je umístěn microUSB. Ten poslouží k nabíjení a datovým přenosům s počítačem, nabízí se ale opět jen režim MTP. Plnohodnotné Mass Storage se, stejně jako u velké Galaxy S5, nekoná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou zmenšenou kopií Galaxy S5, opět se setkáváme s perforovaným krytem naomak imitujícím kůži

Na zadní stranu byl umístěn 8Mpix fotoaparát, pod kterým najdeme společný modul přisvtlovací diody a snímače srdečního tepu. Ten funguje obdobně jako u Galaxy S5, inicializujete jej přes aplikaci S Health, následně do něj vložíte ukazováček a počkáte zhruba deset až patnáct vteřin na změření tepu. Pro realističtější výsledky byste měli měření zopakovat třikrát za sebou a hodnoty zprůměrovat. Ve spodní části krytu je umístěn hlavní reproduktor, je-li telefon na stole, je jeho výduch nepatrně utlumen. Logo Duos na zádi v tomto případě nic neznamená, testujeme prototypovou variantu s jednou SIM kartou, s Dual SIM verzí se v ČR nepočítá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled do útrob a porovnání s Galaxy S5 týkající se baterií, designu a velikosti. Zadní kryt s popiskem Duos pochází z Dual SIM varianty, testovali jsme však pouze jednosimkovou verzi.

Samotný zadní kryt je ale vyroben ze stejného materiálu jako u Galaxy S5, na omak je trochu zdrsněný, ovšem ani při zpocených dlaních vám díky němu telefon nebude klouzat. Na vnitřní straně krytu je umístěna vodě a prachu odolná membrána, která zaručuje platnost odolnostní normy IP67. Telefon podle ní zvládne třicetiminutový pobyt metr pod vodní hladinou bez újmy.

V praxi se nemusíte bát pokud by vám telefon zmoknul nebo spadl do vany, musíte mít kryt ale dobře zacvaknutý. Stačí prstem přejet po celém obvodu a zatlačit také přes logo Samsung na zádi. MicroUSB a 3,5mm jack nejsou kryty záslepkami, ale disponují vnitřními membránami, které případnou vodu a prach nepropustí dále. Na druhou stranu, po ponoření musíte konektory vyfoukat, protože v nich zůstane voda a telefon se např. nezvládne nabíjet. Přes noc však microUSB vyschlo, mohli jsme tedy potopený telefon nabíjet až další den.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Potopení Galaxy S5 Mini ve džbánu a jeho následky po vytažení zařízení. Voda se do útrob nedostala, zachytila ji membrána na vnitřní straně krytu. V konektorech je ale vlhko, takže je před dalším používáním musíte vyfoukat a nechat alespoň půlden vyschnout

Baterie s NFC ve tvaru podlouhlého kvádru má kapacitu 2 10mAh, z prototypového zařízení nebylo možné uskutečňovat hovory, takže se výdrž pohybovala i přes čtyři dny na jedno nabití. Čtyřicet minut soustavného focení a natáčení videa se podepíše na 15% úbytku baterie, při maximální hlasitosti do sluchátek a maximálním jasu displeje při přehrávání 480p *.avi videí vydržel telefon 11 a půl hodiny na jedno nabití. MicroSIM a microSD (podporovány až do kapacity 64 GB) jsou zpřístupněny až po vyjmutí baterie.  

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 mini, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Samsun, Celková velikost,