Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016): základ „v desítce“ [recenze]

Otestovali jsme základní tablet Samsungu, tentokrát v 10 palcích. Nabídne WUXGA displej a slušnou baterii.
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) je tablet o rozměrech 244 × 155 × 8 mm a s hmotností 525 gramů. Máme tu čest s desetipalcovým modelem, který si své rozměry rozhodně obhájí. Již z prvního pohledu to vypadá, že je tablet koncipován v režimu na výšku (ovladače totiž najdete pod užší stranou displeje), ovšem záhy zjistíte, že jej používáte téměř výhradně v režimu na šířku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) k nám dorazil v černé barevné variantě

Tablet se také poměrně dobře drží, prsty obepínají zadní, naomak matný, plast, ovšem druhou stranu mince jsou již zmiňované ovladače. V režimu na šířku je totiž častokrát stisknete, aniž byste o tom měli potuchy, takže se zpočátku budete divit, proč se vám čas od času „sama“ ukončí aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky 10" displeji je tablet poměrně velký, na druhou stranu se do něj vměstnala baterie se slušnou kapacitou

Problematické jsou opět senzorické ovladače, které doplňují domovské tlačítko uprostřed. Nejen, že nejsou osvětleny, postrádají také vibrační odezvu, takže o jejich stisknutí nemáte žádnou zpětnou vazbu. Samozřejmě nebereme v potaz zvukové upozornění, které bude brzy rozptylovat, nejen vás, ale také vaše okolí, takže jej velmi rychle deaktivujete. 

Klepněte pro větší obrázek
Detail oblasti nad displejem

Byť jsme u senzorických ovladačů nešetřili kritikou, domovská klávesa je na tom přesně naopak. Na rozměry tabletu je dostatečně velká, stisk má „tak akorát“. A pokud pomineme displej, najdete na čelní straně tabletu ještě logo výrobce a 2Mpix kamerku pro selfie.

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky pod displejem jsou zpracovány stejně, jako u smartphonů

Zbývající ovladače jsou již tradičně umístěny všechny na pravém boku. Zamykací tlačítko i regulátory hlasitosti už tak jistý stisk nemají, a mohly by být trochu vystouplejší. Regulátory hlasitosti mohou být navíc použity i jako spoušť focení, ovšem, ruku na srdce, s „desítkovým“ tabletem vás fotit venku zřejmě ani nenapadne. Na pomyslném fotografickém žebříčku se do popředí dostane možná jen tehdy, když se vám úplně vybije váš smartphone.

Klepněte pro větší obrázek
Regulátory hlasitosti najdete spolu se zamykacím tlačítkem na pravém boku

Hlavní snímač umístěný na zádi má rozlišení 8 Mpix a zvládá automaticky zaostřovat. Z boku mu sekunduje přisvětlovací dioda, kterou můžete využít i jako nouzovou svítilnu. Samotný snímač je však nepatrně vystouplý, takže při psaní na rovném povrchu se může zařízení trochu kolébat. Při psaní ve středu klávesnice je vše v pořádku, problémy nastanou až při používání dotykových tlačítek u spodních rohů displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu tabletu, díky odlesku matného plastu se na snímcích zdá zadní strana světlejší, než ve skutečnosti je

Skoro samostatnou kapitolou je konektorová výbava. Tablet je sice osazen standardní dvojicí (microUSB a sluchátkový konektor), najdete je však netradičně na horní hraně. To je obzvláště nešikovné při nabíjení, kdy je tablet vlastně „vzhůru nohama“. Pokud jej budete chtít „oživit“, budete jen neškodně osahávat obrácené logo výrobce. Hned vedle microUSB na vás čeká sluchátkový konektor, jehož umístění vám může vadit při hraní obouruč. A skončí to nakonec tak, že si konektor vklíníte mezi prsty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obě hrany si zdánlivě prohodily umístění, konektory najdete na horní a reproduktory zase na té spodní

Na spodní užší hraně tabletu najdeme dvojici systémových reproduktorů, které zahrají dostatečně hlasitě (kvalitní basovou složku od nich ale nečekejte), ovšem při hraní na šířku displeje můžete jeden, nebo dokonce hned oba, utlumit vaší dlaní. Zde bychom se možná přimlouvali za reproduktor na zadní straně tabletu, protože Tab A 10.1 (2016) budete zřejmě výhradně používat v režimu na šířku displeje.

