Samsung Galaxy Tab Active: osmipalec do terénu [recenze]

Samsung zaplnil dílu v portfoliu odolným tabletem Galaxy Tab Active. Tablet je však určen zejména pro pracovníky v terénu.

Klávesnice bez vibrací, slušná organizace času

Mírným zklamáním je integrovaná QWERTZ klávesnice. V režimu na šířku i na výšku jsou sice klávesy dostatečně velké, ovšem celý dojem kazí chybějící vibrační odezva. Zvuk kláves vás za velmi krátkou dobu přestane bavit, ovšem alternativou může být i zadáváním perem C Pen, zejména pro osoby s většími prsty. Na klávesnici ale můžete psát i posunem prstu/pera, v závislosti na čemž se filtrují slova, která jste mohli mít na mysli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klávesnice na šířku displeje, po stisku Ctrl se modře podbarví jednotlivé dostupné kombinace klávesových zkratek

 

Při zadávání do buněk v Excelu (v předinstalované prohlížečce Hancom Office Viewer) oceníte horní řádek s čísly, která mohou být navíc na stisknutí namapována na různé symboly či česká diakritická znaménka. Klávesu Ctrl využijete pro známé klávesové zkratky Ctrl+X, Ctrl+V, Ctrl+A a Ctrl+X, Ctrl+Z a Ctrl+Y slouží k pokynům zpět a vpřed. Díky kurzorům se pak vcelku přehledně přechází při úpravách textů, kdy je dotyk prstů mezi písmena na úzkém řádku nepřesný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klávesnice v režimu na výšku, při zadávání číslic v aplikacích se zobrazí jen takovýto malý panel. Zdrojem aplikací je Google Play a Galaxy Apps od Samsungu

Už jsem nakousl editor kancelářských dokumentů. V tabletu je přítomna pouze prohlížečka, při přecházení na novou stranu dokumentu ale chvíli trvá, než se texty zaostří. Plnohodnotný kancelářský balík Hancom Office stáhnete bezplatně z portálu Galaxy Apps. Spolu s ním je zde ještě např. editor fotografií, SideSync 3.0 nebo Smart Tutor, tj. napojení na vzdálenou podporu Samsungu. Hlavním zdrojem aplikací ale bude stejně portál Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalendář, prohlížení PDF a editor Excelu

V rámci předpřipraveného obsahu se počítá s přehledným kalendářem S Plánovač, poznámky jsou pouze textové, byť každá z nich zabírá na výšku pětinu displeje, takže si přečtete rovnou v náhledu první čtyři zaznamenané řádky. Kalkulačka je jednoduchá, otočením na bok ale dostane další funkce. Správce souborů je rovnou přístupný i z domovské obrazovky a vcelku přehledně třídí soubory podle časové osy, kategorií nebo složek. Sdružuje v sobě napojení na Drobox i Office dokumenty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů, webový prohlížeč a Google Mapy. S tabletem na Wi-Fi trvá zafixování v panelovém době u okna do deseti vteřin

 

Prohlížení internetu je nejkomfortnější na šířku displeje, adresu můžete zadávat obouruč, přičemž můžete využívat brouzdání ve více panelech najednou. Navíc je možné v nastavení upravit velikost textu v prohlížeči, aby byl na tabletu dobře čitelný. Alternativou nativního WebKitu je Google Chrome, který může převzít nastavení, karty, záložky a historii z vašeho Gmail účtu. Stranou stojí hlasové vyhledávání, které se vzdáleně připojuje na servery Googlu. K navigaci v základu využijete Google Mapy, které stahují podklady v reálném čase z internetu, můžete je však nahradit bezplatnými mapami Here beta, které stáhnete z Google Play. Za zmínku stojí i přehledná nápověda.

Galerie, Video, Foto

Obrázková galerie je jednoduchá, fotky můžete filtrovat podle události, času nebo podle složek, kde se snímky nacházejí. Při prohlížení můžete fotky rychle upravit v editoru nebo rovnou nasdílet. Automatická slideshow může mít nastavené přechodové efekty i hudbu na pozadí. Hudební přehrávač se oproti smartphonům moc nezměnil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby, ekvalizér, přehrávání podle nálady a ovladače hudby na lockscreenu

Obal alba se zobrazuje při přehrávání, v horní liště i na lockscreenu, včetně základní ovladačů. Při přehrávání jde nastavit pětadvacet předvolených ekvalizérů nebo svůj vlastní. Hudbu lze filtrovat i podle kombinace nálad, tablet hraje z reproduktoru dostatečně hlasitě. Některým ale může vadit umístění sluchátkového konektoru na spodní hraně. Videopřehrávač si poradil s přehráváním *.mp4, *.avi i *.mkv videí, v přehrávání můžete pokračovat i v samostatném okně, které překryje některý obsah.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa a zobrazení videa v samostatném okně, které překryje okolní obsah

