Samsung Galaxy Tab A: tablety s displejem 4:3

Samsung dnes v Rusku v tichosti představil nové tablety střední třídy. Řada Galaxy Tab A se vyznačuje displeji s poměrem stran 4:3.

Samsung dnes v Rusku oficiálně představil první tablety z nové modelové řady, která bude sdružovat tablety s poměrem stran displeje 4:3. Stalo se tak na uzavřené tiskové konferenci, kterou dokumentují tyto snímky z Twitteru. Navíc se stále čeká na oficiální tiskovou zprávu, takže si musíme pomoci neoficiálními, byť zřejmě pravdivými, finálními specifikacemi. 

Střední třída s poměrem stran 4:3

Samsung až doposud u svých tabletů využíval poměr stran displeje 16:9, takže přesun na poměr 4:3 je u něj velmi výraznou změnou. Hned zkraje je ale třeba zmínit, že nová řada funkčně zapadá někde doprostřed mezi řadou Galaxy Tab 4 a Galaxy Tab S. V základu ji budou tvořit dva modely, menší je osmipalcový, větší model má úhlopříčku 9,7". Rozlišení zmíněných displejů je 1 024 × 768 pix. Vzhledově se oba modely podobají tabletům Galaxy Tab S, zejména díky tvarování a zdířkám na zadním krytu, do kterých se budou zacvakávat různá flipová a skládací pouzdra. Na zádech postrádáme jen vroubkování typické pro nejvybavenější řadu tabletů od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Infografika nově představených tabletů řady Galaxy Tab A

Na zádech dále najdeme 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením, na pravém boku budou připraveny regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko. MicroUSB pro nabíjení a datové přenosy, 3,5mm jack pro připojení sluchátek a hlavní reproduktor, budou umístěny na spodní hraně. Tloušťka tabletu je příjemných 7,5 milimetru. Na čelní straně jsou pod displejem umístěny základní ovládací prvky v čele s domovským tlačítkem a dvěma senzorickými ovladači - klávesou pro poslední spuštěné aplikace a zpětnou šipkou, která vrací o jedno úroveň zpět. Nad displejem je pak umístěna 2Mpix kamerka pro videohovory.

Snapdragon 410 a bezdrátové nabíjení

Tablet je postaven na Snapdragonu 410, v rámci konektivity tedy můžete počítat i s podporou LTE. Interní paměť má kapacitu 16 GB, u obou modelů bude rozšiřitelná microSD kartami (až 128 GB). U menšího modelu bude integrována 4 200mAh baterie, u většího bude přítomen 6 000mAh akumulátor. Zajímavostí je však to, že Samsung do tabletů rovnou z výroby integroval podporu bezdrátového nabíjení. K tabletům bude určena zřejmě stejná bezdrátová nabíječka jako pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab A 8.0 v dlani a veškeré předinstalované aplikace od Microsoftu

Na tabletu běží poslední verze grafické nadstavby TouchWiz, která je posazena na Androidu Lollipop. Součástí základní aplikační výbavy budou mimo povinných aplikací od Googlu a základních systémových aplikací od Samsungu přítomny i aplikace od Microsoftu, tj. Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive a Skype.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První živé fotografie tabletů Galaxy Tab A 8.0 a Galaxy Tab A 9.7

Tablety se začnou v Rusku prodávat již v průběhu dubna, a to v bílé, modré nebo šedé barevné variantě. Tablety budou k dispozici ve Wi-Fi i LTE variantách, koncové ceny se mají rámcově pohybovat okolo 300 EUR. Menší model bude po přepočtu z Rublů stát okolo 7 500 Kč (W-Fi), resp. 9 200 Kč (LTE), větší tablet bude naceněn na 9 200 Kč (Wi-Fi), resp. 10 800 Kč (LTE). Jakmile Samsung vydá tiskovou zprávu, doplníme do článku další funkční a hardwarové detaily.

Zdroj: Sammobile, Twitter[1], Twitter[2], allaboutphones, hi-tech

Diskuze (13) Další článek: Sony Xperia Z4 uniká na renderech. Od Z3 ji skoro nerozeznáte

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 4 10.1, Samsung Galaxy Tab 4 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 4 8.0, Samsung Galaxy Tab 4 8.0 16GB LTE,