Samsung Gear Fit 2 Pro: chytrý náramek, který nesundáte z ruky [recenze]

  • Gear Fit 2 Pro je vcelku nenápadným fitness náramkem
  • Vychází ze staršího modelu Gear Fit2, navrch přidává několik vylepšení
  • Největším přínosem je režim pro plavce se speciální aplikací a vodním režimem
Kapitoly článku

Malý a kompaktní

Tělo náramku Samsung Gear Fit2 Pro má rozměry 51 × 25 mm a hmotnost 34 gramů. Do základního modulu se vměstnalo vše potřebné, zejména 1,5" zakřivený Super AMOLED displej s rozlišením 216 × 432 pix.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V redakci jsme otestovali nejnovější náramek od Samsungu v atraktivní černo-červené kombinaci

Displej v základním rozvržení zobrazuje prostředí na výšku (uzpůsobené pro levou i pravou ruku), na šířku se překlopí jen při nabíjení v kolébce. Displeji můžete nastavit jas na desetibodové stupnici (maximální hodnota 11 pro venkovní osvit může být aktivní jen pět minut), a dále také časový limit, po který displej svítí. Oblíbili jsme si úroveň osvětlení 6, na které byl displej poměrně dobře čitelný i na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zakřivený Super AMOLED displej má rozlišení 216 × 432 pix a je dobře čitelný i na přímém slunci

Dále můžete mít aktivní gesto, které displej automaticky rozsvítí, jakmile náramek přiblížíte k obličeji. Toto gesto není až tak benevolentní jako u dřívějších hodinek od Samsungu, náramek si musíte „rázně“ přitáhnout před obličej. Zpočátku jsme byli znepokojeni z toho, že se náramek rozsvěcuje i tehdy, pokud se otáčíte v posteli, ovšem pokud mu nastavíte blokovací režim, svítit na vás v noci nebude.

 

Při řízení auta v noci se náramek občas rozsvítí, což eliminujete nastavením blokovacího režimu.

 

Na druhou stranu, při řízení v noci se náramek poměrně často rozsvěcuje. Sice ne tedy až tak často jako v případě hodinek Gear S2 či Gear S3, ovšem Samsungtento neduh ještě stále úplně neodstranil. Při delší noční jízdě je tak vhodné z horní lišty opět nastavit blokovací režim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá černo-červený Gear Fit2 Pro nasazený na zápěstí

V určitých případech se může hodit i neustále aktivní svit displeje, ten má však na baterii téměř „devastační“ účinky. Raději se tomuto nastavení vyhněte. A pokud budete plavat ve vodě, může přijít zase vhod režim Vodní zámek, který zamezí jakýmkoliv „automatickým“ dotykům pod vodou. U některých plaveckých aplikací se navíc aktivuje automaticky. Poté co vylezete z vody jej můžete snadno vypnout delším podržením klávesy pro vstup do hlavní nabídky. 

Vody se nebojí

Zmiňovaný Vodní zámek odkazuje na vodotěsnost náramku, který splňuje, jak odolnostní normu IP68, tak i vodotěsnost 5 ATM. Při pohledu do uživatelského manuálu se dočtete, že náramek je certifikován na odolnost proti vodě v hloubce až 50 metrů (ISO 22810:2010). Jedná se však o sladkou vodu, pokud se s náramkem pustíte do mořské vody nebo přijde do styku s jinou kapalinou, je třeba jej rychle umýt ve sladké vodě a vysušit. Ovšem pozor, náramek není určen pro hloubkové potápění ani do příliš teplé vody (nad 35 stupňů).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gear Fit2 Pro si můžete vzít i s sebou do bazénu a přes aplikaci od Samsungu při plavání monitorovat svůj srdeční tep, záběry a tempo

Náramek není stavěn na odolání rychle tekoucí vody, pod vodopád jej tedy s sebou určitě neberte. IP68 zaručuje, že se do útrob náramku nedostanou žádné prachové částice, nikde však není zmiňována odolnost proti pádům. Náramek je pogumovaný, takže obstál pád na mramorovou podlahu z výšky zápěstí bez jakýchkoliv viditelných šrámů. Náramek má ale bezpečnější zamykání než předchozí generace, takže vám může vypadnout z rukou snad jen před jeho zapnutím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštíme aplikaci Speedo Go pro monitoring plavání