Tablet má dobré dílenské zpracování, dobře se drží, ale může vám vadit netradiční umístění konektorů i reproduktorů. Senzorické ovladače navíc můžete nechtěně mačkat svou dlaní, aniž byste o tom vůbec věděli. To se Samsungu moc nepovedlo.

2. Displej

Galaxy Tab A 10.1 (2016) je osazen desetipalcovým TFT LCD panelem, který má rozlišení WUXGA (1 920 × 1 200 pix). To je potěšitelnou inovací, protože menší Galaxy Tab A letošní generace má pouze HD displej. Co se týká kvality zobrazení, displej má velmi dobré pozorovací úhly, byť musíte počítat s tím, že se v něm poměrně dost odráží okolní objekty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použitý displej je dostatečně jemný a na sluníčku ještě poměrně slušně čitelný, počítejte však s tím, že v interiérech se v něm budou poměrně dost odrážet okolní objekty

Žádné uživatelské úpravy zobrazení nečekejte, což je škoda, protože menší verze tabletu má alespoň možnost bílou barvu posunout směrem ke žluté. To se hodí obzvláště při čtení elektronických dokumentů a knih, u testované větší varianty se nám však bílá jeví trochu vybledle. Na druhou stranu nás potěšila přítomnost čidla okolního osvětlení, které může nastavovat jas displeje automaticky.

Klepněte pro větší obrázek
Jas displeje si pohodlně nastavíte v horní výsuvné liště, včetně automatiky, které ještě můžete přidat intenzitu

To se hodí při běžném používání tabletu, protože si jas displeje nemusíte neustále „hlídat“. Při testování se automatika jevila poměrně přesně, až na malé výjimky jsme ji plně důvěřovali. Na sluníčku displej sice nedosahuje kvalit Super AMOLED displejů, ovšem i tak byl s maximálním jasem poměrně slušně čitelný. V noci naopak tablet i na minimu svítí stále poměrně hodně, takže na práci v posteli vedle spící manželky raději hned zapomeňte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení moc úprav zobrazení displeje nenajdete

Navíc vám může vadit i to, že ochranné sklíčko displeje na sobě rádo zanechává otisků prstů. To je u dotykových zařízení sice běžná věc, u testovaného tabletu se nám však zdá, že je otisků prstů více, než je u podobných zařízení běžné.

Tablet nabídne WUXGA​ displej s automatickým jasem, což je asi maximum, které jsme v této třídě mohli očekávat. U některých her se, i přes slušnou jemnost displeje, připravte na zubaté textury, bílá se nám zdá místy trochu vybledlá, jinak jsme ale s displejem byli spokojeni, a to i včetně čitelnosti na sluníčku při maximálním jasu. 

3. Hardware

Tablet je po hardwarové stránce vybaven mírně nadstandardně. Běží na osmijádrovém 64bit procesoru Exynos 7870 (Cortex-A53) o taktu 1,6 GHz, kterému sekunduje 2GB operační paměť. Z pohledu kategorizace tabletu je hardware plně dostačující, což jsme si potvrdili i v rámci redakčního testování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o hardwaru odhalí Antutu i AIDA64

Procesor pochází z dílny Samsungu, jedná se o osmijádrový Exynos střední třídy s interaktivním škálováním, který je výroben 14nm FinFET procesem. Oproti dřívějším modelům postavených na Exynosu 7850 (28nm technologie), má čipset až o 30 % menší spotřebu. V pohotovostním režimu běží čtyři jádra na 546 MHz, v případě potřeby zvýší svůj takt či požádají o dodatečný výpočetní výkon zbylá čtyři jádra. Vše samozřejmě funguje plynule na pozadí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily procesoru a výsledky benchmarku Antutu

Operační paměť má kapacitu 2 GB, systém si z ní rezervuje jen necelých 100 MB, takže je adresovatelných „jen“ 1,9 GB. Při běžném běhu tabletu je zabráno zhruba 70 procent RAM, v operační paměti zůstává vždy zhruba 600 MB volného místa. Podle našich zkušeností je RAM dostatečná, ani při větším zaplnění paměti jsme nepozorovali žádné výrazné zpomalení systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testovací hry - Hearthstone, Pokémon Online, Dungeon Hunter 5 a Asphalt 8. Zubatým texturám se však ve většině případů stejně nevyhnete...