Fotoaparát nás zklamal zejména svou pomalostí a také kvalitou samotných fotek, jejichž maximální rozlišení 2 018 × 1 536 pix. Ty jsou často rozmazané nebo jakoby zamlžené, přičemž při focení blízkých objektů s bleskem jsou také neostré či přesvětlené. Pořízení fotografií je otázkou i několika vteřin, přičemž vám scéna na momentku většinou uteče. Foťák je tedy velmi okrajovou záležitostí a to stejné se týká i videí. Bez stabilizace obrazu a s rozlišením 1 280 × 720 díru do světa neuděláte. Vše tak zůstane zřejmě pouze na firemní využití foťáku, např. na skenování QR kódů nebo barkódů, což ostatně ukazuje demo aplikace od Honeywell, na Google Play je ale ke stažení spousta daleko lepších a komplexnějších aplikací.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Exteriér na automatiku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímač má problémy se správným vývážením bílé, což je nejvíce patrné na sněhu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatika není při vyvážení bílé barvy moc přesvědčivá ani u snímků focených hned po sobě...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Interiér bez blesku a s bleskem

Ukázková videa:

Tablet pro firemní využití

Z předešlých řádků je patrné, že tablet není vyloženě multimediální stroj, hudba, videa a focení strojí stranou. Cílem je mít kompaktní tablet pro zaměstnance do terénu, který může být ovládám v rukavicích či dotykovým perem C Pen. Tablet je primárně cílen do firemní sféry, ale může si jej koupit i běžný koncový zákazník, pokud bychom měli vytipovat tři nejzajímavější vlastnosti, je to jasný a dobře čitelný displej, odolnost dle normy IP67 a vyměnitelná baterie. Cenově je to na druhou stranu trochu horší, pokud však oželíte LTE, můžete ušetřit tři tisíce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konkurenti testovaného tabletu? Galaxy Tab S 8.4 pokud nepožadujete odolnost ale výkon, případně Xperia Z3, pokud oželíte odolnost vůči pádu a nositelnost do terénu

Pokud však vysloveně nepotřebujete odolný tablet, je u Samsungu daleko lepší alternativou vybavený a levnější Galaxy Tab S 8.4 Wi-Fi. Případně se můžete poohlédnout u konkurence, Sony Xperia Z3 je funkčně výrazně vybavenější, není ale tolik robustní a také není připraven na možné pády v terénu. Každopádně to vypadá, že to Galaxy Tab Active na současném volném mobilním trhu nebude mít vůbec jednoduché, u firem a dalších subjektů (odpočet plynu, logistická centra, policie, apod.) by však mohl slavit úspěch.

Plusy:

  • Jasný a dobře probarvený TFT displej s dobrou čitelností na slunci
  • displej můžete ovládat i přes rukavice nebo přibaleným perem C-Pen
  • vydrží na jedno nabití při nepřetržitém používání i desetihodinový pracovní den
  • v případě potřeby lze nahradit baterii druhou plně nabitou
  • zvýšená odolnosti IP67 proti vlhkosti a prachu
  • s dodávaným pouzdrem odolnost proti pádu z 1,2 metru
  • nabíjení přes microUSB a POGO konektor
  • tablet se dobře drží v ruce a ani při zpocených dlaních z nich neklouže
  • LTE varianta se SIM může být využita i pro volání v sítích GSM
  • přítomnost víceuživatelské podpory, buď plnohodnotných nebo omezených účtů
  • bohatá konektivita - LTE, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, NFC, ANT+ a GPS

Mínusy:

  • výstupky na zadním krytu nejsou zámky ale jen designové výstupky
  • na tiskových snímcích vypadá tablet pogumovaně, v reálu je to však matný plast
  • klávesnice bez vibrační odezvy
  • fotoaparátu dlouho trvá pořízení snímku
  • nekvalitní fotografie, malé rozlišení videa
  • občasné delší načítání systémových aplikací
  • v Ultra úsporném režimu chybí aplikace E-mail
  • postrádáme osobní režim Samsung KNOX
  • Multidisplej nedokáže zobrazit dvě okna najednou
  • vyšší cena
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 4 10.1, Samsung Galaxy Tab 4 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 4 8.0, Samsung Galaxy Tab 4 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Active, Samsung Galaxy Tab Active 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 10.5,