Gear Fit2 Pro je totiž osazen řemínky, které se inspirovaly u chytrých hodinek. Navíc, průvlak v řemínku má protikus, který padne přesně do dírky v pásku, takže se vám jeho vyčnívající kus, až na výjimky, nebude nikde zadrhávat. Po častém nasazování batohu jsme si všimli promáčknutí milimetrového rohu řemínku u těla náramku, za což může zřejmě nepatrně vyčnívající kraj řemínku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z jedné strany červený, z druhé černý. Řemínek je zajištěn pojistkou, aby nevyčníval

U redakčního kusu byly k dispozici řemínky ve velikosti L, které by měly jít z těla vycvaknout. I přes veškeré vynaložené úsilí se nám to však nepodařilo. Zřejmě se tedy počítá s tím, že si budete moci řemínky měnit podle nálady, na druhou stranu, v době psaní recenze zatím žádné alternativní pásky k dispozici nebyly. V případě testované varianty byl řemínek černo-červený, v případě druhé univerzálnější varianty je již pouze černý. Mezi tělo a řemínek občas zapadnou nečistoty, k jejich odstranění vám však bude stačit roh papíru z trhacího bločku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek s řemínkem L drží pevně i na tenkém zápěstí

Celkově náramek na zápěstí sedí pohodlně, netlačí ani zbytečně netíží. Pokud však budete chtít monitorovat spánek a nejste zvyklí spát s elektronikou na zápěstí, budete si na Gear Fit2 Pro zřejmě pár dní zvykat. 

Tep umí měřit i kontinuálně

Na spodní straně náramku najdeme snímač srdečního tepu, který svítí zeleným světlem. V náramku si můžete navolit četnost měření, a to buď pouze ruční, nebo automatické časté, případně kontinuální. V případě časté automatiky je tep kontrolován zhruba co 15 - 30 minut při nasazeném náramku, pokud však tep měříte neustále, poměrně překvapivě to na výdrž baterie nemá až tak velký vliv. Za pět hodin se náramek vybil „navíc“ jen o další tři procenta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měřič srdečního tepu je umístěn ve vnitřní části náramku

Samotný akumulátor je uživatelsky nevyměnitelný a má kapacitu 200 mAh. V pohotovostním režimu živil náramek až po dobu tří a půl dní, a to při nastaveném jasu 6 a včetně měření spánku s aktivním blokovacím režimem. Pokud se však vydáte na túru a zapnete si Cvičení - Turistika s měřením srdečního tepu a záznamem GPS, počítejte s tím, že půldenní turistika z baterie ukousne 35 - 40 procent.

Klepněte pro větší obrázek
Vedle měřiče najdeme dva piny pro nabíjení

K nabíjení je připravena samostatná kolébka pevně spojaná s USB kabelem, která náramek nabíjí přes piny na jeho zadní straně. Ty jsou celkem dva, nabíječka má piny čtyři, a to proto, abyste mohli náramek nabíjet i „obráceně“. Nabíjecí doba náramku ze sítě nepřesahuje 30 minut. Pokud ale budete nabíjet při jízdě v autě po nerovném terénu, čas od času náramek kontroluje. Je totiž možné, že po projetí několika nerovností z magnetické nabíječky vyklouzne.

Klepněte pro větší obrázek
Náramek sedí dobře na ruce i díky tomu, že z vnitřní strany „kopíruje“ zápěstí

V případě nedostatku baterie vám o tom dá náramek sám vědět vibracemi a nabídne aktivaci Úsporného režimu. Ten omezí výkon hodinek, přebarví prostředí došeda, vypne notifikace oznámení a také deaktivuje Wi-Fi. Na běžné používání to už moc není, pokud však chcete jen „dorazit“ aktuální cvičení, bohatě to postačí.

Základní informace hned na očích

Samsung v případě náramku vsadil opět na operační systém Tizen, jeho přesnou verzi se nám však v prostředí zjistit nepodařilo. Podle zpráv na internetu by však v náramku měl běžet nejnovější Tizen 3. Prostředí se oproti Gear Fit2 vizuálně příliš nezměnilo. Základem je několik domovských obrazovek, na které si můžete přidávat informační stránky a přecházet mezi nimi do stran.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na domovské obrazovce můžete použít nespočet různých vzhledů hodin s monitoringem počtu kroků, vystoupaných podlaží a srdečního tepu