Součástí čipsetu je i grafický čip Mali-T830 MP2 od ARM, který se podepsal pod plynulé hraní závodních, akčních i karetních her. Jako testovací hry byly použity: Asphalt 8, Dungeon Hunter 5, Pokémon Online a Hearthstone.

Výsledky benchmarku Antutu 6.2.0:

  • 3D: 5 789
  • UX: 16 899
  • CPU: 16 753
  • RAM: 6 336
  • Celkem: 45 777

Interní úložiště má kapacitu 16 GB, ovšem počítejte s tím, že část zabírá systémová ROM. Po spuštění tabletu je volných zhruba jen 9 GB paměti. Ovšem, počítat můžete i s podporou microSD karet, kterými paměť rozšíříte až o dalších 200 GB. A protože je v tabletu přítomen Android Marshmallow s úpravami od Samsungu, je možné většinu her a nainstalovaných aplikací přesunout na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Export na microSD kartu funguje u většiny her a zabere jen chvíli

Stačí si jen aplikaci či hru najít přes Nastavení - Aplikace a v položce Úložiště vybrat Externí paměť. Samotný přenos aplikace na kartu pak trvá jen malou chvíli. U některých her a aplikací pak ještě při spuštění proběhne určité přeuspořádání dat, jiné změnu zase ani nezaregistrují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testování ukázalo, že výrazným žroutem baterie je zejména displej

Co se týká výdrže 7 300mAh baterie, záleží na několika faktorech. Mimo toho, co na tabletu děláte, do celé rovnice přistupuje i úroveň jasu displeje. Pokud budete využívat automatiku, kterou si ručně nastavíte zhruba do poloviny, sebere hodina hraní v průměru 6 - 10 procent baterie. V případě přehrávání videa ve formátu AVI s jasem na maximum a maximální hlasitostí do sluchátek se dostáváme na hodinový úbytek 14 procent.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smart Manager se stará také o správu operační paměti...

V nabídce tabletu sice najdete i Ultra úsporný režim, který sice umí omezit funkce a přebarvit prostředí do černobíla, technologie displeje však absenci barev nijak nedokáže využít ve svůj prospěch.

Klepněte pro větší obrázek
...a také o zabezpečení proti malwaru

Nabíjení baterie probíhá přes microUSB konektor, ale stejně jako u jiných tabletů nepočítejte s tím, že by se zařízení nabíjelo přes běžný USB port počítače. Samotné nabíjení ze sítě zabere i několik hodin. A co se týká kabelového přenosu dat, počítejte pouze s režimem MTP, což značí pomalejší datové přenosy, delší načítání náhledů fotografií i nemožnost mít více kopírovacích úloh najednou. Do microUSB můžete díky podpoře USB Host zapojit i flash disk, myš nebo třeba klávesnici.

Bezdrátová konektivita se točí okolo Bluetooth, Wi-Fi a Wi-Fi Direct. Tablet je připraven i na redukci na ethernetový kabel, a protože se k němu bude volitelně prodávat skládací pouzdro, můžete jej v omezené míře použít i pro práci z domova. Samozřejmě po připojení k VPN. Testujeme Wi-Fi variantu tabletu, pokud by vás zajímalo i připojení k mobilním sítím, je třeba si za LTE verzi připlatit necelé dva tisíce.

K navigaci slouží v základu Google Mapy, pokud je tablet připojen na Wi-Fi, probíhá fixace vaší pozice téměř okamžitě. V terénu pak udávaná pozice poměrně přesně odpovídá skutečnému místu, kde se nacházíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení konektivity a sdílení displeje - Screen Share

Tablet dále podporuje funkce Screen Share, která slouží ke sdílení obrazovky vašeho smartphonu na tablet, nebo z tabletu na domácí TV od Samsungu. Při zrcadlení smartphonu na tablet displej zpočátku chvíli problikával, ovšem později již spojení fungovalo bez větších problémů.

Tablet nabídne bohatou konektivitu i slušnou výdrž baterie při práci a hraní her. Hardware je na střední třídu mírně nadprůměrný, takže koncový uživatel bude zřejmě spokojen. Mezi nedostatky můžeme zařadit chybějící gyroskop, který znemožní hraní určitého druhu herního obsahu.

