Testujeme Samsung Galaxy Tab A 10.1: mainstreamový tablet pro nenáročné

Zatímco Galaxy Tab S5e je cílen spíše na pokročilejší uživatele, Galaxy Tab A padne do rukou spíše začátečníkům a nenáročným uživatelům. Pokud bychom v letošní řadě tabletů od Samsungu hledali model s největšími prodejními čísly, bude to zřejmě právě aktuálně testovaný model Galaxy Tab A 10.1 (2019).

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) Wi-Fi
T510
rozměry a hmotnost: 245 × 149 × 7,5 mm, 460 g
displej: 10,1", kapacitní IPS LCD, 1 200 × 1 920, 224 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 6 150 mAh
procesor: Samsung Exynos 7904 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Kombinace plastu a kovu

Samsung v případě letošní generace Galaxy Tab A 10.1 vsadil na kombinaci kovu a plastu. Kov je použit na větší části unibody, pouze svrchní část zadní strany je plastová, kvůli vývodům antén. Předěl mezi materiály není patrný tak jako lehce upravené barevné odstíny. U námi testované zlaté verze je horní plastová část tabletu lehce zesvětlena. Přední část vyplňuje 10,1" TFT LCD displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pix, který je u užších hran displeje obklopen širokými rámečky. Všímáme si u něj větší odrazivosti okolních objektů, a je škoda, že neumí automaticky upravovat jas. Můžete jen ručně aktivovat Režim Venku.

Redakční představení Samsungu Galaxy Tab A 10.1:

Tablet o rozměrech 245 × 149 × 7,5 mm se při dlouhodobém používání už trochu pronese, váží rovných 460 gramů. Pravý bok obsadily dobře vystouplé regulátory hlasitosti se zamykací klávesou, do bočního šuplíku můžete vložit nanoSIM (v případě LTE varianty), a do samostatného slotu pak umístíte microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V redakci jsme otestovali zlatou barevnou variantu tabletu Galaxy Tab A 10.1 (2019) od Samsungu

Horní hranu obsadil mikrofon a 3,5mm jack, na hraně spodní je připraven USB-C konektor a dvojice reproduktorů. Nemohou se sice pyšnit brandingem AKG Audio, přesto zahrají slušně, i díky podpoře prostorového audia Dolby Atmos. Basová složka je však dost nevýrazná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech je připraven 8MPx fotoaparát s podporou automatického ostření, v bočním rámu nechybí ani USB-C, dva reproduktory, šuplík pro nanoSIM a microSD ani sluchátkový jack

Nevyměnitelná baterie tabletu má kapacitu 6 150 mAh, k nabíjení však můžete použít pouze základní síťový adaptér bez podpory Adaptive Fast Charging. Alespoň, že se tablet nabíjí i po připojení k počítači. Sice pomalu, ale je to vítaný krok kupředu oproti dřívějším modelům, které se při připojení do USB konektoru počítače nabíjet odmítaly.

Osmijádrový Exynos a Pie s One UI

Výkon tabletu dodává známý čipset střední třídy, Exynos 7885, a to přesto, že jihokorejci ve specifikacích dříve uváděli Exynos 7904. Specifikace obou čipsetů jsou však téměř stejné. Maximální takt dvojice jader Cortex-A73 je 1,8 GHz, zbylá šestice jader Cortex-A53 běží maximálně na frekvenci 1,6 GHz. Výkon tabletu je podprůměrný, v Antutu získal jen 100 tisíc bodů. Operační paměť tabletu je pouze 2 GB, takže systémové zdroje budou dosti omezené, interní 32GB úložiště (v základu volných 23 GB)  si rozšíříte microSD kartami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab A 10.1 dostal Android Pie s grafickou nadstavbou One UI 1.1

V tabletu je připraven operační systém Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI 1.1. Prostředí vypadá moderně, navíc není zaplácáno zbytečným bloatwarem. Mimo povinných aplikací od Googlu a smluvních aplikací od Microsoftu má Samsung připraveno i několik svých aplikací. Zbytek aplikací od výrobce si můžete volitelně stáhnout z Galaxy Storu. V aplikační výbavě je nečekaným přídavkem aplikace Spotify, kterou můžete používat v bezplatném režimu s reklamami. Ve výbavě dále nechybí systémový dětský režim nebo podpora Smart View.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní krabice Samsungu Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Součástí základního balení je mimo tabletu síťový adaptér bez podpory rychlého nabíjení, USB-C kabel, špendlík pro vytažení bočního šuplíčku a základní uživatelská příručka. Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)se na českém trhu prodává v černé, zlaté a stříbrné barevné variantě, Wi-Fi verze dostala cenovku 5 490 Kč, LTE varianta je o patnáctset dražší.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Váš názor Další článek: O2 testuje technologii pro komunikaci automobilů. Aplikace upozorní na průjezd sanitky

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019), Aplikace, Smart View, Adaptér, Barevná varianta, Šestice, Pro +, Adaptive Fast Charging,