Základem je obrazovka s ciferníkem, kterých je v náramku nespočet, a téměř každý vzhled nabídne zobrazení kroků, vystoupaných podlaží (výškové 3 metry), spálených kalorií či poslední naměřený srdeční tep. U některých hodin máte informací jen několik, u jiných zase kombinace zmíněných údajů. Pokud si spustíte cvičení s cíleným záznamem dat, překryje jeho obrazovka pohotovostní režim samostatnými stránkami s měřenými daty. Ta se liší podle toho, jaký druh cvičení jste si zvolili.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikační centrum a další stránky pohotovostního režimu pro měření srdečního tepu, denního výkonového profilu a pro spuštění monitoringu při plavání

Úplně vlevo se zobrazuje panel s notifikacemi od aplikací, kterým tuto možnost povolíte. V základu jsou povoleny všechny aplikace, jejich oznamování však můžete omezit. Jako velmi praktické se ukázaly notifikace na příchozí hovory (ať víte, zda telefon vůbec z kapsy vytáhnout) či na SMSky nebo zprávy z Messengeru. Kratší texty si můžete přečíst rovnou na náramku, u delších „elaborátů“ již ale stejně musíte sáhnout na telefon, protože v náramku vidíte jen úvodní část textu.

Klepněte pro větší obrázek
V horní liště můžete aktivovat blokovací či vodní režim, upravit jas displeje či rovnou přejít do hudebního přehrávače

To, co jsme na boku náramku při představení považovali za mikrofon, se nakonec ukázalo jako snímač atmosférického tlaku, který detekuje přítomnost vody a slouží také jako výškoměr. Je ale škoda, že se vaši aktuální nadmořskou výšku dozvíte jen u některých cvičení (někdy navíc její zobrazení vůbec nefunguje), a nikoliv rovnou z domovské obrazovky. A nepomůžete si ani žádnou doinstalovanou aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pravý bok s tlačítky, prázdná levá strana a pohled na předěl, v němž se ukrývá barometr

V náramku nepřijdete ani o vertikální hlavní nabídku, ke které se dostanete stiskem spodního bočního tlačítka. Jeho opětovný stisk vás přepne do pohotovostního režimu, orní vás vrátí o jednu úroveň zpět. Pro obě klávesy platí, že mají jistý zdvih a jsou dobře ovladatelné i při pádu náramku do bláta nebo při jeho pobytu pod vodou. Delšímu podržení spodního tlačítka můžete přiřadit zkratku k oblíbené funkci nebo aplikaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V hlavním menu nechybí vyhledání telefonu na dálku, časovač, stopky, jednoduchý kalendář s plány na aktuální den ani aplikace Počasí

Prostředí hodinek je dostatečné svižné, snad jen některé položky z Nastavení vypadají, jako by nedopatřením „vypadly“ z nabídek, kde byste je běžně očekávali. Vhod přijde i horní výsuvná lišta, kde se dozvíte stav baterie, a můžete zde rychle aktivovat Blokovací režim, vodní zámek a spustit hudební přehrávač 

Ruční a automatické cvičení

Náramek se pyšní automatickým rozpoznáváním několika aktivit, za což budete vděčení, protože (z vlastních zkušeností) si ne vždy vzpomenete ručně spustit cvičení. Dejte si ale pozor na to, že při automatickém rozpoznání cyklistiky, trenažéru, veslování nebo dynamického cvičení není zaznamenávána vaše GPS pozice, a to ani tehdy, pokud ji máte zaškrtnutou v nastavení. Automatický záznam GPS je k dispozici jen při běhání a chůzi, musíte si to však explicitně nastavit, a to na úplně jiném místě, než tam, kde povolujete GPS...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatické rozpoznávání cvičení a nastavení měření srdečního tepu

Náramek počítá kroky celý den, v rámci cvičení si však můžete oddělit jednotlivé trasy s detailními parametry, záznamem GPS, srdečním tepem, zaznamenaným počasím, převýšením, úsekovými rychlostmi a dalšími detaily. Na výběr máte spoustu aktivit, a každá z nich při cvičení nabídne jiná zobrazovaná data. U běžné chůze tak např. chybí nadmořská výška, detekce plavání zase vyžaduje nastavení délky bazénu, která se vám načte až při otočkách nebo zastavení.