4. Software

V tabletu běží hned v základu Android Marshmallow, který je obohacen grafickou nadstavbou TouchWiz. Uživatelé dřívějších Samsungů tedy budou jako doma, tu a tam však došlo k drobným změnám. Třeba ploch domovské obrazovky můžete mít několik desítek, dopočítali jsme se k šestadvaceti a tablet i nadále umožňoval vytvořit další. Otázkou však je, k čemu byste takovéto množství obrazovek vůbec efektivně využili.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedna z desítek obrazovek pohotovostního režimu a hlavní nabídka, která je tentokrát „osekaná“ i o hudební a video přehrávač

Na každé z ploch najdete stejnou šestici zástupců, které můžete zaměnit za jiné aplikace, to stejné platí i dvou zástupcích v rozích zamykací obrazovky. Je však škoda, že dvojklikem na domovské tlačítko nelze spustit fotoaparát jako u některých jiných Samsungů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka a horní lišta, která se vysune tam, „kde chcete“

Horní lišta nabídne užitečnou čtrnáctku zástupců rychlého spuštění, ve které se vyjímá rychlé zapnutí bezdrátové konektivity, úsporného režimu či nouzové svítilny. Trochu zvláštní je šířka samotné lišty, protože v režimu na šířku zabírá jen polovinu displeje. 

Prostředí je dostatečně svižné a při práci vás nebrzdí. Všimnete si snad jen drobné prodlevy při načítání některých aplikací, zejména telefonního seznamu a kalendáře. Úpravy vzhledu prostředí jsou minimální, schémata chybí, takže si můžete pouze upravit obrázek na pozadí. Mimoto se nabízí pouze změna velikosti a stylu použitého fontu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepínání uživatelů funguje na lockscreenu i přes horní výsuvnou lištu

Z pohledu uživatelů tabletu máte hned několik možností. Jako vlastník můžete vytvořit účty dalším uživatelům (např. členům rodiny), a to buď plnohodnotné, nebo omezené účty, u kterých umožníte spouštět pouze vybrané aplikace. Toto omezení se může hodit např. pro odrostlejší děti, ovšem pro ty úplně nejmenší je vhodnější využít připravený Dětský režim. Děti se z něj bez zadání hesla nedostanou, takže vám v tabletu „neztropí neplechu“. Přepínání mezi uživateli jinak probíhá v horní liště nebo rovnou na zamykací obrazovce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštění a nastavení dětského režimu, který je chráněn PIN kódem

Delším podržením levého senzorického tlačítka si můžete spustit režim Multidispleje, přes který můžete na displeji najednou zobrazit hned dvě aplikace. Nefunguje ale u všech aplikací, přesto si můžete nakombinovat některé dvojice, které mají užitečné využití, např. přidávání příloh z galerie do rozepsaného e-mailu či přetahování textu z internetového prohlížeče do lokální poznámky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Víceuživatelský režim na výšku a možné využití Multidispleje - přetažení fotografie z galerie do poznámky. Obdobně to funguje i s textem

Plusové body dostává tablet za minimum bloatwaru, vždyť předinstalované aplikace zaplní sotva polovinu jedné stránky hlavní nabídky. Jistě, povinné aplikace od Googlu jsou umístěny v samostatné složce, ale i tak je to na tablet od Samsungu slušný počin. V samostatné složce najdete i „povinné“ aplikace od Microsoftu, obligátní kancelářskou trojici, která je zřejmě nejlepšími editory MS Office na Androidu, doplňuje OneNote, Skype a OneDrive.

Klepněte pro větší obrázek
„Povinné“ aplikace od Microsoftu

Základní organizační funkce od Samsungu zastupuje jednoduchá kalkulačka a jednoduché textové poznámky. Kalendář využívá v náhledech celý displej a umožňuje ukládat události s opakováním a dalšími detaily. Organizační funkce doplňují budíky sdružené se stopkami a časovačem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů a tvorba poznámky

Prohlížení internetu je na tabletu poměrně komfortní, musíte si však dát pozor na správné držení tabletu, jinak si budete rukou neustále nechtěně zavírat otevřená okna stiskem zpětné šipky. Internet lze prohlížet i v režimu utajení, který vaši historii prohlížení nezaznamenává do běžného profilu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zdroje dalších aplikací - Google Play a Galaxy Apps

Zbylý aplikační obsah je už na vás, na výběr máte portály Google Play a Galaxy Apps, z něhož si můžete stáhnout, jindy běžně předinstalované, aplikace jako např. hudební a video přehrávač. K dispozici jsou ale také bonusové aplikace, např. Blesk, Reflex či Deník Sport z časově omezeným bezplatným užíváním.

