Sobotkův bič na operátory úspěšně prošel prvním čtením ve sněmovně

Blížící se volby aktivizují politiky, ti teď hledají témata, na kterých by si u voličů šplhli a premiér Sobotka není jiný. Vysokým účtům od operátorů rozumí každý (volič) a tak se ledy hýbou. Novela zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) včera prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně a shodou náhod to byla i premiéra nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka.

Novela má výrazně posílit práva zákazníků mobilních operátorů i pravomoci ČTÚ. Sama novela nižší ceny nepřinese, ale vrací do smluvního vztahu operátora se zákazníkem více rovnováhy. Konkrétně právo odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora oproti původní dohodě. Krom toho se zrychlí přechod ke konkurenci včetně převedení čísla – nově budou operátoři muset žádost vypořádat do 10 dní.

K lepší ochraně spotřebitelů pomůže i posílení pravomocí regulačního úřadu. Naprosto revoluční se na našem „telco“ trhu jeví to, že pokuty bude ČTÚ moci určovat na základě procenta z obratu. Dalším cílem je ošetření přechodu na modernější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2 dle strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

Pevně věřím, že se podaří novelu úspěšně legislativně dokončit tak, aby začala co nejdříve platit a pomohla spotřebitelům,“ poznamenal závěrem premiér Sobotka.

Diskuze (12) Další článek: O2 vám zaplatí večeři. Stačí mobilní číslo, nebo pevná přípojka

Témata článku: , , , , , Čtení, Slave, Zhoršení, Pro +, Televizní vysílání, Operátor, Novela zákona, Sněm, Bič, Smluvní vztah, Regulační úřad