Náramek jsme týden testovali po boku chytrých hodinek Garmin Fénix 5S a ve čtyřech z pěti případů byla odchylka naměřených dat při cvičení mezi oběma zařízeními do pěti procent. Zhruba v polovině případů byly rozdíly jen kosmetické. Největším problémem byly treky ve vyšších nadmořských výškách, kdy se na Fit2 Pro nepodařila fixace GPS souřadnic.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Týdenní souhrn a výstupy z cvičení (turistika) v aplikaci Samsung Health. Trasu lze vyexportovat do formátu GPX

Kolem nás byly pouze skalnaté vrcholky a jinak otevřené nebe, náramek však přesto tvrdil, že svou pozici nedokáže zjistit. Odchylky v naměřené vzdálenosti mezi Fénix 5S a Gear Fit2 Pro pak byly velmi výrazné (v neprospěch náramku od Samsungu).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Statistiky srdečního tepu, ušlých kroků, vystoupaných podlaží a kvality spánku. Funkce Samsung Together zase zaručí porovnání výsledků s vašimi přáteli nebo jinými uživateli ve vaší věkové skupině

Pokud si necháte aktivní funkce pro upozorňování, náramek zavibruje a ozve se po 50 minutách nečinnosti. Pokud budete např. v dopravním prostředku, nabídne vám možnosti protažení rukou a nohou, které bude počítat a následně vás pochválí. Motivační pochvaly dostanete i za efektivní pěší tempo nebo za denní či týdenní rekordy v počtu kroků, spálených kalorií, ušlou vzdálenost, apod. Všechny rekordy se v aplikaci Samsung Health zhmotní v medaile, které se zanáší do profilu ve vašem týdenním výkazu. 

Aplikace Samsung Gear a její kompatibilita

Gear Fit2 Pro dokáže fungovat samostatně, ovšem pro zpracování a analýzu dat je nutné jeho spojení s telefonem a aplikací Samsung Health. Treky si můžete prohlédnout i na miniaturním displeji, mobilní aplikace ale ukáže vše přehledněji a s větším počtem zaznamenaných dat. Mezi podporovaná zařízení samozřejmě patří smartphony řady Galaxy a také další Androidy, do kterých půjde z Google Play doinstalovat Gear Manager. Začátkem října se kompatibilita rozšířila i na iPhony, podpůrnou aplikaci stahujte zde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka aplikace Samsung Gear, správa ciferníků, odeslání hudby z telefonu a správa nainstalovaných aplikací

Na úvodní obrazovce aplikace Samsung Gear se dozvíte základní stav náramku, tj. jeho úroveň nabití s odhadovanou výdrží pří stávajícím využití, stav operační paměti (se kterou stejně nic moc nenaděláte) a také zbývající kapacitu úložiště. Náramek nabídne 4GB paměť, ovšem po prvním spuštění v něm máte k dispozici jen polovinu udávané kapacity. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povolování oznámení, vyhledání blízkého náramku a správa paměti a RAM v Gear Fit2 Pro

Přes dokovací stanici (ani při režimu ladění) se náramek v počítači nezpřístupní, takže jedinou možností, jak do něj nahrát hudbu, je přes aplikaci Samsung Gear. Do náramku můžete skladby odeslat jednorázově a následně pak automaticky synchronizovat všechny nově přidané skladby přes Bluetooth. Bohužel, v aplikaci neexistuje žádná správa hudebních souborů, což budete řešit tehdy, jakmile se paměť náramku úplně zaplní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na hovory a přijaté zprávy můžete využít předpřipravené rychlé odpovědi

Pokud máte aktivní Spotify Premium, stačí doinstalovat do hodinek aplikaci Spotify, přes kterou si do náramku můžete „natahat“ offline skladby. Přehrávání hudby z náramku probíhá výhradně přes připojená Bluetooth sluchátka, musíte však v přehrávači přepnout zdroj z telefonu na náramek. Pokud vyrazíte běhat, bude vám tedy stačit jen náramek s bezdrátovými sluchátky. V opačném případě slouží náramek jen jako vzdálený ovladač pro přehrávání z telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktivace vodního režimu zabrání náhodným dotykům na displej pod vodní hladinou

Z Galaxy Apps si můžete stáhnout i několik aplikací určených pro hráče tenisu, badmintonu, goflu nebo pro plavce. Aplikace Speedo Go potřebuje jen nastavení délky bazénu, následně vám při plavání počítá tempo a uplavané vzdálenosti (dle délky bazénu). Srdeční tep vám však nezměří, k tomu je určena jen zmiňovaná fitness aplikace od Samsungu

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Speedo Go vám bude počítat tempa a zároveň aktivuje vodní zámek

Vaše výkony si můžete následně prohlížet v samostatné aplikaci v telefonu. Nezapomnělo se ani na populární Endomondo, které pro náramek připravilo samostatnou aplikaci s rozeznáváním 16 cvičení, záznamem GPS a koučingem. V průběhu psaní recenze jsme po 1. přihlášení přes náramek dostali roční Premium verzi zdarma, což je součást propagační akce Samsung Gear. Mezi další dostupné fitness aplikace patří UA Record, MapMyRun, MyFitness Pal a další.