Samsung v tabletu omezil bloatware na minimum, přesto v prostředí zachoval celou řadu režimů včetně současného zobrazení dvou aplikací na displeji najednou. A pokud potřebujete něco speciálního, máte k dispozici hned dva aplikační obchody. Prostředí je svižné a dobře ovladatelné, vadí nám snad jen zpětná šipka bez odezvy, která tu a tam (vaší vinou) nečekaně ukončí aplikaci otevřenou na popředí.

5. Fotoaparát

Byť jsme byli zpočátku skeptičtí ohledně použitého fotoaparátu, nakonec jsme byli příjemně překvapeni. Samsung v tabletu použil BSI čip S5K4H5YC vlastní výroby se světelností F1.9, který si poradí s automatickým i kontinuálním ostřením. Osmimegapixelový snímač produkuje snímky v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 pix. Videa jsou natáčena maximálně ve Full HD s 30 fps, stabilizace videa k dispozici bohužel není.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát a dostupné režimy, mezi nimiž nechybí ani HDR

Co se týká kvality fotografií, byli jsme poměrně spokojeni. Snímač nabídne věrné barevné podání, zvládá přechody mezi světlem a stínem a pořízené fotky jsou ostré a bez rozmazání. Pokud však do kompozice zapojíte i oblohu, snímač má občas problém s automatickým vyvážením bílé barvy. V interiérech pak na fotkách přibývá šumu přímo úměrně tomu, jak moc se vzdalujete od okna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Maximální rozlišení fotografií a natáčeného videa

Úplným opakem je pak 2Mpix kamerka pro selfie, která často produkuje rozmazané a neostré snímky. V tomto tabletu je tak pouze do počtu. Spokojeni jsme byli i s pořízenými videi, byť snímač, na nás vkus, až moc často přeostřuje. A to jsme ukázková videa natáčeli pouze z jednoho statického místa a s minimálním pohybem.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímky pořízené za slunečného počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fotografie pořízené v interiéru
Klepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízená selfie kamerkou

Ukázková videa:

Hodnocení: 72 %

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) se ukázal v daleko lepším světle, než sedmipalcová varianta. Slušný displej doplňuje dostatečný hardware a baterie, která dokáže tablet zásobovat poměrně dlouho. A pokud tablet někde zapomenete a nevyužíváte, postupem času se navíc vybíjí pouze pomalým tempem. A jaká je cílová skupina tohoto modelu? Odhadujeme, že zejména mladá generace a rodiny s dětmi.

Pozornost je ale třeba obrátit i ke koncové ceně. Základní Wi-Fi varianta tabletu je naceněna na 6 990 Kč, což je sice trochu vyšší cena, než bychom čekali, na druhou stranu je ještě stále „jakžtakž“ nastavena v rozumných mezích. LTE varianta vás však vyjde na 8 790 Kč, za dva tisíce navíc tedy dostanete pouze slot pro SIM kartu, díky které můžete využít mobilní datové přenosy. V případě LTE varianty tedy v nějaký větší úspěch na českém trhu moc nevěříme.

Plusy:

  • kvalitní TFT LCD displej s rozlišením 1 920 × 1 200 pix a automatickým jasem
  • osmijádrový procesor a 2GB RAM plně postačují
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • Android Marshmallow s víceuživatelským a dětským režimem
  • svižné prostředí s minimem bloatwaru
  • pořizuje poměrně kvalitní fotografie

Minusy:

  • microUSB umístěn netradičně na horní hraně
  • reproduktory si budete při hraní zacpávat dlaní
  • viditelné otisky prstů na displeji
  • senzorické ovladače bez podsvětlení a vibrační odezvy
  • chybějící gyroskop znemožní hraní určitého herního obsahu
  • za LTE verzi si musíte připlatit necelé dva tisíce
  • tablet neumí zavibrovat

Verdikt:

Povedený tablet střední třídy, který hravě předčí sedmipalcový model v rámci stejné produktové řady. Velmi dobrý hardware doplňuje slušná výbava a jemný displej.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Dungeon Hunter, Videi, Použitý displej, Výrazné zpomalení, Užitečné využití, Víceuživatelský režim, Děs,