Jen několik změn

Náramek Samsung Gear Fit2 Pro nabídne „bezpečný“ řemínek, slušnou výdrž na jedno nabití, bohatý monitoring, automatický záznam aktivit a samostatný režim s GPS. Z pohledu praktického používání zamrzí spíše detaily - chybějící obrazovka s aktuální nadmořskou výškou nebo obrazovka s detaily GPS. Když náramek nezná svou pozici, rádi bychom věděli, zda nevidí satelit žádný (náramek bychom zřejmě restartovali) nebo potřebuje větší přesnost a „čeká“ na další satelity.

Jaké jsou rozdíly mezi Gear Fit2 a Fit2 Pro?

Letošní verze náramku nabídne bezpečnější řemínek a také odolnost 5 ATM, takže si s ním můžete jít bez problémů zaplavat. Další novinkou je kontinuální měření srdečního tepu (i v rámci cvičení) nebo možnost uložit si do hodinek offline skladby ze Spotify.

Základní hardware, tj. tvar, displej, baterie, zůstává stejný, jako u loňské generace. Pokud tedy s náramkem neplánujete plavat ve vodě a stačí vám jen přehrávání hudby původně uložené v telefonu, můžete si loňský model pořídit výrazně levněji, jeho cena je, v závislosti na místě pořízení, nižší minimálně o tisícovku.




Chybějící reproduktor a mikrofon tak trochu chápeme, Samsung si některé funkce „šetří“ pro vybavenější nositelnosti. Co se týká přesnosti naměřených dat, může náramek zdatně konkurovat i více než dvakrát dražším hodinkám od Garminu, bohužel jsme však u několika tras narazili na velké nepřesnosti, a shodou náhod zrovna v těchto případech u Gear Fit2 Pro nebyla nalezena GPS poloha...

Náramek je celkově užitečným a nenápadným pomocníkem, se kterým se nemusíte bát jít do vody. Z různých cvičení vám nabídne detailní měření denní a týdenní statistiky a bude vás v případě neaktivity podněcovat k pohybu (toto chování lze však v nastavení deaktivovat). Pokud se zaregistrujete k funkci Together, můžete s vašimi přáteli praktikovat výzvy (kdo ujde větší vzdálenost, spálí více kalorií,...), což dnes ostatně nabízejí i jiní výrobci fitness nositelností.

Náramek Samsung Gear Fit2 Pro můžete na českém trhu pořídit za 5 990 Kč v černé a černo-červené barevné variantě.

Plusy:

  • lehký a kompaktní náramek, který na zápěstí netíží
  • povedený design řemínků, pohledná červenočerná kombinace
  • řemínek je dvakrát zajištěn proti tomu, aby se sám nerozepnul
  • zvýšená odolnost IP68 a ATM5 pro možné ponoření pod vodu a plavání
  • na těle najdeme i snímač atmosférického tlaku
  • integrovaná GPS/GLONASS, trasy lze prohlížet v aplikaci Samsung Health a následně exportovat do GPX
  • slušná výdrž na jedno nabití 

Minusy:

  • ze všeho nejvíce zřejmě chybí reproduktor s mikrofonem, jenže co by pak měly navíc (mimo většího displeje) chytré hodinky?
  • nemožnost přímého spojení s počítačem, jedinou možností přenosu hudebních skladeb je tak aplikace Gear Manager ve smartphonu
  • na náramku nelze pořizovat screenshoty
  • při jízdě autě v terénu se může náramek oddělit od magnetické nabíjecí kolébky
  • u probíhajících cvičení nelze upravit typ zobrazovaných dat
  • ze 4GB paměti máte uživatelsky dostupnou jen polovinu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , Spotify Premium, Lišta, Stav baterie, Měřič, Monitoring, Kompatibilita, USB kabel, Hybridní hodinky, Potápění,